Grønland udvikler sig hastigt til en stadig vigtigere nation. Sammenhængen med Danmark er under rivende udvikling; mange drømmer om selvstændighed. Grønlænderne tager stadig mere magt over egne affærer, og forbindelserne til USA, Kina, EU og andre vokser. Grønland har også fået sit første udkast til en forfatning, der kan bruges, hvis et flertal en dag skulle ønske en selvstændig nation.
Grønland har fået ny strategisk betydning efter Ruslands invasion af Ukraine, fordi Grønland ligger som en sikkerhedshjelm på toppen af Nordamerika og beskytter USA mod missilangreb fra nord. Over halvdelen af Ruslands atomvåben befinder sig i Arktis ikke langt fra Grønland.
USA har genåbnet sit konsulat i Nuuk og i 2024 åbnede også EU kontor i Nuuk. Krigsskibe fra USA og andre NATO-lande kommer hyppigt på besøg; de store forekomster af strategiske mineraler er med til at gøre Grønland afgørende for den grønne omstilling i resten af verden.
Internt i Grønland står de sociale udfordringer i kø. Selvmordsraten er blandt de højeste i verden, sundhedsvæsenet er svagt og en del familier er ramt af misbrug og mistrivsel. Desuden er Grønland og resten af Arktis plaget af de voldsomste klimaforandringer på kloden.
Midt i dilemmaerne fungerer Grønland på mange måder som en nordisk velfærdsstat. De fleste i Grønland har en hverdag, der minder om hverdagen i Sverige, Norge eller Danmark, og stoltheden over Grønlands kulturelle egenart er mærkbar. Her tillægges naturen stadig sjæl og betydning, og de fleste er fornøjede over livet i Grønland.
På studierejse til Nuuk i marts ser vi nærmere både på Grønlands voksende betydning for geopolitikken og på hverdagslivet.
På kurset bliver du klogere på:
• Den nye oprustning i Arktis efter Ruslands krig i Ukraine.
• De voldsomme klimaforandringer og Grønlands måde at tackle dem på.
• Det politiske system i Grønland og magtfordelingen med Danmark
• Hverdagslivet, kulturen og Grønlands sociale og økonomiske dilemmaer
• Kolonitiden og de politiske ønsker om selvstændighed
• USAs voksende interesser i Grønland
• Grønlands strategiske mineraler og deres betydning for verdens grønne omstilling
Vi skal møde de unge, de gamle, fiskere, ingeniører, politikere, diplomater og soldater. Og vi skal møde den enestående natur. I marts er det stadig vinter!
Vi begynder med en studiedag i København, hvor du bliver meget klogere på Grønland. Her samarbejder vi med Grønlands repræsentation i København. Kurset udbydes i Norden, der vil være kolleger fra de øvrige nordiske lande – og du får som bonus et særligt nordisk perspektiv på Grønland og Arktis.
Kursusledere
Fotograf, filmproducent og skribent Jørgen Chemnitz, der er født og bor i Nuuk, arbejder med kommunikation for store og mindre virksomheder, interesseorganisationer og politikere. Jørgen Chemnitz har redigeret en række bøger og skrevet for Sermitsiaq, AG og Weekendavisen.
Journalist, forfatter og Arktis-ekspert Martin Breum. Hans seneste bog “Grønland og den amerikanske forbindelse” udkom i 2021. Martin skriver løbende om Arktis i danske og udenlandske medier.
Praktisk information
Pris: 35.000 DKK inkl. moms.
Danske journalister kan få støtte fra Pressens Uddannelsesfond ved at søge kurset gennem Mediernes Efteruddannelse.
Svenske journalister har mulighed for at få et stipendium, der dækker hele kursusafgiften, gennem SJF. Du skal først søge optagelse på kurset hos NJC. Når/hvis du godkendes her, kan du så søge stipendium fra SJF.
Norske journalister kan søge STUPstipend, frist 1. januar, 1. august og 1. oktober 2024. Finske journalister kan søge stipendier hos Jokes Foundation.
Inkluderet i kursusprisen
• Flyrejse til og fra Nuuk
• Hotelophold i enkeltværelse
• Al lokal transport ifm. kursusprogrammet
• De fleste måltider
Følgende er ikke inkluderet
• Transport til og fra København
• Rejseforsikring
Om afbud
Melder du afbud tidligere end 6 uger før kursets start, opkræver vi en administrationsafgift på DKK 1.000. Ved afbud senere end 6 uger før start, opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris. Private forbrugere – dvs. hvis du selv og ikke din arbejdsgiver skal betale kursusgebyret – har 14 dages fortrydelsesret jfr. Forbrugeraftaleloven – regnet fra den dag, du modtager mail om, at du er optaget. Aflyser Nordisk Journalistcenter kurset – uanset af hvilken årsag – får du naturligvis det fulde kursusgebyr retur.
Spørgsmål om kursusindholdet
John Frølich, centerchef, NJC
Mob: +45 20 950 945
E-post: jf2@dmjx.dk
Kirstine Ottesen, projektkoordinator, NJC
Mob: +45 21 37 03 39
E-post: kio@dmjx.dk