Hvad magter Norden?

De nordiske lande har samlet set den 10. største økonomi i verden. Norden har verdens største handelsflåde. De nordiske lande dækker vigtige havområder i Østersøen, Nordatlanten og Arktis. Og da Sverige og Finland søgte om medlemskab i NATO, talte man om et momentum for større nordisk tyngde og indflydelse i forsvarssamarbejdet.

Ukraine-krigen har skabt et fokus på et nordisk sikkerhedspolitisk fællesskab inden for NATO. Men vi er ikke vant til at se på Norden som en selvstændig og samlet enhed eller som en aktør, der kan udfordre eller måle sig med andre stormagter.

Vil et samlet Norden nogensinde opnå større indflydelse? Hvad er potentialet for det nordiske samarbejde? Og hvad er udfordringerne?

Med det afsæt arrangerer Nordisk Journalistcenter en konference den 9. juni 2023 i samarbejde med Udenrigsministeriet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der handler om nye trusler, sikkerhedspolitik og forsvarssamarbejde i Norden. Vi vil indhente viden for at kunne diskutere – og forsøge at finde svar på – en lang række spørgsmål, for eksempel:

– Hvad er de nye trusler fra Rusland mod Norden?

– Hvilken betydning får det for de nordiske landes sikkerheds- og udenrigspolitik, at Finland og Sverige bliver NATO-lande?

– Hvilke begrænsninger har de nordiske lande i forhold til det eksisterende samarbejde om sikkerhedspolitik og forsvar?

– Hvad er perspektiverne for det nordiske samarbejde – både inden for forsvar, klima og energi?

– Får Norden og det nordiske perspektiv tilstrækkelig opmærksomhed i medier og offentlighed?

Program

Lotte Folke Kaarsholm, opinionsredaktør hos Politiken, er dagens moderator.

Kl. 9.00: Velkomst ved John Frølich, leder af NJC.

Kl. 9.20: Video-oplæg ved udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Kl. 9.30: Lisbet Zilmer-Johns, direktør for udenrigspolitik, Udenrigsministeriet: Den sikkerhedspolitiske udvikling i Norden.

Kl. 10.00: Cecilie Hellestveit (NO), jurist og forfatter til bogen ’Dårligt nyt fra Østfronten’: Hvordan har krigen i Ukraine ændret Norden – med udgangspunkt i Norge.

Kl. 10.30: Tuomas Forsberg (FI) sikkerhedsforsker og direktør ved Helsinki Collegium for Advanced Studies: Hvilke trusler ser vi mod den nordiske region? Hvad kan vi i Norden som vi ikke har kunnet før?

Kl. 11.00: Jacob Westberg (SE), lektor ved Försvarshögskolan: Hvad er perspektiverne for det nordiske forsvarssamarbejde?

Kl. 11.30 – 12.15: Spørgsmål og paneldebat. Stærkere nordisk samarbejde, udfordringer og momentum.

Kl. 12.15 – 13: Frokost

Kl. 13.00: Friðrik Jonsson (IS), ekspert i Arktis og forhv. repræsentant i NATO’s militærkomité: Hvad er Nordens opgave i Arktis? Og hvordan kommer man videre uden Rusland?

Kl. 13.30-14.15: Panel af nordiske korrespondenter: Johan Varning Bendtsen (DK), Kristeligt Dagblad, Joachim Reigstad (NO), NRK, og Liselott Lindström (SE), SVT: Hvordan er opmærksomheden på Norden? Er mediedagsordenen på vej mod forandring? Og hvordan navigerer man i propaganda og russisk disinformation?

Tak for i dag

Læs mere

Tilmeldingen er ikke åben