Russiske Lev skriver artikler for danske Politiken

Netværk, Rusland

I to måneder skal den russiske eksiljournalist Lev Kadik hjælpe Politiken med viden og artikler om Rusland og samtidig blive klogere på det danske medie. Samarbejdet er en del af et fellowship-program fra NJC og Dansk Journalistforbund.

Et fellowship-program fra NJC og Dansk Journalistforbund støttet af Nordisk Ministerråd giver russiske eksiljournalister mulighed for at arbejde på et nordiske medie i to måneder. Formålet er både at skabe netværk mellem russiske journalister og journalister fra Norden og give programmets deltagere og fellowship-mediet mulighed for at drage nytte af hinanden.

En af dem, der er landet på et dansk medie, er den russiske eksiljournalist Lev Kadik. Han arbejdede som journalist i Rusland, men blev fyret efter en artikel, der var for langt fra Kremls linje. I maj sidste år forlod han Rusland med sin familie og har endnu ikke kunnet vende tilbage. Han har fået permanent ophold i Letland, hvor han arbejder som journalist på nyhedsmediet Delfi.

Indtil videre har fellowship-opholdet været en interessant oplevelse, fortæller Lev Kadik til det danske fagblad Journalisten:

”For mig er det en god chance for at lære, hvordan europæisk journalistik fungerer. Og Politikens liberale værdier ligger tæt på min egen politiske overbevisning, så det var et drømme-match.”

Større dybde på det russiske stof

Også Politikens internationale redaktør, Martin Aagaard, ser det som et godt match at have Lev Kadik som fellow på Politiken.

”Vi kan se, at han formår at give os større dybde på det russiske stof. Det gør en kæmpe forskel, at vi også får kilder inde i Rusland på historierne, og han har bare nogle andre kilder og et blik for nogle andre historier, end vi har,” siger Martin Aagaard til Journalisten.

”På den helt store klinge handler det om, at vi kan få viden og indsigt om Rusland, mens de kan få viden om nordiske medier. Og at der på den måde sker en berigelse på begge sider.”

Martin Aagaard håber, at Politiken i fremtiden kan holde kontakten med Lev og Delfi og på den måde fortsætte samarbejdet.

Udover Lev Kadik og Politiken har NJC også matchet eksilrussere med finske Helsingin Sanomat, svenske Sydsvenskan, norske Aftenposten og NRK Tromsø.