Pressefrihed og ytringsfrihed er under pres i Norden

Folk i Norden, Kursus, Viden, WPFD 2016: Ytringsfrihed, Ytringsfrihed
Mogens Blicher Bjerregård

Mogens Blicher Bjerregård, ekspert i journalisters rettigheder og sikkerhed, er medarrangør af konference om ytringsfrihed på vegne af Nordisk Ministerråd

Af Joan Rask
                                                             Konferencen om ytringsfrihed – Tilmelding og mere information

Det foregår tæt på os selv. Ytringsfriheden er også under pres i Norden. Det siger Mogens Blicher Bjerregård, der er præsident for European Journalist Federation (EJF). Han er, på vegne af Nordisk Journalistcenter (NJC) medarrangør af den særkonference som Nordisk Ministerråd arrangerer til maj i forbindelse med UNESCOs store World Press Freedom Day i Helsinki. Det handler om ytringsfrihed og fokus på journalistik i det digitale medielandskab.

“Vi kan gøre en forskel ude i verden, hvis vi får muligheden,” siger Mogens Blicher Bjerregård.

En mand med stor erfaring og viden om journalisters sikkerhed og rettigheder. Han ser World Press Freedom Day som en unik mulighed til at sætte spot på betydningen af ytringsfrihed – både internationalt og i Norden. I virkeligheden handler det ikke om journalisterne.

“Det handler om de informationer befolkningerne får. At de har tillid til afsenderen, at ingen har manipuleret, og at journalister kan afsløre magthavere og kriminelle uden at miste liv, job og personlige rettigheder,” siger Mogens Blicher Bjerregaard.


Ingen hurtig løsning

Han er den første til at erkende, at det handler om det velkendte lange seje træk, og derfor er timingen for konferencen perfekt, mener Mogens Blicher Bjerregaard. Han er sikker på, at det gælder om at få omtale, blive set og hørt og få regeringer til at committe sig og træffe beslutninger for fremtiden.

“Det er de beslutninger, embedsmænd og vi andre i organisationerne bagefter bruger som løftestænger i den videre proces. Derfor har disse store konferencer betydning,” siger præsidenten for EJF.

Han har set det lykkes mange gange.

“Historien viser, at vi kan gøre en forskel for journalisters sikkerhed og at færre bliver dræbt. Det lykkedes eksempelvis for NGO’ere og myndigheder i Columbia at indgå et samarbejde med early warnings og deraf følgende beskyttelse af udsatte journalister,” siger han.

 

Mogens Blicher Bjerregaard:

Jeg vil meget gerne kaste lys på Norden, hvor særligt kvinder bliver truet på internettet. Der er store problemer med selvcensur, injuriekonflikter, manglende aktindsigt og en medielovgivning som bliver udfordret langt mere end tidligere


Norden er udfordret

Når ytringsfriheden dagligt bliver undertrykt i Tyrkiet, Mellemøsten og på det afrikanske og sydamerikanske kontinent, er det rigtig vigtigt, at vi i Norden også tager vores egne udfordringer alvorlig, også selv om det er en anden målestok. Mogens Blicher Bjerregård peger på, at Norden også har problemer, og både antallet og alvoren bag er stigende. Hans holdning er, at hvis Norden skal gøre en forskel ude i verden, skal vi samtidig passe godt på vores egen pressefrihed, derfor skal der fokus på den.

“Jeg vil meget gerne kaste lys på Norden, hvor særligt kvinder bliver truet på internettet. Der er store problemer med selvcensur, injuriekonflikter, manglende aktindsigt og en medielovgivning som bliver udfordret langt mere end tidligere,” siger han.

Mogens Blicher Bjerregård er stolt af det hold af oplægsholdere, det er lykkedes at bringe til Helsinki. Særligt fordi de samlet sætter fokus på forholdene i Norden, perspektiverer internationalt og åbner en happening, hvor konferencedeltagere og oplægsholdere i fællesskab skal idéudvikle og diskutere, hvad Norden kan gøre for at sikre pressefrihed i alle dele af verden.

Det er et meget ambitiøst setup og en vision, der rækker langt ud i fremtiden. Det bliver ikke nemt, det ved arrangøren godt.

“Vi håber i første omgang på et fælles statement på vegne af de nordiske lande, og at resultaterne fra konferencen bliver gjort konkret brugbare, så de kan leve videre,” siger han.

Mogens Blicher Bjerregård nævner, at det fx kunne være undervisningsmateriale til folkeskoler og fælles nordisk materiale til folkemøderne.

“Det vigtigste er, at konferencen ikke bliver et stand alone projekt. Resultaterne skal i spil – både i de nordiske lande og ude i verden,” siger Mogens Blicher Bjerregaard.

 

Mogens Blicher Bjerregård