Den svære ytringsfrihed får en nordisk stemme

Aktuelt, Den svære ytringsfrihed, Folk i Norden, Journalistik, Ytringsfrihed,
Lancering af bogen Den svære ytringsfrihed - nordiske røster". Per Strömbäck (tv), Mary Gestrin (m) og Emma Holten (th)

Det skal have en konsekvens, når love og regler om ytringer bliver overtrådt. Det siger to af forfatterne til bogen “Den svære ytringsfrihed – nordiske stemmer”. Bogen blev lanceret ved et åbent debatarrangement den 31/5, hvor Nordisk Ministerråd var vært

Af Joan Rask

Retten til ytringsfrihed bliver ofte brugt som undskyldning for at sige hvad som helst. Sådan siger debattør Emma Holten, der er en af de 14 forfattere til bogen “Den svære ytringsfrihed – nordiske stemmer”. De 14 nordiske skribenter giver tilsammen et både bredt og dybt indblik i, hvordan det står til med ytringsfriheden i Norden. Fortalt af personer, der ved, hvordan det er, når hadsk tale er en del af hverdagen. Bogen er udgivet af Nordisk Ministerråd, og generalsekretær Dagfinn Høybråten lagde i sin velkomst vægt på værdien af ytringsfrihed og en fri presse.

“Vi oplever – at verden omkring os efterspørger nordiske løsninger og værdier. Den opmærksomhed forpligter og historierne i debatbogen viser, at vi ikke må tage ytringsfriheden for givet,” sagde Dagfinn Høybråten.

Pressefrihed ingen hindring

Bogen er udarbejdet af Nordisk Journalistcenter i samarbejde med Mogens Blicher Bjerregaard, der er formand for European Federation of Journalists.

“Den her bog er noget meget håndgribeligt. Den har potentialet til at komme mere ud til borgerne, sagde han.

Mogens Blicher Bjerregård oplever ofte, at det er relativt nemt at blive enige om holdningen til ytringsfrihed, når det drøftes på møder i Vesten. Men hans oplevelse er, at det kniber med at blive konkret og skabe noget, der har potentialet til at nå borgere og pressen. Han kvitterede meget direkte for bog-initiativet fra Nordisk Ministerråd.

“Den slags tiltag kan let blive betragtet lidt som et ”ytringsfrihed, ja tak – men…” Og det gør det ikke her. Det er et ærligt ønske om at udvikle vores dialog i en god retning for demokratiet. Det er virkelig noget særligt,“ sagde Mogens Blicher Bjerregård.

Hadsk tale har ingen konsekvenser
Flere skribenter efterlyser i bogen handlinger. Emma Holte efterlyste også konsekvenser fra både civil- og retssamfundet.

“Hvorfor er der ikke en kollegaer, venner og folk omkring dem, siger stop. Det er ofte almindelige mennesker med job og familie. Jeg forstår ikke, at det bare får lov at ske,” sagde hun.

En af dem, der konkret har gjort noget, er Per Strömbäck, der er talsmand for den svenske spilindustri, medforfatter til bogen og som også deltog i paneldebatten.

“I spilverden har vi også problemer med hate speech. Det har vi i stort omfang løst, ved at lederen sætter regler for kommunikationen og udfører en konsekvens, hvis brugeren ikke overholder dem,” siger Per Strömbäck.

Han pointer, at der er gode erfaringer med presseetiske regler i Norden.

“Spørgsmålet er om der er politisk vilje til at tvinge noget tilsvarende igennem på sociale medier. Hvis man vil, kan man pålægge medier at styre ” siger han.

Både Per Strömbäck, Dagfinn Høybråten og Mogens Blicher Bjerregård henviste i deres indlæg til, at de nordiske lande sidder på de øverste fire pladser, når pressefrihed og retten til at ytre sig bliver målt. På trods af den fine placering mærker debatører og andre, der er kendt offentligt, krænkelser dagligt i form af fx trusler om vold, ekstremt kritiske indlæg og seksuelle krænkelser.
 Bogen viser, at det sker over hele Norden, og at det udfordrer både debatører og de traditionelle medier, pressen mv. En af de ramte er Emma Holten selv.

“Det er fx kvinder som mig, der bliver ramt,” sagde hun.

Og talestrømmen, der ellers kørte med mindst 150 km. i timen og jonglerede ubesværet mellem svensk og dansk, stoppede et øjeblik.

“Vi bliver bange… Mange holder op med at ytre sig offentlig,” sagde Emma Holten.