Grønland udvikler sig hastigt til en stadig vigtigere nation – og turistdestination – på verdenskortet. USA’s præsident Trump ønsker “ejerskab og kontrol” med Grønland. EU har fokus på Grønlands mineraler, og forholdet mellem Grønland og Danmark er under rivende udvikling.
Mange grønlændere deler visionen om grønlandsk statsdannelse. Grønland har fået sit første udkast til en forfatning, der kan bruges, hvis et flertal en dag ønsker at løsne båndene til Danmark og danne en suveræn, grønlandsk nation.
Men vejen mod større selvstændighed og stærkere økonomi er kringlet – og her spiller turismen en central rolle. Øget turisme ses sammen med fiskeri og minedrift som en af de vigtigste veje til ny vækst, større velfærd og mindre afhængighed af Danmark.
Turismen vokser allerede hastigt. Antallet af turister i Grønland steg med 30 procent fra 2022 til 2023, og væksten ventes at fortsætte. En ny international lufthavn i Nuuk er netop åbnet, og endnu en følger i 2026 i Ilulissat, Grønlands største turistdestination. United Airlines, et af verdens største flyselskaber, har varslet fly fra New York til Nuuk flere gange ugentligt hele sommeren 2025. SAS genoptager sine flyvninger til Grønland fra København i konkurrence med Grønlands flyselskab, Air Greenland.
På en studierejse til Grønland i oktober gransker vi de gevinster og problemer, der følger med turismen.
• Hvad er planerne for turismen i Grønland – og hvor ligger gevinsterne?
• Hvilken effekt vil masseturisme have på den sårbare natur, kultur og samfundet?
• Er ”bæredygtig turisme” realistisk i Grønland?
• Hvordan bruger Grønland erfaringerne fra Island, Norge og Færøerne?
• Vil udenlandske turisme-operatører løbe med pengene?
• Hvorfor opfordre til øget flytrafik og flere osende krydstogtskibe, når Grønland i forvejen er hårdt ramt af klimaforandringer?
Hvorfor dette kursus?
Turisme i Grønland handler om hundeslæder, nordlys og mødet med grønlænderne, men også om politik og selvstændighed. Turismen påvirker Grønlands økonomi, infrastrukturen, identiteten og forholdet til resten af verden. Vi skal studere, hvordan de grønlandske beslutningstagere håndterer udfordringerne, og hvordan turismen indvirker på forholdet til USA, Kina, Norden og resten af verden. Vi skal møde de grønlandske hovedaktører, politikere, hotelejere, fiskere, eksperter, de unge og erhvervslivets hurtigløbere. Vi skal tale om kolonitiden og dens betydning i dag, fordi historien er nødvendig for at forstå nutidens Grønland.
Kurset udbydes af NJC i hele Norden. Det betyder, at du får selskab af kolleger fra hele Norden og – som bonus – et særligt nordisk perspektiv på udviklingen i Grønland.
Kurset er for alle nordiske journalister, der blandt andet dækker politik, erhverv, udland, kultur, klima og turisme eller ønsker at komme i gang med at gøre det.
Kursets sprog vil være på skandinavisk/”blandinavisk”, så det er nødvendigt, at du forstår dansk, svensk og/eller norsk på et passende niveau.
Det får du med hjem
• Viden om Grønland og Arktis, der er afgørende for en stærk, kritisk og afbalanceret journalistisk dækning fremadrettet.
• Inspiration til journalistik om Grønland i forhold til turisme, klima, økonomi, selvstændighed, geopolitik m.m.
• Naturoplevelser og møder med de lokale grønlændere
• Netværk med andre journalister i Norden
Kursusleder
Martin Breum, journalist, forfatter og Arktis-ekspert. Tidl. vært på DR2 Deadline, vicedirektør i International Media Support og politisk reporter på TV Avisen. Hans seneste bog “Grønland og den amerikanske forbindelse” udkom i 2021. Martin skriver løbende om Arktis i danske og udenlandske medier.
Praktisk information
Pris: 34.000 DKK inkl. moms.
Danske journalister kan få støtte fra Pressens Uddannelsesfond (PU), hvis de arbejder på en af fondens medlemsvirksomheder. Kurset er ikke med i efterårets katalog fra Mediernes Efteruddannelse, men du kan søge og få individuel ME-støtte til kurset. PU’s bevillinger til efteruddannelse er på max. 10.000 kr.
Svenske journalister kan løbende søge støtte hos SJF, der dækker hele kursusafgiften. Proceduren er, at du først søger kurset hos NJC. Derefter får du besked fra NJC, hvis du bliver optaget på kurset, hvorefter du søger om stipendiet hos SJF.
Norske journalister kan søge STUPstipend, frist 1. maj, 1. september og 1. november 2025.
Finske journalister kan søge stipendier hos Jokes Foundation mellem den 11. april – 9. maj. Finske journalister hos Yle og MTV kan også søge stipendier hos KOURA af to omgange: fra 1. – 31. marts og fra 1. oktober -31. oktober 2025.
Inkluderet i kursusprisen
• Flyrejse til og fra Nuuk og Sisimiut
• Hotelophold i enkeltværelse
• Al lokal transport ifm. kursusprogrammet
• Flere frokostmåltider undervejs
Følgende er ikke inkluderet
• Transport til og fra København
• Rejseforsikring
Kurset planlægges og gennemføres i samarbejde med Visit Greenland og Air Greenland. NJC står suverænt for kursusindholdet i samarbejde med kursuslederen.
Om afbud
Melder du afbud tidligere end 6 uger før kursets start, opkræver vi en administrationsafgift på DKK 1.000. Ved afbud senere end 6 uger før start, opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris. Private forbrugere – dvs. hvis du selv og ikke din arbejdsgiver skal betale kursusgebyret – har 14 dages fortrydelsesret jfr. Forbrugeraftaleloven – regnet fra den dag, du modtager mail om, at du er optaget. Aflyser Nordisk Journalistcenter kurset – uanset af hvilken årsag – får du naturligvis det fulde kursusgebyr retur.
Spørgsmål om kursusindholdet
John Frølich, centerchef, NJC
Mob: +45 20 950 945
E-post: jf2@dmjx.dk
Kirstine Ottesen, projektkoordinator, NJC
Mob: +45 21 37 03 39
E-post: kio@dmjx.dk
Kristoffer Dahl Sørensen, projektkoordinator, NJC
Mob: +45 21 75 55 96
E-post: kds@dmjx.dk