Paula Tapiola er journalist på Yle, og i 2019 var hun kursist på NJCs tre-uger lange Aarhus-kursus. Her blev hun klogere på det russiske mindretal i Baltikum og fik adgang til uformelle samtaler med politikere og beslutningstagere i Norden, Baltikum og EU.
Kursusbeskrivelse og tilmelding: Aarhus-kurset 2020
Af Joan Rask
“Det er fascinerende at høre om den russisksprogede minoritetsbefolkning. Jeg troede, den gruppe var mere homogen, end de er – det vil jeg undersøge nærmere, når jeg er tilbage på arbejde,” siger hun.
Det bedste på kurset er, at vi møder politikere og beslutningstagere i uofficielle sammenhænge – den chance får jeg ikke så ofte
– Paula Tapiola
Besøget i Baltikum har givet både ny og anderledes viden om nabolandene i Baltikum og relationen til Rusland, der på nogle områder kan sammenlignes med det finske naboskab til Rusland.
“Selvfølgelig er jeg interesseret i Rusland og Baltikum. Jeg er finsk,” siger Paula Tapiola.
Hun er sammen med deltagere fra alle de nordiske lande, og det er tydeligt, at deltagere fra de lande, der har lange grænsestrækninger med Rusland, er mere opmærksomme på påvirkningen og den betydning naboskabet har i hverdagen for befolkningen.
Nordisk Journalistcenter har fanget Paula Tapiola i en bus i Riga på vej til et oplæg. Hun har tilmeldt sig kurset for at blive opdateret fagligt og høre om udviklingen i de andre nordiske lande, og på nuværende tidspunkt er kun den første uge gået. Men Paula Tapiola vil alligevel gerne pege på de ting, hun sætter særlig pris på.
“Det bedste på kurset er, at vi møder politikere og beslutningstagere i uofficielle sammenhænge – den chance får jeg ikke så ofte. Og det vigtigste udbytte er fællesskabet med de nordiske kolleger og de mange nye nordiske kontakter,” siger hun.
Mængden af indtryk i løbet af kurset er stor, så det, Paula Tapiola savner mest, er tid til at reflektere og forholde sig dybere til oplægsholdere og de steder, gruppen besøger.
Aarhus-kurset begyndte med fem dage i Aarhus, Danmarks andenstørste by. Det var første gang Paula Tapiola besøgte byen. Her var hun og de øvrige deltagere på besøg i boligområdet Gellerup, der officielt er betegnet som en ghetto. I Gellerup er man i gang med en enorm ombygning med nedrivning af boligblokke, genopførelse af nye boliger og etablering af nye gennemkørselsmuligheder.
“Det var meget interessant at besøge Gellerup og det kunne måske være en case, som vi kunne lære af i Finland. Det ligner selvfølgelig andre ghettoområder, men jeg fik nye ideer,” siger hun.
Vil du høre mere om Aarhus-kurset?
- Kursusbeskrivelse og tilmelding: 20’ernes første Aarhus-kursus: Bæredygtighed – I Norden, i medierne og i Europa
- Artikler og information: Aarhus-kurset – nyheder
Se også: