Trolde stopper unges politiske arbejde

Den svære ytringsfrihed, Ytringsfrihed
Sociale medier, der ofte hyldes som den nye, demokratiske legeplads, har ikke fået den rolle, man kunne have håbet, siger Emma Holten, som taler politik, internet og etik med unge mennesker.

”Jeg har bare ikke rigtig lyst”, sagde hun.

”Hvorfor ikke? Jeg kan da mærke, at du går op i det?”, sagde jeg.

”Ja, men det er bare som om, at så snart man begynder at tale om politik, går folk fuldstændig amok”.

Udvekslingen foregik på Ungdommens Folkemøde 2016. Temaet for sessionen var ”Unges Samfundsengagement”. For at løsne op mellem oplæggene blev alle deltagere, mest gymnasieelever, bedt om at rejse sig op. I hvert et hjørne af teltet hang et skilt. Der blev stillet et spørgsmål, og så skulle man gå hen til det skilt, der mest repræsenterede ens svar.

Et af de første spørgsmål var: ”Diskuterer du politik og samfundsproblemer med dine venner”? Ca. 80 pct. gik over til skiltet ”ja, ofte”.

Næste spørgsmål var: ”Opdaterer du om og/eller diskuterer du politik på sociale medier”? Ca. 80 pct. gik over til skiltet ”nej, aldrig”.

Der er en åbenlys skævhed her. Noget der ikke helt stemmer. Men når jeg ser på den måde, hvorpå politisk dialog og identitetsskabelse foregår på sociale medier, er det egentlig ikke noget, der undrer mig meget.

De sidste 2 år har jeg rejst rundt på gymnasier og talt politik, internet og etik med unge mennesker, og jeg har faktisk fuld forståelse for, hvorfor sociale medier, der ofte hyldes som den nye, demokratiske legeplads, ikke helt har fået den rolle, man kunne have håbet.

Sådan indleder Emma Holten sit debatindlæg om Den svære ytringsfrihed

 

Se alle artikler i NJC Tema: Den svære ytringsfrihed

Debatindlæg

Alle i Grønland er afhængige af hinanden og alle kender hinanden, siger Poul Krarup - mangeårig mediechef i Grønland. Foto: Leiff Josefsen

Alle i Grønland er afhængige af hinanden og alle kender hinanden, siger Poul Krarup – mangeårig mediechef i Grønland.

Maria Edström, University of Gothenburg: De senaste fem åren tycks ingenting ha hänt och även de nordiska länderna som rankas högt när det gäller jämställdhet har förbluffande få kvinnor i sina nyheter.

Maria Edström, University of Gothenburg: De senaste fem åren tycks ingenting ha hänt och även de nordiska länderna som rankas högt när det gäller jämställdhet har förbluffande få kvinnor i sina nyheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Per Strömbäck, talsperson Dataspelsbranschen (den svenske spilindustri) og forfatter til "21 Digital Myths" udfordrer det mindset, der siger at den teknologiske udvikling kører sit eget liv. Han opfordrer til at demokratiske lande tager ansvar. Foto: Sofia Runarsdotter Collage: Ole Rode Jensen

Per Strömbäck, talsperson Dataspelsbranschen (den svenske spilindustri) og forfatter til “21 Digital Myths” udfordrer det mindset, der siger at den teknologiske udvikling kører sit eget liv. Han opfordrer til at demokratiske lande tager ansvar.

Sociale medier, der ofte hyldes som den nye, demokratiske legeplads, ikke helt har fået den rolle, man kunne have håbet, siger Emma Holten, som taler politik, internet og etik med unge mennesker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Axel Rappe, journalist Yle siger: Trots att vikten av grävande journalistik ökar, eller kanske just därför, så finns det oroväckande tendenser som hotar den undersökande journalistiken. Foto: Privat / Illustration: Ole Rode Jensen

Axel Rappe, journalist Yle siger: Trots att vikten av grävande journalistik ökar, eller kanske just därför, så finns det oroväckande tendenser som hotar den undersökande journalistiken.

Kjersti Stavrum - fotocollage

Kjersti Løken Stavrum, adm. dir i Stiftelsen Tinius, største eierposten i Schibsted Media Group. Tidligere vært generalsekretær i Norsk Presseforbund, redaktør for og journalist i magasiner, aviser og nettpublikasjoner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyhedschef Lijan Weihe, Kringvarp Føroya bliver truet med voldtægt på sociale medier, fordi hun var med til at afsløre toldsnyd hos den færøske finansminister Jørgen Niclasen

Nyhedschef Lijan Weihe, Kringvarp Føroya bliver truet med voldtægt på sociale medier, fordi hun var med til at afsløre toldsnyd hos den færøske finansminister Jørgen Niclasen

Den danske digter Knud Steffen Nielsen beder os tænke efter: Kunne det ikke også være dig, der kastede stenen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syriske Ali Abdallah er journalist i Sverige – en af ytringsfrihedens højborge. Alligevel mangler noget.

Astrid Olhagen stiller spørgsmålet: Skal medierne tie eller tale, når alle alligevel ved alt via sociale medier?