NJC får ros for godt arbejde i Stockholm

Netværk
Fra venstre: Josefin Carlring, generalsekretær i Föreningen Norden Sverige, Åsa Torstensson, juryformand, Jessika Roswall, Sveriges minister for EU og nordiske anliggender, Linda Lundin, digital chef på Arbetarbladet og medlem af NJC' advisory board, Olav Njaastad, tidligere redaktionschef på NRK og tidligere formand for Norsk Journalistlag og medlem af NJC' advisory board og Hans-Henrik Holm, forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og formand for NJC' advisory board. Foto: Lennart Frykskog
Finlandssvenske Fredrik Furu var vært ved prisoverrækkelsen. Foto: Lennart Frykskog
Jessika Roswall, Sveriges minister for EU og nordiske anliggender var til stede ved prisoverrækkelsen. Foto: Lennart Frykskog
35 nordiske samarbejdspartnere var nomineret til prisen. Foto: Lennart Frykskog

Reportage: Forsommermingling, snacks, bobler og blomster på bordene. Samarbejdet på tværs af de nordiske landegrænser blev fejret, da Nordisk Journalistcenter blev den første vinder nogensinde af Föreningen Nordens nordiske samarbetspris.

Af Lennart Frykskog

Prisoverrækkelsen fandt sted på Nordiska museet på Djurgården i Stockholm. Lovprisningen af det nordiske samarbejde var tungere end sommerregn inde i de hvælvede rum, hvor værten og musikeren, finlandssvenske Fredrik Furu, holdt arrangementet sammen med sin tale- og sangstemme.

Fredrik Furu roste akustikken under buerne, som fungerede godt med hans harmonikatoner. Den stærke baggrundsbelysning på scenen var dog en endnu større udfordring for alle, der ønskede at tage et billede af ceremonien. Vi kan kalde atmosfæren inde i museet for Nordic Light, eller nordisk lys, hvis man vil holde sig til det skandinaviske sprog.

Jessica Roswall, den svenske EU-minister med ansvar for nordiske anliggender, var også til stede i museets lokaler og gav prisen en ceremoniel tyngde. Tidligere udenrigsminister Ann Linde var der også, men holdt en lavere profil.

“Jeg er her, fordi jeg tror på det nordiske samarbejde og gerne vil se mere af det,” sagde Roswall under minglingen.

Mere specifik om prisen og dens relevans var juryens formand, Åsa Torstensson. Hun forklarede, at Nordisk Journalistcenter var blevet udvalgt blandt 35 nominerede. Hård konkurrence, altså.

Efter at have hørt juryens begrundelse, som Åsa Torstensson gav et personligt præg, kan man godt forstå, at journalistikkens repræsentanter var svære at slå. Troværdighed og saglig journalistik er en modvægt til desinformation og polarisering.

“Jeg er meget glad for, at journalistik og medier får førsteprisen, fordi det arbejde, der udføres der, er så utroligt vigtigt i disse tider, og det er endnu vigtigere nu, end det har været i årtier.”

Torstensson understregede, at prisen gives både for aktualitet og for det tålmodige arbejde, som NJC har udført i over 65 år. Men organisationens særlige betydning i dag, hvor journalistikken er under pres, blev afspejlet i det meste af det, der blev sagt på scenen og mellem skål og væg den dag. Omkring 40 personer var til stede under arrangementet.

En vigtig del af baggrunden for prisen skal understreges, siger Åsa Torstensson.

“Det er ikke et initiativ, der kommer ovenfra. Det er Föreningen Nordens medlemmer, som har indstiftet prisen under indflydelse fra pandemiårene. Nu er det tid til at understrege værdien af samarbejde, så folk kan stole på hinanden.”

Stolt trio
Højdepunktet var, da vinderne blev kaldt op på scenen. Et fotografi kaldet Winterfrost af den finske fotograf Petri Damstén blev overrakt til en trio fra NJC Advisory Board, som repræsenterede prismodtageren.

Trioens takketaler havde et personligt præg.

Linda Lundin, der arbejder som digital chef på Arbetarbladet, tog fat på en aktuel udfordring: at engagere unge med udenlandsk baggrund, som hun selv har arbejdet for, og hvor erfaringsudvekslingen med danske kolleger på TV 2 har givet de ønskede resultater.

“For mig er det præcis det, NJC står for: at sprede viden på tværs af landegrænser, og det er jeg meget stolt af. Når jeg læser juryens begrundelse, bliver jeg meget rørt. Det er så rigtigt beskrevet, mange tak.”

Olav Njaastad er tidligere redaktionschef på NRK og tidligere formand for Norsk Journalistlag. Han fortalte fra scenen om sit møde med en ung russisk journalist, som efter en udveksling med nordiske kolleger pludselig indså, hvordan pressen kan fungere i et demokratisk land. Med hensyn til prisuddelingen sagde han:

“Vi er måske ret små, men det, vi gør, er tydeligt for journalister, og med tiden er det, vi gør, meget vigtigt. De værdier, vi står for, er særligt tydelige i den tid, vi lever i.”

Lennart Frykskog er freelancejournalist

Læs mere:

NJC modtager Nordens samarbetspris

Journalister vinner Nordens nya samarbetspris