Flere end 50 nordiske journalister har søgt om at komme med på efterårets klimakursus i Reykjavik. NJC har derfor oprettet et ekstra kursus, så der er plads til flere.
For tredje år arrangerer Nordisk Journalistcenter et kursus om klimaforandringerne. Kurset i år finder sted i Island, og målet er at give nordiske journalister viden, netværk og værktøjer til at dække klimadebatten. Årets klimakursus i Island har haft så stor tilslutning, at Nordisk Journalistcenter arrangerer et ekstra kursus, for at så mange som muligt kan komme med. I alt er 32 deltagere optaget på de to kurser og der er stadig interesserede på venteliste.
”Hvert år har der været stor interesse, men i år overgår det alle vore forventninger. Vi er meget glade for den store interesse, for det viser, at vi har ramt rigtigt, og at der lige nu er et momentum for at gå dybere ned og udvikle klimajournalistikken,” siger John Frølich, leder af Nordisk Journalistcenter.
”Klimaet er et yderst komplekst område at behandle, for det udvikler sig meget langsomt og ændringerne stopper ikke ved landegrænserne. Desuden er der lige nu stor fare for et ‘set-back’. Signalerne er meget tydelige. Det ene EU-land efter det andet genåbner kulkraftværker. EU-Kommissionen har bedt Norge om at fortsætte med at lede efter olie og gas og opretholde produktionen også efter 2030. Det kræver, at vi skærper vores fokus på området, og vi kan allerede nu love, at der også i foråret 2023 kommer et klimakursus”, tilføjer han.
Aktuelt at lære om klima uanset stofområde
De to kurser ligger umiddelbart i forlængelse af hinanden og bliver ført an af to stærke kursusledere. Sigrún Stefánsdóttir, journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri, og Rasmus Thirup Beck, der blandt andet er en del af teamet bag Klimajournalisterne.
”Klimakurset klæder den moderne journalist på til at kunne håndtere klimaspørgsmålet. Det er en rigtig god idé at hele redaktioner bliver klædt på, uanset om man skriver om kultur eller politik, for klimaforandringer er et aktuelt emne uanset stofområde. På kurset lærer man at gøre klimahistorier mere spiselige og hvordan man griber historier om green washing an,” siger Rasmus Thirup Beck.
I år finder det ene kursus sted næsten samtidig med den store arktiske konference Arctic Circle, og det giver god mulighed for adgang til en buffet af videnskabelige oplæg og debatter fra nogle af verdens førende klimaforskere, siger Rasmus Thirup Beck. Han glæder sig desuden selv til at besøge Island og få lov til at tage et nærmere kig på islandsk brug af geotermi.
Nordisk Journalistcenter står desuden bag et andet nordisk projekt, ‘Nordisk uddannelsesnetværk for innovativ klimajournalistik’, der handler om at udvikle nye efteruddannelseskoncepter for klimajournalistik i Norden. Dette sker sammen med Institutt for Journalistikk i Oslo og Medieinstitutet Fojo i Kalmar, Sverige.