Arktis – midt i verden

Arktis er klodens nye brændpunkt og er kommet i top geopolitisk som følge af stormagternes rivalisering, krigen i Ukraine og klimakrisen.

Dette kursus er en unik chance for at forstå Arktis og Nordatlanten lige nu – og hvorfor udviklingen dér er så vigtig for Norden og for resten af verden.

Nordisk Journalistkursus 2024 – også kaldet Aarhus-kurset – rejser fra København til Island og Grønland, hvor sikkerhedspolitik i de kommende år vil påvirke på alle parametre og hvor økonomi, miljø og klima er direkte koblet til det skærpede trusselsbillede.

Kurset kickstarter i København, hvor vi sætter fokus på Norden, landenes identitet, og den forandrede nordiske sikkerhedsarkitektur. Med Sveriges og Finlands NATO-medlemskab og det øgede strategiske fokus på Arktis spiller Norden en særlig rolle som ”frontlinjeregion” for NATO og EU. Det kan styrke Norden som regional enhed, men også true vores sikkerhed og presse militærudgifterne i vejret.

Et tema bliver også Danmark og Norden – vi skal på mediebesøg og høre om veje ud af den aktuelle mediekrise.

Som det sidste ser vi fremad mod Island og Grønland og besøger bl.a. Nordatlantens Hus i København. Den prisbelønnede Grønlandsfotograf, Carsten Egevang, holder oplæg for os og fortæller i ord og billeder om Grønland som kontrasternes land.

Fred og sikkerhed i Arktis er temaet for Islands formandskab for Nordisk Råd i 2024.

Norden skal i 2024 arbejde stærkt på, at ”den strategisk vigtige arktiske region forbliver en militær lavspændingszone”, mener regeringen i Reykjavik.

Hvordan harmonerer det med, at Arktisk Råd er lammet, oprustningen sat på speed og det tidligere gode forhold til Rusland lagt i dybfryseren? Vi taler med førende islandske politikere, forskere, og andre islændinge om dilemmaerne.

I Reykjavik kikker vi også på det faktum, at nationen på mange måder er blevet et eksempel for resten af verden. Islands regering går målrettet efter CO2-neutralitet allerede i 2040, og vi skal besøge eksempler på bæredygtige løsninger, samt opleve turismen og fiskeriets betydning.

Vores ophold falder sammen med Arctic Circle-konferencen. I oktober 2024 mødes mere end 2000 diplomater, politikere, klimaforskere og virksomhedsledere fra hele verden i Harpa, Reykjaviks moderne konferencecenter på kanten af Danmarks Strædet til verdens største, tilbagevendende konference om Arktis.

https://www.arcticcircle.org/assemblies/2024-arctic-circle-assembly

Vi overværer udvalgte sessioner og inviterer de største navne til eksklusive møder.

Fra Reykjavik flyver vi direkte til Nuuk.

I Grønlands hovedstad skal vi prøve at forstå den voksende interesse for Grønland fra EU og USA – der begge åbner lokale diplomatiske kontorer i byen. Landsstyret har for første gang formuleret en udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitisk strategi for Grønland, og Nuuk huser Arktisk Kommando, der er helt central for sikkerheden for skibsfart.

Vi skal se på Grønlands forhold til Norden, historien som koloni og bevægelsen for øget uafhængighed fra Danmark. Grønland har også fået sit første udkast til en forfatning, der kan bruges, hvis et flertal en dag skulle ønske at gøre landet til en selvstændig nation.

I Nuuk møder vi politikere, aktivister, forskere, mediefolk, gymnasieelever og erhvervsfolk fra fiskeri og turisme. De fem travle dage i Nuuk inkluderer også en sejltur i Godthåbsfjorden.

Det får du med fra kurset:

• Ny viden om Arktis, grøn og digital omstilling, sikkerheds- og udenrigspolitik

• Ny viden om oprindelige folk i Grønland

• Ny viden om Nordisk Råd, NATO og EU

• Ny viden om tendenser inden for journalistik – særligt om nye platforme og nichejournalistik

• Tips til at håndtere cybertrusler og disinformation

• Adgang til toppolitikere i Island og Grønland

• Rig mulighed for at lave egne historier og research under kurset

• Et tæt og unikt netværk af kolleger på tværs af Norden – ifølge mange tidligere deltagere et vigtigt udbytte af Aarhus-kurset

 

Praktisk information

Pris: 38.000 DKK inkl. moms.

Danske journalister kan få støtte fra Pressens Uddannelsesfond (PU), hvis de arbejder på en af fondens medlemsvirksomheder. Kurset er ikke med i forårets katalog fra Mediernes Efteruddannelse, men du kan søge og få individuel ME-støtte til kurset. PU’s bevillinger til selvtilrettelagt efteruddannelse er på max. 10.000 kr.

Svenske journalister kan løbende søge støtte hos SJF, der dækker hele kursusafgiften. Norske journalister kan søge STUPstipend, frist 1. april 2024. Finske journalister kan søge stipendier hos Jokes Foundation fra den 12. april til 10. maj 2024 med svar i juni.

Inkluderet i kursusprisen:

• Hotelophold i enkeltværelse

• Flyrejse København-Reykjavik-Nuuk-Kangerlussuak-København

• Al lokal transport ifm. kursusprogrammet

• Morgenmad på hotellet alle dage

• Velkomst- og afskedsmiddag

• Lunsj alle kursusdage

 

Følgende er ikke inkluderet:

• Transport til/fra Københavns Lufthavn

• Aftensmad alle dage bortset fra velkomst- og afskedsmiddag

• Rejseforsikring

 

Kursusledere

Asbjørn Slot Jørgensen, journalist, lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Koordinator for skolens internationale undervisningsforløb. Tidligere bl.a. Berlingske og Jyllands-Posten. Fra 2001-2004 projektleder for projekter i især Sydøsteuropa. Nu bl.a. kursusleder på Aarhus-kurset igennem flere år.

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri. Sigrun er tidl. kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidl. programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV.

Jørgen Chemnitz, filmproducent, fotograf og skribent. Tidligere skrivende og fotograferende på avisen Sermitsiaq i Nuuk, initiativtager til brancheforening for filmarbejdere (film.gl), initiativtager til Filmiliortarfik (filmværksted i Nuuk), og forh. bestyrelsesmedlem i KNR (Grønlands pendant til DR)

 

Om afbud

Melder du afbud tidligere end 6 uger før kursets start, opkræver vi en administrationsafgift på DKK 1.000. Ved afbud senere end 6 uger før start, opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris. Private forbrugere – dvs. hvis du selv og ikke din arbejdsgiver skal betale kursusgebyret – har 14 dages fortrydelsesret jfr. Forbrugeraftaleloven – regnet fra den dag, du modtager mail om, at du er optaget. Aflyser Nordisk Journalistcenter kurset – uanset af hvilken årsag – får du naturligvis det fulde kursusgebyr retur.

 

Spørgsmål om kursusindholdet

John Frølich, centerchef, NJC

Mob: +45 20 950 945

E-post: jf2@dmjx.dk

 

Kristoffer Dahl Sørensen, projektkoordinator, NJC

Mob: +45 21 75 55 96

E-post: kds@dmjx.dk

Læs mere