Den svære ytringsfrihed

NJC sætter et nordisk fokus på ytringsfriheden. Den svære ytringsfrihed er omdrejningspunktet, når 14 skribenter fra hele Norden bidrager med debat om for eksempel hate speech, nye stemmer blandt indvandrere, den teknologiske påvirkning af medieudviklingen og de økonomiske udfordringer.

Indlæggene og debatten starter her på njc.dk og ender i et bogprojekt, NJC laver på vegne af Nordisk Ministerråd.

Bogen skal bidrage til en levende, seriøs og folkelig samtale om medier og ytringsfrihed og deres betydning for mangfoldigheden og vores nordiske demokratier.

Men det er svært, selvom vi lever i demokratier, der rangerer højest, når nationer bliver målt på deres evne til at give befolkninger retten til at tale. Ytringsfrihed er et ansvar, der forpligter – særligt i denne tid hvor hadsk tale og offentlige ytringer får en stadig skarpere tone og ofte overskrider gængse normer. For hvad gør vi journalister og redaktører så? Lægger vi låg på debatten eller lukker vi det ene øje?

Baggrund

Nordisk Ministerråd har de seneste år sat ytringsfrihed og debat højt på dagsorden og har derfor bedt Nordisk Journalistcenter producere en debatbog, der netop handler om samtale og ytringsfrihed. Det er vi i fuld gang med i tæt samarbejde med Mogens Blicher Bjerregård, der er redaktør.

Ministerrådet satte for alvor debatten i gang i forbindelsen UNESCO’s store arrangement ”World Press Freedom Day” i Helsingfors den 2.-3. maj 2016, hvor NJC, i samarbejde med Mogens Blicher Bjerregård, stod for at etablere og afholde konferencen “Press freedom in a Nordic modern media landscape”.

Læs også:
Den nordiske pressefrihed er værd at kæmpe for
WPFD 2016: Nordic Event on Press Freedom

Den svære ytringsfrihed – debatten er åben
Bogen er en stemme i debatten og der er rig mulighed for at deltage i debatten i takt med at de enkelte kapitler bliver publiceret. Det sker løbet af januar-marts 2017.

Følg med på sitet her – eller få besked direkte når der kommer et nyt indlæg – enten via Facebook eller Twitter:

Giv os et like:
NJC på Facebook

Bliv medlem af vores NJC Grupper:
Nordisk Journalistcenter
Nordisk Presse og nordiske institutioner 

Nordiske journalister følg NJC på Twitter:
@nordjour
Vi bruger #nordjour og #nrpol #medier

Kræfterne bag

Bogen produceres i samarbejde med Mogens Blicher Bjerregård, der er international freelancer inden for forhandling og relationsopbygning samt formand for European Federation of Journalists.

Selve bogen går i trykken i april, og derefter er det tanken, at debatten skal fortsætte for eksempel på folkemøder rundt om i Norden og på pressefrihedsdagen, den 3. maj 2017.

 

Se alle artikler i NJC Tema: Den svære ytringsfrihed

Debatindlæg

 

Nyhedschef Lijan Weihe, Kringvarp Føroya bliver truet med voldtægt på sociale medier, fordi hun var med til at afsløre toldsnyd hos den færøske finansminister Jørgen Niclasen

Nyhedschef Lijan Weihe, Kringvarp Føroya bliver truet med voldtægt på sociale medier, fordi hun var med til at afsløre toldsnyd hos den færøske finansminister Jørgen Niclasen

Den danske digter Knud Steffen Nielsen beder os tænke efter: Kunne det ikke også være dig, der kastede stenen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syriske Ali Abdallah er journalist i Sverige – en af ytringsfrihedens højborge. Alligevel mangler noget.

Astrid Olhagen stiller spørgsmålet: Skal medierne tie eller tale, når alle alligevel ved alt via sociale medier?

Den svære ytringsfrihed

Artikler om NJC-Team