Kurset er aflyst på grund af corona-situationen.
Klimakrisen udvikler sig hurtigere i Arktis end i nogen anden del af verden. Nogle steder er temperaturen allerede steget med 6-8 grader.
Forandringerne vil muligvis snart være uden for menneskelig kontrol, og der er endnu kun svage tegn på global handling, der vil gøre en forskel.
Vi rejser til Island for at se på klimaforandringerne og for at diskutere, hvordan vi som journalister kan optrappe dækningen.
Bør vi kraftigere påpege de mest skræmmende konsekvenser? Eller skal vi fokusere langt skarpere på de innovative løsninger, der kan dæmpe krisen? Skal vi sprede håb eller frygt – og hvordan bevarer vi så den journalistiske troværdighed?
Skal vi sprede håb eller frygt – og hvordan bevarer vi så den journalistiske troværdighed?
En af Islands mest navnkundige gletsjere er i dag helt smeltet bort. Islands fiskeri, der har været hovederhverv i århundreder, er stærkt ramt af havenes opvarmning. Fiskens vandring er forstyrret. Det fører til nye internationale konflikter, som Island står midt i. Island er samtidig hjemsted for en verdens første større carbon-capture-anlæg, og så er Island i øvrigt et nyt mega-hotspot for turister.
Nordisk Råd & Island
Vi udnytter, at Island i 2020 er formand for Nordisk Råd, der er stærkt engageret i klimaet og i Arktis, og for Arktisk Råd (2019-2021), de arktiske staters primære samarbejdsorgan. De islandske politikere og eksperter er netop nu særligt indstillet på dialog med medierne.
Vi skal se på gletsjere, dykke i fiskeriets krise, trække på ekspertisen og diskutere klimajournalistik for alvor.
Formål
Målet er, at vi alle forstår klimakrisen i Arktis bedre, og at vi sammen bliver klogere på, hvordan vi kan forstærke dækningen i takt med krisens udvikling.
Situationen med corona
Hvis kurset ikke gennemføres fx på grund af Corona-krisen, får du dit kursusgebyr tilbage.
Som det er lige nu, skal man 5 dage i karantæne ved indrejse i Island, og nogle nordiske lande fraråder også rejser til Island – dog mest på grund af karantæne-reglen. Hvis disse regler er gældende, når Klima-kurset begynder, kan vi selvfølgelig ikke gennemføre. Men reglerne har ændret sig flere gange den seneste tid, og vi ønsker at se tiden an lidt endnu, før vi tager en endelig beslutning.
Vi gør, hvad vi kan, for at tage beslutningen på et solidt grundlag – så solidt som det kan blive i disse foranderlige tider.
Hvis du som deltager i klima-kurset har booket fly eller ekstra hotelovernatninger i forbindelse med kurset, skal du i begge tilfælde være opmærksom på afbestillingsregler inklusiv seneste mulighed for afbestilling.
Du skal også være opmærksom på, om din rejseforsikring dækker rejseudgifter, hvis destinationen er på listen over lande, dit hjemlands myndigheder fraråder unødvendige rejser til.
De to kursusledere: Martin Breum og Sigrún Stefánsdóttir
Kurset ledes af Martin Breum, en af Danmarks førende Arktis-journalister, og islandske Sigrún Stefánsdóttir, tidligere kommunikationschef ved Nordisk Råd/Nordisk Ministerråd og underviser i journalistik ved universitetet i Akureyri.
Martin Breum har dækket udviklingen i Arktis i de seneste ti år. Han har undervejs skrevet flere bøger om den arktiske udvikling; senest på dansk “Hvis Grønland river sig løs” (Gyldendal 2018) og på engelsk “Cold Rush” (McGill University Press 2018).
Martin Breum var den ene af to kursusledere på NJC’s første kursus i klimajournalistik i Tromsø i januar 2020. Mere: www.martinbreum.dk
Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri.
Sigrun Stefánsdóttir er tidligere kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidligere programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV og mangeårig kursusleder hos Nordisk Journalistcenter.
Tidspunkt
Kurset er aflyst på grund af corona-situationen.
Økonomi
Kursusgebyr: 16.000 DKK
Prisen dækker hotel, transport i Island og de fleste måltider, men ikke fly til og fra Island.
Danske deltagere
For danske deltagere er der mulighed for støtte fra Mediernes Efteruddannelse. PU-støtten er på 7.800 kr. Mediernes efteruddannelse: Arktis: Hvordan dækker vi klimakrisen?
Svenske deltagere
For svenske deltagere støtter SJF (Journalistförbundet) med et stipendie, der täcker hela kursavgiften på 16 000 DDK. Det ingår även ett omkostnadsstipendium på 5 000 kronor för att täcka resekostnader till och från Island. För att få stipendiet ansöker du först till kursen hos NJC. Blir du sedan antagen söker du om stipendium hos Journalistförbundet, SJF. Stipendier:
NJC: Klimatkurs på Island oktober 2020
Tre fripladser til deltagere fra Island, Færøerne og Grønland
Det islandske journalistforbund har besluttet at sponsorere fripladser til tre nordatlantiske journalister. En fra Island. En fra Færøerne og en fra Grønland.
Ansøgning skal sendes til John Frølich, leder af Nordisk Journalistcenter på mail: jf2@dmjx.dk
Seneste frist er den 12. juni 2020.
Norske deltagere – tre fripladser
Norske deltagere kan søge tre fripladser.
- Senter for undersøkende journalistikk, SUJO, i Bergen sponsorerer en plads til en norsk journalist, der tilbydes faglig opfølgning af SUJO, med det mål at der skal komme et konkret journalistisk produkt ud af deltagelsen. Det vil sige, at SUJO stiller med rådgivning og coaching før og efter kurset. Endelig beslutning om stipendie/friplads sker i takt med at de nationale retningslinjer for rejse til Island afklares.
- Norsk Journalistlag sponsorerer to pladser til norske journalister. De dække både kursusafgiften og transport til og fra Island. Ansøgning skal sendes til leder af Nordisk Journalistcenter John Frølich, mail: jf2@njc.dk, sammen med den ordinære ansøgning til NJC.
Finske deltagere
I Finland kan journalister søge om et stipendie i ”Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur”, Jokes-stiftelsen.
Tilmelding / Anmälan
Ansøgningsfristen er den 22. juni 2020.
Hvis kurset ikke gennemføres fx på grund af Corona-krisen, får du dit kursusgebyr tilbage.
Deltagere
Kurset udbydes til journalister og fotografer i de fem nordiske lande samt på Grønland, Færøerne og Åland. Der vil ske en udvælgelse, som sikrer bred nordisk deltagelse.
Sprog
Kursets hovedsprog: Engelsk
Spørgsmål
Hvis du har faglige spørgsmål til kursus-indhold, er du velkommen til at kontakte kursusleder Sigrún Stefánsdóttir på e-mail: sigruns@unak.is
Spørgsmål vedrørende det praktiske, rejser m.v. rettes til projektkoordinator Mikkel Odgaard på e-mail: mo@dmjx.dk.
Foto fra Island