NJC modtager Nordens samarbetspris

Netværk

NJC modtager Föreningen Norden Sveriges nye udmærkelse ”Nordens samarbetspris”. Formålet med prisen er at anerkende det nordiske samarbejde, som bringer befolkningerne i Norden tættere sammen.

NJC modtager en ny pris, som er stiftet af Föreningen Norden Sverige. ”Nordens samarbetspris” er navnet på udmærkelsen, som for første gang bliver uddelt i 2024 for at anerkende dem, som samarbejder på tværs af de nordiske grænser og skaber merværdi for befolkningerne i Norden. Prisoverrækkelsen sker i dag på Nordiska museet i Stockholm.

“Nordisk Journalistcenter styrker gennem sit vedholdende arbejde udviklingen af medier og journalistik i hele Norden. Vi uddeler den nordiske samarbejdspris i en tid, hvor journalistikken er under pres, og hvor behovet for at stå sammen i Norden er vigtigere end nogensinde. Troværdig og saglig journalistik er en modvægt til desinformation og polarisering, og det vil vi gerne stå op for og fejre, siger Josefin Carlring, generalsekretær i Foreningen Norden Sverige, i en pressemeddelelse.

Föreningen Norden Sverige modtog i en åben nomineringsproces i foråret 35 nomineringer med forslag til gode samarbejdsaktører i Norden. I et tæt opløb valgte en jury bestående af seks nordiske repræsentanter NJC som årets vinder. Et kriterium for at være nomineret var, at samarbejdet skal foregå på tværs af mindst én nordisk grænse, herunder en svensk grænse.

“Det er en stor glæde og ære at modtage netop denne pris. En pris, der gives for at netværke og samarbejde på tværs af de nordiske grænser med det mål at styrke ytringsfrihed, pressefrihed og demokrati. Det rammer lige ned i NJC’s dna,” siger John Frølich, daglig leder af NJC.

Siden NJC blev grundlagt i 1957 og frem til i dag har flere tusinde nordiske journalister deltaget i kurser og konferencer arrangeret af NJC. Centeret ligger på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus.

“Vi vil bruge prisen til at komme endnu længere ud i alle hjørner af den nordiske region. I 2023 og 2024 har vi haft stærkt fokus på Nordatlanten, og vi samarbejder aktivt med journalistforbundene i Grønland, Island og Færøerne, hvor mediebranchen er i krise. Arktis er blevet klodens nye brændpunkt på grund af stormagternes rivalisering, krigen i Ukraine og klimaet. Men helt lavpraktisk handler det om at sikre at professionelle, publicistiske medier overlever, både i Nordatlanten og i det øvrige Norden,” siger John Frølich.

Ved prisoverrækkelsen i Stockholm deltager tre repræsentanter fra NJC’ nordiske advisory board: Hans-Henrik Holm, forskningschef emeritus, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Olav Njaastad, tidl. redaktionsleder i NRK og tidl. formand for Norsk Journalistlag og Linda Lundin, digital chef på Arbetarbladet, Gävleborg, Sverige.

NJC følger op med billeder og reportage fra prisoverrækkelsen i Stockholm.