Gå i dybden med Norden

Aarhus Kurset, Kursus, Viden

Lettisk folkedans, kollegialt samvær og rejsen ind i dybet af det nordiske. Det er positive oplevelser, som Frederik Quistbergh fremhæver, når han taler om Aarhus-kurset. 

Af Joan Rask

Tilmelding: Aarhus-kurset 2020

“Jeg er allermest overrasket over, hvor lidt jeg ved om de nordiske nabolande. Altså hvem er statsminister, præsident og hvad er de store politiske spørgsmål – det er helt sikkert noget, jeg fremover vil blive bedre til,” siger Frederik Quistbergh.

Han er kursist på det tre-uger lange Aarhus-kursus, som NJC har udbudt i mere end 60 år. I 2019 hed rejseruten: Aarhus, Riga, Stockholm, Bruxelles.

“Vi journalister skal selv tage ansvar for vores efteruddannelse, jeg synes virkelig man skal søge dette kursus og give sig selv tid og lov til at gå i dybden med det nordiske,” siger Frederik Quistbergh.

Til daglig er han ansat hos Sveriges Utbildningsradio, der er en del af public service tilbuddet i Sverige. Her er der meget nordisk samarbejde gennem fx Nordvision.

“Men vi kan blive meget bedre til at udnytte det nordiske fælles nordiske potentiale. Jeg tror kurset, giver mig nye idéer til projekter,” siger Frederik Quistbergh.

Han har boet flere år i Riga, men alligevel tog den lettiske folkedans pusten fra ham.

“Det var en fantastisk oplevelse af danse sammen i gruppen, at svede og give los. Samtidig er den en fin måde at opleve den lettiske folkesjæl,” siger han.

Lettiske folkedans in action – deltagere på Aarhus-kurset 2019. Foto: Asbjørn Jørgensen

Uformel samvær giver ny nordisk viden

I den første uge i Aarhus, var der fokus på at lære hinanden at kende, sociale medier, besøg i et ghetto-område og gruppen var også gæster hos Constructive Institute, der er Nordens eneste center for udvikling af konstruktiv journalistik.

“Der er mange interessante faglige emner, men måske er det, der sker imellem programpunkterne det vigtigste… Når vi kursusdeltagere taler sammen og udveksler erfaringer,” siger han.

Deltagerne kommer fra alle de nordiske land, så sproget er en blanding af svensk, dansk, norsk og finlandssvensk. Frederik Quistbergh fremhæver  den uformelle kontakt og den videndeling, der sker imellem deltagerne, når de sammen reflekterer over de fælles oplæg og de steder, de har besøgt.

“Personligt var jeg glad for at møde Staffan Dahllöf (svensk korrespondent i Danmark). Jeg har fulgt ham på afstand, og det var interessant at tale med ham. Det gør det nemmere at tage kontakt senere,” siger Frederik Quistbergh.

Artikel på svensk 

Vil du med på Aarhus-kurset i efteråret 2020?

Tilmelding: Aarhus-kurset 2020

Vil du høre mere om Aarhus-kurset?

Se også:

(video og artikler)

Paula Tapiola, journalist på Yle. Her i Riga på kursus med NJC. Foto: Joan Rask

 

Kari Pedersen, Bergens Tidende. Her på kursus i Riga med NJC. På vej til besøg hos Nato i Riga. Foto: Joan Rask