Regional udvikling i alle egne er et kæmpe fokus i hele Norden. Tag med til Barents-regionen, hvor de har fundet bæredygtige løsninger på regional udvikling, som alle kan lære af. Vi tager på roadtrip og giver dig viden, inspiration og værktøjer. Kurset foregår 5. – 12. september 2021.
Tilmelding/Anmälan
Billede: Göran Lundin, en af de lokale forfattere, på fjeldet. Foto: Erland Segerstedt
Barents-regionen er et enormt område i krydsfeltet mellem det nordlige Norge, Sverige, Finland og Rusland. Her lever over fem millioner mennesker, der kæmper med udflytning, manglende job- og uddannelsesmuligheder og klimaforandringer, der her udvikler sig hurtigere end i nogen anden del af verden.
Men mange steder i Barents-regionen har de fundet løsninger, som andre kan lære af. Når de traditionelle råvarebaserede industrier er blevet kombineret med forskning og videregående uddannelser, har det ført til bemærkelsesværdige succeser, såsom en minedrift, hvor nye it-løsninger og el-biler bruges i vid udstrækning. Eller en træindustri, der nu også bygger højhuse helt i træ. Mange af områdets råvarebaserede virksomheder ser et nyt opsving i en periode, hvor klimaændringerne står højt på dagsordenen.
Regionen er også kendt for sine mange people-to-people projekter, som har haft stor succes. Samtidig vokser de sikkerhedspolitiske spændinger. USA’s regering under Donald Trumps ledelse erklærede i maj 2019, at Ruslands militære oprustning i Arktis og Kinas økonomiske indmarch i regionen har gjort øget amerikansk militær mobilisering nødvendig. Et klassisk våbenkapløb truer – også med en ny amerikansk præsident i Det Hvide Hus.
Mød lokale, der viser vej gennem urbaniseringskrisen
På dette roadtrip gennem tre lande i Barents-regionen møder du minearbejdere, samer, fiskere og lokalpolitikere, der har fundet nye løsninger i kampen mod urbaniseringskrisen.
Vi begynder i Skellefteå kommune i Västerbotten. En kommune, der har stagneret i mange år, men som nu sigter mod at vokse fra godt 70.000 til 100.000 indbyggere. En ny, miljøvenlig batterifabrik skal skabe vækst, mindst 2500 nye job og mange positive sideeffekter.
Derefter fortsætter vi til Kiruna, hvor minedriften har tvunget kommunen til at flytte byens centrum tre kilometer væk. Videre i minibus til finske Rovaniemi, hvor masseturismen er eksploderet og fortsætter til Kirkenes, hvor øst og vest mødes på grænsen. Her begyndte det moderne fredsarbejde i Barents.
Kurset slutter i Rusland med et kig på klimaændringer, Ruslands nye rolle i Arktis og en helt åben samtale om arbejdsvilkårene for russiske journalister.
Mål med kurset
Ved at lære Barents-regionen nærmere at kende kan vi spejle vores egne regioner i de løsninger på udkants- og urbaniseringsproblemerne, som regionen har haft succes med.
Kurset er for dig
Kurset er specielt udviklet til journalister og redaktører, der arbejder på lokal- og regionale medier i de nordiske lande, eller som på anden måde beskæftiger sig med regional udvikling.
Uanset om du arbejder i en region i fremdrift eller i krise – eller noget derimellem – vil du få viden, inspiration og værktøjer, der klæder dig bedre på til konstruktivt at gå ind i den journalistiske dækning af den lokal-/regionale udvikling.
Temaer undervejs
– bæredygtig lokal- og regionaludvikling
– hvordan tackles masseturisme?
– people-to-people cooperation
– oprindelige folks rettigheder
– klimaændringernes betydning
– mennesker og medier i Rusland
Tidspunkt
Kurset foregår 5. – 12. september 2021
Kursusledere
Kursuslederne: Arne Müller og Anna Kireeva
Arne Müller
Arne Müller har arbejdet som journalist siden midten af 80’erne, primært i Nordsverige. Igennem de seneste par år har han skrevet fire bøger om minedrift, økonomien omkring naturressourcerne i Nordsverige og i de regionale områder i Sverige.
I 2017 trak Arne Müller sig som redaktør for det lokale dagblad hos SVT i Umeå, for at arbejde på fuld tid med de emner han er mest interesseret i.
Anna Kireeva
Anna Kireeva er uddannet fra Murmansk State University med hovedfag i engelsk. Fra 2002 til 2019 arbejdede hun som journalist for Bellona (NGO i Murmansk) , hvor hun især dækkede miljø- og klimaspørgsmål i det arktiske område. Forfatter til mindst 500 artikler om forskellige arktiske emner, både lokalt og globalt. Anna Kireeva er formand for Barents Press Russia og medlem af Nordisk Journalistcenters Advisory Board.
Partnere
Kurset gennemføres i samarbejdet med Barents Press Sverige og Barents Press Rusland med støtte fra Nordisk Ministerråd.
Tilmelding
Skal ske senest den 20. maj 2021.
Du tilmelder dig ved at sende en mail inden ansøgningsfristen til projektkoordinator, Mikkel Odgaard:
Du bedes oplyse om:
Din journalistiske baggrund
Begrundelse for kursets relevans for dig
Din stilling
Dit fulde navn (som det står i passet)
Adresse
Telefonnummer
Fødselsdato
Bemærk du er først optaget på kurset, når du har modtaget en mail om, at du er optaget.
Pris
Prisen 14.000 d.kr.
Prisen dækker transport, overnatning og måltider.
For svenske deltagere: Stipendier – NJC Roadtrip i Barentsregionen 2021
Kursusgebyret dækker ikke:
- Fly til Skellefteå og hjemtransport fra Murmansk
- Visum til Rusland
I Finland kan journalister søge om et stipendie i ”Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur”, Jokes-stiftelsen. Ansökningstiden slutar den 14. Maj klockan 16.
NB: Hvis kurset ikke gennemføres, fx på grund af Corona-krisen, får du dit kursusgebyr tilbage.
Ruten
Vi begynder i Skellefteå kommune i Västerbotten, kører videre til Kiruna, Rovaniemi og afslutter i Murmansk.