Norsk medie ansætter russiske eksiljournalister

Barents-regionen, Netværk, Rusland

Journalist Olesia Krivtsova måtte flygte ud af Rusland med en fodlænke. Nu er hun den fjerde russiske journalist i eksil, der er blevet ansat af The Barents Observer i Nordnorge.

Mens Olesia Krivtsova stadig studerede på universitet i den nordrussiske by Arkhangelsk, satte hun klistermærker op i byen, der kritiserede krigen i Ukraine, og postede kritiske kommentarer om Putin på sociale medier.

Lige indtil politiet i december 2022 brød ind i hendes lejlighed, lagde hende i håndjern og tog hende med til politistationen. Hun blev anklaget for at retfærdiggøre terrorisme og stod til at få ti års fængsel. I marts 2023 lykkedes det Olesia Krivtsova at flygte til Litauen fra sin husarrest og med fodlænke.

Kort efter inviterede The Barents Observer hende til Kirkenes, der ligger blot 15 km fra den russiske grænse. Først som journalistelev og siden august som ansat journalist på netmediets redaktion. Her skriver hun især om krigen i Ukraine, undertrykkelse i Rusland, russiske kvinders rettigheder og klima og miljø i Norden.

Næste generation af journalister
Olesia Krivtsova er den fjerde russiske journalist i eksil, der er blevet ansat på redaktionen hos The Barents Observer. The Barents Observer har de sidste 20 år publiceret artikler på russisk, og derfor giver det god mening at have dem ansat, fortæller redaktør Thomas Nilsen.

”I dag er der ingen fri journalistik i Rusland, men hos The Barents Observer kan de skrive frit og uafhængigt. På denne måde tager vi også ansvar for den næste generation af journalister – også i forhold til oplæring. Der vil jo komme en dag – hvad enten det bliver om et år eller om ti år eller mere – hvor der igen er behov for journalister i Rusland. For at kunne opbygge et demokrati i Rusland er den frie journalistik en helt grundlæggende faktor,” siger han.

The Barents Observer er ikke det eneste nordiske medie, der samarbejder med russiske eksiljournalister. HD-Sydsvenskan i Sverige, Aftenposten i Norge, KNR i Tromsø, Politiken i Danmark og Helsingin Sanomat i Finland har hver især haft en russisk eksiljournalist ansat på redaktion i 2023. Det er sket som led i et fellowship-program arrangeret af Nordisk Journalistcenter med støtte fra Nordisk Ministerråd. Et nyt fellowship-program for 2024 er i gang med at blive planlagt.

LÆS OGSÅ: Russiske Lev skriver artikler for danske Politiken