Vi rejser til Island for at se på klimakrisen og diskuterer, hvordan vi som journalister kan forbedre og skærpe klimadækningen. Kurset falder sammen med Arctic Circle, verdens største Arktis-konference med ca. 2000 diplomater, politikere og klimaforskere.
Kurset er afholdt.
Hvis corona-situationen umuliggør kurset får du selvfølgelig dit kursusgebyr tilbage.
Tema under kurset
Hvordan skærper vi dækningen af klimakrisen? Kulforbruget et mindsket. Vi flyver mindre. Industrien rykker tættere på forbrugerne. Vi arbejder hjemme. Luften er renere. CO2- udledningerne er faldet. Og vi ved nu, at globale indsatser kan gennemføres hurtigt, hvis viljen findes. Er corona-pandemien ligefrem en gave til klimaet?
Eller vender vi blot tilbage til normalen, når pandemien er nedkæmpet? Måske har vi ligefrem brugt så mange penge på hjælpepakker, at klimaindsatsen vil lide skade?
Alt det skal vi diskutere på dette kursus i Reykjavik. Målet er at skærpe vores egen klimajournalistik og målrette den de nyeste udfordringer.
Baggrund
Klimaforandringerne udvikler sig hurtigere i Arktis end i nogen anden del af verden. Samtidig truer en ny stormagtsrivalisering i Arktis, hvor USA, Rusland, Kina og mange andre alle vil have del i fisken, olien, gassen, mineralerne og de nye arktiske sejlruter. Det er i Arktis, at menneskets evne til at leve i balance mellem klima og udvikling lige nu udfordres mest intenst.
Vi tager til Island for at møde aktivister, fiskere og forskere, erhvervsledere og Islands beslutningstagere, der under coronaen har håndteret formandskabet både for Nordisk Råd og Arktisk Råd. I det sydlige Island skal vi opleve gletsjere og klimaforandringer på tæt hold, og vi skal møde mennesker i fiskeriet, der mærker på egen krop, hvordan klimaforandringerne udfordrer det klassiske erhverv.
Arctic Circle
Mens vi er i Island, afholdes konferencen Arctic Circle, verdens største tilbagevendende Arktis-konference med deltagelse af 2000 førende forskere, diplomater, industriledere og politiske beslutningstagere. Vi deltager i key events og inviterer udvalgte nøglepersoner til særskilte diskussioner.
Mål og metode
Målet er, at vi alle bliver klogere på udfordringerne i Arktis og samtidig får nye værktøjer til dækning af klimakrisen. Kurset vil kræve forberedelse og din aktive indsats i flere workshops om klimajournalistik undervejs.
Kurset udbydes til journalister og fotografer i de fem nordiske lande samt på Grønland, Færøerne og Åland. Der vil ske en udvælgelse, som sikrer bred nordisk deltagelse.
Corona
Vi er desværre nødt til at tage et generelt corona-forbehold, selv om vaccinationsprogrammer er i gang overalt. Udvikler krisen sig endnu en gang negativt, og det ikke er muligt at rejse til Island, får kursusdeltagerne det fulde beløb tilbage.
Opdaterede Corona-regler for indrejse I Island gældende fra 27. juli:
Alle vaccinerede rejsende samt rejsende, der tidligere har haft Corona, skal fremvise en negativ Corona-test, før de går ombord på et fly eller skib til Island. Både PCR-test og Covid-19 kvik-test (antigen) accepteres.
Testen skal være taget indenfor 72 timer før afgang på første del af rejsen til Island. Kan man ikke fremvise en negativ Covid-19 test, giver det en bøde på 100.000 islandske kroner (ca. 5.000 danske kroner).
Dato
11. – 17. oktober 2021
Der er indtil videre planlagt program fra kl. 13 mandag d. 11. oktober.
Der er fuldt program lørdag d. 16., mens søndag d. 17. er tænkt som hjemrejsedag uden planlagt program.
Økonomi
Kursusgebyr: 24.000 DKK
Prisen dækker hotel, transport i Island og de fleste måltider, men ikke fly til og fra Island.
Ansøgning
Skal senest ske den 10. juni 2021.
Ansøgning for friplads skal ske senest 7. juni – se information nedenfor for dit land.
Bemærk du er først optaget på kurset, når du har modtaget en mail, der bekræfter, at du er optaget. Vi giver besked kort efter ansøgningsfristen (10. juni).
Skriv i emnefeltet hvilket kursus det drejer sig om.
Du bedes desuden oplyse om:
Din journalistiske baggrund
Begrundelse for kursets relevans for dig
Din stilling
Dit fulde navn (som det står i passet)
Adresse
Telefonnummer
Fødselsdato
Vi ser frem til at modtage din ansøgning.
Norske deltagere
Norsk Journalistlag sponsorerer en plads til en norsk journalist. Stipendiet dække både kursusafgiften og transport til og fra Island. Ansøgning skal sendes til Norsk Journalistlag – læs mere om ansøgning her.
Seneste frist er den 1. juni 2021.
Islandske, grønlandske og færøske deltagere
Det islandske journalistforbund sponsorerer fripladser til tre nordatlantiske journalister. En fra Island. En fra Færøerne og en fra Grønland. Der betales selv rejse til/fra Island.
Motiveret ansøgning sendes til Mikkel Odgaard, projektleder NJC, på mail: mo@dmjx.dk
Seneste frist er den 7. juni 2021.
Finske deltagere
I Finland kan journalister søge om stipendie i ”Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur”, Jokes-stiftelsen. Ansökningstiden slutar den 14. Maj klockan 16.
Danske deltagere
For danske deltagere er der mulighed for støtte fra Mediernes Efteruddannelse. PU-støtten er på 13.650 kr. og kan søges via Mediernes Efteruddannelse fra 31. maj, hvor der åbnes for ansøgninger.
Svenske deltagere
For svenske deltagere støtter SJF (Journalistförbundet) med et stipendie, der täcker hela kursavgiften på 22.000 DDK. Det ingår även ett omkostnadsstipendium på 5.000 kronor för att täcka resekostnader till och från Island.
För att få stipendiet ansöker du till kursen hos NJC och om stipendium hos SJF.
Kursusledere
Kursusledere er Sigrún Stefánsdóttir (IS.) og Martin Breum (DK.)
Sigrún Stefánsdóttir har arbejdet som journalist i Island, som programchef hos RUV og undervist i journalistik på Universitet i Island og Universitet i Akureyri. Hun har et doktorat i mediekundskab fra Universitet i Minnesota.
Sigrun har ledet Nordisk Journalistcenter og arbejdet som informationschef hos Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd i seks år. I dag underviser hun på universitetet i Akureyri og arrangerer kursus på freelance basis. Hun bor i det nordlige Island.
Martin Breum er journalist og forfatter. Han har dækket udviklingen i Arktis i de seneste ti år, herunder i flere bøger om den arktiske udvikling; senest på dansk Hvis Grønland river sig løs (Gyldendal 2018) og på engelsk Cold Rush (McGill University Press 2018).
Han skriver bl.a. for Weekendavisen (DK), ArcticToday.com (US), Sermitsiaq (Gr.), ArcticToday.com (US) og EUobserver.com (Brux.). Læs mere på www.martinbreum.dk