Tre uger med tryk på Norden

Aarhus Kurset, Viden

Aarhus-kurset 2019 er klar til at udfordre journalister, der gerne vil blive klogere på Norden, og de, der tror, de ved en masse i forvejen. Den sidste gruppe tilhørte Asbjørn Slot Jørgensen, lektor på DMJX, Danmarks Medie og Journalisthøjskole, inden han selv blev kursusleder.

Af: Journalist Gitte Smedemark

”Når først vi begynder at synge vort hjemlands vemodige sange, så er det rigtig sjovt. Så opdager vi, hvor forskellig vores kultur og historie er,” siger lektor på DMJX, Danmarks Medie og Journalisthøjskole, Asbjørn Jørgensen.

Tilmelding: Aarhus-kurset 2019

Han kan bidrage med en del historier fra de to år, hvor har været kursusleder på Aarhus-kurset. I år foregår kurset over tre uger fra 20. oktober til 8. november 2019 og kan denne gang byde på oplevelser i Aarhus, Riga, Stockholm og Bruxelles.

Asbjørn Jørgensen, kursusleder NJC

Det er Asbjørn Jørgensen t.h.; foto fra Europakommissionens hovedbygning Berlaymont

Aarhus-kurset begyndte i 1957 og er tænkt som en mulighed for at give fælles forståelse, netværk og et fagligt løft for journalister og fotografer i Norden. Kurset fokuserer på emner som politik, medier, kultur og historie. Men det er også et sjovt og personligt lærerigt forløb, som ifølge kursuslederen også afslører, hvor lidt vi faktisk ved om vores nabolande.

”Uhhhh, det er ikke meget, vi ved. Jeg troede selv, at jeg vidste meget om Norden på forhånd, da jeg er halv nordmand og har mødt mange nordmænd og svenskere i mit liv. Mine forældre har boet og arbejdet på Færøerne, og jeg har haft familie i Grønland, så jeg forstår de store nordiske sprog, men jeg blev jo selv meget klogere ved at få udstillet min egen pinlige uvidenhed om vores fælles nordiske kultur og historie.”

Asbjørn Jørgensen forklarer, at alle løfter sig på de tre uger, hvor kursisterne er sammen i døgndrift.

”Når vi samler kursister med meget forskellige baggrunde fra 5-8 forskellige lande og rejser ud i Norden og Europa, så ved vi, at alle lærer meget om hinanden. Selvom deltagerne har den klassiske viden om, hvad journalistik, medier og demokrati er, så bliver alle udfordret,” siger Asbjørn Slot Jørgensen.

Han har været underviser i mere end 20 år på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, så det er en erfaren underviser, der hvert år planlægger og udvikler kurset.

”Både kursister og jeg er blevet overrasket over, hvor forskelligt vi tolker det, vi oplever. Pludselig kan diskussionerne eksplodere. Helt ned på lavpraktisk niveau om, hvad jeg som journalist kan på de sociale medier. Når jeg som kursusleder laver en selfie med bestemte politikere fra de politiske yderfløje og poster det, så kan man se, at håret rejser sig på nogle af deltagerne. Det er alt for grænseoverskridende for de. Der er meget forskellige regler på de sociale medier i de nordiske lande,” beretter Asbjørn Jørgensen.

Et emne får altid bølgerne til at gå højt.

”Det helt vilde er, når vi diskuterer migration. Der er stor forskel på, hvor grænsen går i Norden,” siger kursuslederen, der nyder, når han kan løfte diskussionerne op på metaniveau og stille spørgsmålene: Hvem har ret? Hvorfor tror man, man har ret? Og hvad skal vi så gøre?

Deltagere på Aarhus-kurset 2017 på trappen ved Riksdagen i Helsingfors. Foto: Asbjørn Jørgensen

Deltagere på Aarhus-kurset 2017 på trappen ved Riksdagen i Helsingfors. Foto: Asbjørn Jørgensen

Helt overordnet handler Aarhus-kurset om at se Norden i et internationalt perspektiv, hvor både Baltikum og Europa er centrale spillere.

”Det grundlæggende formål er, at vi får større forståelse for hinanden. Det er derfor Nordisk Ministerråd støtter kurset, ”siger Asbjørn Jørgensen.

Nu med Riga på programmet

Besøg i byen Riga i Estland blev valgt i år, da det er en historisk og kulturel spændende by, hvor NJC har gode partnerskaber. Her er en speciel demografi med rigtig mange russisktalende, der lever uden statsborgerskab. Det er komplicerede forhold, som er spændende at studere for nordboere. Det gælder også de tre landes rolle som en del af EU og hele situationen omkring miljø og forsvarspolitik.

”Siden 1989 til 1991, hvor Sovjetunionen brød sammen, og de fik selvstændighed, har Baltikum haft en særlig plads i hjertet her i Norden. De er jo randstater – tidligere for Rusland, nu randstater for Nato. Vi deler noget, som er vigtigt at forstå, når man skal arbejde videre med historier i ens eget lokalsamfund – og de historier vil stå i et klarere lys, når kursisterne kommer hjem,” forklarer kursuslederen.

Hans Wallmark, svensk parlamentariker og tidl. præsident for Nordisk Råd. Efter pressemøde om sikkerhedspolitik i Nordisk Råds session 2017. Journalisterne er: kursusdeltager og journalist Britta Kvist Hansen fra DR med rekorderen, og chefredaktør Lisbeth Kirk fra Bruxelles-mediet EU Observer med ryggen til. Foto: Asbjørn Jørgensen

Sproget – en festlig udfordring

Der er udfordringer på et kursus, hvor der bliver talt så mange forskellige sprog. Derfor bliver alle som udgangspunkt opfordret til at tale de store nordiske sprog, da finsk, grønlandsk og islandsk, nok bliver for vanskeligt.

”Vi taler blandinavisk – et kunstigt sprog, som tungen og ørerne hurtigt vænner sig til. Og når det bliver for svært, taler vi engelsk. Når turen i år blandt andet går til Riga og Bruxelles, bliver det meste engelsk, siger Asbjørn Jørgensen og mindes situationer, hvor det er gået galt med sproget.

”Sprogforbistring er jo også morsom. Selv efter tre uger sammen kan de stadig rode rundt i hinandens tal. Det går også galt med frokost hver gang. Og så er der sangene. Svenskerne kan noget med viser. Vi danskere har mere tradition for at holde tale. Man mærker traditioner, opvækst og “sådan gør man” – noget der ligger meget dybt i folks opdragelse. Dansk ironi har det også godt i den sammenhæng, og det er mit varemærke. Nogle gange er det farligt, for man ved ikke, hvordan det opfattes på andre sprog, og jeg er kommet SÅ galt af sted. Man skal huske at smile, når man bruger ironi,” siger underviseren – måske for at huske sig selv på det.

Tilmelding: Aarhus-kurset 2019