Klimakursus: Arktis ændres - hvad betyder det for os?

Nordisk Journalistcenter har udviklet et klimakursus for nordiske journalister. Kurset afholdes i Tromsø i perioden 26 – 31. januar 2020.

Kursusbeskrivelse

Nordisk Journalistcenter udbyder – sammen med en række partnere i Norden – et klimakursus, der skal give ny viden og gøre os i stand til at udvikle og dække ændringerne på nye måder.

Ændringerne i det arktiske område går nu så stærkt, at der skal helt nye strategier til. Den globale opvarmning sker med dobbelt hast i Arktis – og hele verden følger med. Det handler ikke kun om afsmeltningen af den arktiske havis, udfordrede isbjørne eller tøende permafrost. I havet er vigtige fiskebestande i bevægelse – mod nord. Havpattedyr får ændrede levevilkår, og på land ændres græsningsarealerne. Det skaber nye betingelser for dem, der bor i de arktiske regioner. Derudover handler klimaændringerne om sikkerhedspolitik, teknologiske udfordringer, sociale omvæltninger og store økonomiske interesser.

Kurset handler frem for alt om, hvordan vi som journalister formidler historien på nye måder.

  • Kan vi beskrive ændringerne uden hver gang at vinkle på meget dystre fremtidsperspektiver?
  • Kan vi måske inspirere og give håb – og sikre, at demokratiet forbliver udgangspunktet, selv om verden ændres radikalt omkring os?
Om kurset:

Kursusledere: Journalist Gunnar Sætra, tidligere avisen Nordlys, Tromsø, nu kommunikationsrådgiver på Havforskningsinstituttet i Tromsø og journalist Martin Breum, Danmark, der har arbejdet med det arktiske område i en årrække. Hans seneste bøger “Hvis Grønland river sig løs – en rejse i kongerigets sprækker” og “COLD RUSH”, udkom i 2018.

Målgruppe: Journalister/redaktører fra hele Norden, der ikke i forvejen kender detaljerne i IPCC’s sidste klimarapport eller de generelle ændringer i Arktis. Prioritet gives til journalister fra lokale og regionale medier samt fra Island, Grønland og Færøerne.

Tromsø: Vi tager udgangspunkt i det faktum, at en af den arktiske regions største konferencer ”Arctic Frontiers”, afholdes i Tromsø 26 – 31. januar med deltagelse af førende forskere, industriledere og politiske beslutningstagere. Konferencen fokuserer på “State of the Arctic and A Smart Arctic Future”. Vi deltager i key events og sessions og inviterer udvalgte nøglepersoner til særskilte diskussioner med deltagerne.

Kursisterne skal på tur og bo på dette skønne Sommarøy Arctic Hotel

Kursusgebyr: NJC modtager støtte til kurset fra Nordisk Ministerråd, Utenriksdepartementet i Oslo og Tromsø Kommune. Partnere er Barents Press Sweden, Barents Press Norway og Fojo Media Institute, Kalmar.

Tilmelding: Åbner lige efter sommerferien, dvs. i august, men sæt allerede nu kryds i kalenderen. Kursusgebyret holdes på et absolut minimum. Skriv til Joan Rask på mail: jr@njc.dk så kommer du på en mailliste over interesserede deltagere og får direkte besked, når tilmelding åbner.

 

 

Seneste nyt - aktiviteter med fokus på klimaforandringer