Tre temaer: Grøn omstilling, fremtidens journalistik, nyt Europa
Kurset er aflyst
2022-udgaven af Nordisk Journalistkursus bliver med fokus på den grønne omstilling, på fremtidens journalistik og på det nye Europa post-corona/-Brexit.
Kurset forløber fra 14. marts til 1. april 2022.
Tag med på Nordisk Journalistkursus 2022 – også kendt som Aarhus-kurset – og vi lover dig inspiration til jobbet, interviews, arbejdsmetoder og en oplevelse for livet.
Fremtidens journalistik betyder, at vi arbejder med nyheder, nye metoder og nye digitale platforme – helt aktuelt.
I Bergen bl.a. med lokale og ultralokale medier. Norge er på flere måder verdens medie-rigeste land;
– nye undersøgende metoder i samarbejde med Senter for Undersøkende Journalistik;
– besøg på førende mainstream-medier;
– og en hel dag på Media City Bergen med avantgarde og state-of-the-art medieteknologi.
Den grønne omstilling påvirker overalt i Norden
Vi må ændre energiforbrug for måske at bremse drivhus-effekten; og vi må tilpasse vores byer og omgivelser for at imødegå de galopperende klimaforandringer.
Det ser vi også på i Bergen, med kig til trends i omlægning af landets store indtægter fra olie, skibstrafik, fisk – og et af verdens største CCS-anlæg, der er ved at blive bygget til at lagre drivhusgassen CO2.
Grøn omstilling er top-prioritet i det nordiske samarbejde og Nordisk Ministerråd: Norden skal blive den grønneste og mest bæredygtige region i verden. I Aarhus fokuserer vi blandt andet på klima, forsvar, unge og turisme.
Coronaens magt ramte også den grønne omstilling og bæredygtigheden. Vi ser på, hvordan coronaen påvirkede arbejdsmønstre, verdenssyn og journalistik.
I Aarhus bliver der også fokus på køn, børn og identitet (#metoo ramte Danmark med tre års forsinkelse); danske ministre siger ‘ghetto’ og ‘fremmede’)
Europæisk og verdens-perspektiv i Bruxelles
– Kan EUs Vestager matche Facebooks Zuckerberg? – Vi spørger kommissæren.
– Og må Twitter smide præsidenter, Macron og Mette ud af det gode selskab?
– Må Polen og Ungarn lænse EU-kassen – og samtidig krænke demokratiet?
Alt det skal nordiske EU-parlamentarikere svare på.
– Kan grøn omstilling matche Men in Black, Putins gas, USAs skifergas?
– Kan grøn omstilling matche Round-Up, lakselus, MRSA, minkfarme, dieselbiler? Vi spørger lobbyister og eksperter.
Og hvad i alverden gør vi uden Storbritannien i EU?
Vi møder norske, britiske og EU-diplomater.
Dagene i Bruxelles byder også på møder med korrespondenter og Bruxelles-medier, tid til egne interviews og sightseeing. Samt besøg i Molenbeek, der husede nogle af terroristerne bag terrorangreb i Bruxelles og Paris.
Kursusledere
Asbjørn Slot Jørgensen, kursusleder på Aarhus-kurset igennem flere år og underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
John Frølich, leder af NJC og mangeårig underviser på Danmarks Medie og Journalisthøjskole med speciale i EU og Norden.
Priser
Aarhus-kurset er verdenskendt i Norden for at skabe unikke og stærke netværker af kolleger på tværs af de nordiske lande.
Kursusprisen for 2022 fastholdes: 35.000 danske kroner. Med i prisen er hotel med morgenmad og de fleste øvrige måltider, samt al lokal transport under kurset. Med i prisen er også rejse til/fra Aarhus.
Prisen dækker
– hotel på enkeltværelse i alle tre moduler
– al lokaltransport under kursusdagene
– rejse til/fra Aarhus, inkl. lokal transport med off. transportmiddel
– morgenmad på hotellet i alle tre byer
– alle øvrige måltider i ugen i Bergen
– de fleste øvrige måltider også i Aarhus og Bruxelles
– alle kursusmaterialer
Prisen dækker ikke
– rejser til Bergen og fra Bruxelles
– resterende måltider i Bergen, Aarhus og Bruxelles: deltager betaler ca. ti øvrige måltider
Se mere om økonomisk støtte til kurset længere nede på siden.
Ansøgning
Ansøgningsfrist er 10. januar 2022.
Følg linket nederst på denne side “Ansøg om at deltage” og udfyld formularen.
Bemærk du er først optaget på kurset, når du har modtaget en mail, der bekræfter, at du er optaget. Vi giver besked så hurtigt som muligt efter ansøgningsfristen.
Når du har modtaget besked fra os om optagelsen har du ca. 14 dage til at sikre din finansiering, hvis du har brug for det. Herefter skal du give bindende tilsagn om at deltage.
Vi ser frem til at modtage din ansøgning.
Spørgsmål vedrørende kursusindhold:
Kursusleder Asbjørn Jørgensen
Tel.: +45 21 75 21 25
Mail: asbo@dmjx.dk
Leder af NJC John Frølich
Tel. +45 89 440 251
Mob. +45 20 950 945
Mail: jf2@dmjx.dk
Om corona-situationen
Hvis kurset ikke gennemføres på grund af Corona-nedlukning, får du hele kursusgebyret tilbage.
Praktiske oplysninger
Arbejdsformen veksler mellem oplæg, besøg i marken, gruppearbejde/øvelser, debat. Der vil også være (begrænset) mulighed for at arrangere egne besøg og interviews.Vi anvender både analoge og digitale undervisningsformer, fra tavlekridt til gruppechat. Der vil være et forberedende webinar af halvanden times varighed, samt tilsvarende webinars mellem samlingerne, hvor der også skal påregnes forberedelse.
Vi afrunder Bruxelles-ugen og hele seminaret med en både individuel og fælles opsummering af udbytte og fremadrettede planer – i form af arbejdsredskaber, viden, netværk og konkrete historier/ideer.
Stipendier og økonomisk støtte
Denne side opdateres løbende i takt med, at vi får viden om støtteordningerne.
I Island og Sverige kan man ansøge hos de respektive journalistforbund om at få dækket kursusafgiften eller dele deraf.
Norge
I Norge er det muligt at søge Studiepermisjonsordningen, som i flere tilfælde har ydet støtte til kursusafgift.
Finland
I Finland kan journalister søge om et stipendie i ”Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur”, Jokes-stiftelsen.
Danmark
Danske journalister kan søge individuel støtte ved Pressens Uddannelsesfond, hvis man er ansat på en arbejdsplads, der betaler til ordningen. Der gives en støtte på 15.000 kroner.
Ansøgning om nedsat kursusgebyr
Ved særlige forhold kan man ansøge Nordisk Journalistcenter om nedsat kursusgebyr. Ansøgere fra mindre medier eller fra egne, der har særlige udfordringer, vil blive prioriteret først.
På enkelte redaktioner findes lokale aftaler om støtte til videreuddannelse. Det kan derfor betale sig at høre hos den tillidsvalgte, før du sender din ansøgning.
Sprog – Skandinavisk
Kursussproget er så vidt muligt skandinavisk (også kaldet blandinavisk). I praksis betyder det, at vi taler på norsk, svensk, finlandsvensk og dansk – og vi hjælper hinanden med at forstå hinandens sprog og dialekter. Ja, det er en udfordring også at skulle tale tydeligt og justere tempoet, men allerede de første dage oplever alle, at de bliver bedre til at forstå nabolandenes sprog.I visse anledninger tales der engelsk – af de inviterede gæster (særligt i Bruxelles).
Om Nordisk Journalistkursus – også kaldet Aarhus-kurset
Aarhus-kurset – også kaldet Nordisk Journalistkursus og Hovedkurset – har været gennemført hvert år siden 1958 som et uafhængigt efteruddannelsestilbud til nordiske journalister for at sikre, at pressen har en indgående indsigt og netværk i Norden.
Kurset støttes af Nordisk Ministerråd, men betales primært af deltagernes kursusafgift på 35.000 d.kr. samt af direkte støtte fra nationale presseorganisationer til deltagerne. Denne støtte skal deltagerne selv søge.
Fri til at deltage via kollektive aftaler
De nordiske landes kollektive aftaler via fagforeningerne giver generelt ret til fri med løn ved kursusdeltagelse. I nogle aftaler nævnes Nordisk Journalistcenters hovedkursus/Aarhus-kurset særskilt, i andre aftaler er det sædvane, at journalister får fri til dette formål. Du må selv undersøge disse støttemuligheder.
Afbudsregler
Hvis kurset aflyses på grund af Corona, får du hele kursusgebyret tilbage.
Melder du afbud tidligere end 8 uger før kursets start, opkræver vi en administrationsafgift på DKK 1.000. Ved afbud senere end 8 uger før start, opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.