Vi løfter blikket fra hverdagen og udvider vores horisont

Aarhus Kurset, Kursus, Viden

 

Inspiration, nye indtryk og et bredere udsyn. Det fremhæver Kari Pedersen, journalist på Bergens Tidende, som et positivt udbytte af NJCs Aarhus-kursus.

Kursusbeskrivelse og tilmelding: Aarhus-kurset 2020

Af Joan Rask

“Jeg synes, det er en forfriskende kærkommen mulighed for at udvide sin viden og få nye kontakter,” siger Kari Pedersen, journalist på Bergens Tidende.

Hun er kursist på Aarhus-kurset, der i tre uger bringer nordiske journalister til eksperter, politikere og beslutningstagere i Norden og i EU. I 2019 er kurset begyndt i Aarhus, og derfra går turen videre til Riga, Stockholm og Bruxelles.

Kari Pedersen præciserer, at det er vældig godt at løftet blikket fra hverdagen og se noget nyt.

“Selvom Baltikum og Norden ikke direkte er mit fagområde, er jeg vældig glad for at få den del med, for som journalist skal jeg være bredt og alment orienteret. Jeg skal kunne afløse andre og have aktuel viden ‘om’ samfundsmæssige ting, så på den måde bliver det relevant,” siger hun.

Aarhus-kurset 2019 på besøg i Gellerup, en af de største ghettoområder i Danmark. Kari Pedersen (til venstre)

Det samfundsmæssige udsyn fra Norden til EU – om omvendt – er et af kurset hovedformål. Kurset er støttet af Nordisk Ministerråd og deltagergebyret betales af deltagerne og de nordiske medie-organisationer. Det er netop det brede oplysende indhold og de inspirerende møder og besøg hos politikere, medier og særligt interessante institutioner, som Kari Pedersen lægger mest vægt på.

Dette er næsten en mini-orlov for journalister, som når læger får orlov og lektorer på universiteter får undervisningsfri, så de kan fordybe sig og knytte nye kontakter

– Kari Pedersen

“Dette er næsten en mini-orlov for journalister, som når læger får orlov og lektorer på universiteter får undervisnings-fri, så de kan fordybe sig og knytte nye kontakter,” siger Kari Pedersen.

Konstruktiv journalistik

I Aarhus var der særligt et besøg, som gjorde indtryk. Gruppen gæstede Constructive Institute, der er Nordens eneste institution, der udelukkende arbejder og forsker i konstruktiv journalistik.

“Konstruktiv journalistik er ikke ukendt i sig selv, men det er godt at se, hvordan man kan have fokus på løsningen i stedet for at være negativ. Det gav mig et teoretisk fundament og en ny måde at se på noget af det, vi arbejder med i det daglige,” siger den erfarne norske journalist.

Når hun er tilbage på jobbet på Bergens Tidende, vil hun præsentere, det oplæg gruppen fik hos Constructive Institute.

“På den måde får vi spredt denne viden bredere – og måske kan konstruktiv journalistik blive en del af vores strategi til at få læsere tilbage som betalende abonnenter,” siger Kari Pedersen.

 

Vil du med på Aarhus-kurset i efteråret 2020?

Tilmelding: Aarhus-kurset 2020

Vil du høre mere om Aarhus-kurset?

Se også:

(video og artikel)

Paula Tapiola, journalist på Yle. Her i Riga på kursus med NJC. Foto: Joan Rask

 

Fredrik Quistbergh, Sveriges Utbildningsradio. Her i Riga på kursus med NJC. Foto: Joan Rask