Finland er en del af Norden, men adskiller sig på mange måder fra de øvrige nordiske lande. Finlands stærke forsvar og beredskab langs den 1.340 kilometer lange grænse mod Rusland har ikke uden grund fået meget opmærksomhed. Mens mange europæiske lande afvæbnede i 1990’erne, fortsatte Finland med at investere i forsvaret. Finlands samlede reserver er på 900.000 mand og antallet af finske kampvogne er 200. Til sammenligning har Danmark en reserve på 43.000 mand og 44 kampvogne, mens Sverige har en reservestyrke på 120 kampvogne.
Kurset foregår i Helsinki med besøg ved østgrænsen og handler om Finlands rolle i Norden, nordisk forsvar og sikkerhed og ikke mindst om Finlands komplicerede forhold til nabolandet Rusland. Kurset sætter blandt andet fokus på følgende spørgsmål:
• Finlands optagelse i NATO. Efter det russiske angreb på Ukraine besluttede den finske regering hurtigt at søge om medlemskab af NATO. Beslutningen blev støttet af alle partier i Rigsdagen – også venstrefløjspartierne. Hvordan var det muligt? Og hvad betyder det på nordisk plan, at Finland nu er medlem af NATO?
• I dag dominerer sikkerhedstrusler hele den offentlige debat i Finland. Det betyder, at næsten enhver ny beslutning kan retfærdiggøres med øget sikkerhed, hvilket kan gøre kritisk diskussion vanskelig. Nu melder spørgsmålet sig, om truslen fra Rusland er ved at ændre retstilstanden i Finland og i EU?
• Finland kritiseres for med en ny omstridt undtagelseslov at sætte national sikkerhed over menneskerettigheder. Den finske regering har fået vedtaget en ny lov, som i særlige tilfælde tillader, at myndighederne kan afvise asylansøgere ved grænsen til Rusland og straks sende dem tilbage uden asylbehandling. Et brud med de mest grundlæggende rettigheder inden for international og europæisk flygtningeret. Hvilke konsekvenser vil det få?
• Finlands sprog, historie og kultur. Hvilke forklaringer på Finlands udvikling finder vi i finsk historie og kultur? Finland er et officielt tosproget land, hvor svensk er det andet nationalsprog. Finlandssvenskere udgør omkring fem procent af befolkningen, men har stærk autonomi med et svensksproget skolesystem fra børnehave til universitet. Hvordan ser finlandssvenskernes fremtid ud?
Dette får du med hjem fra kurset:
• Indblik i og viden om Finland og værktøjer til at forstå fremtidens nordiske samarbejde, som er under forandring især på forsvar og sikkerhed, da alle nordiske lande nu er med i NATO. Forsvaret af Norden skal nu koordineres langt tættere, end vi er vant til. Fælles planlægning af øvelser og uddannelse, fælles indkøb og produktion af militært udstyr kan komme på tale.
• Svar på, hvordan vi som medier og journalister bliver bedre til at dække den sikkerhedspolitiske udvikling i Norden og bedre til at rapportere om hybridkrig og latente trusler.
• Bud på, hvordan vi bevarer den kritiske tilgang til oprustning og anvendelse af milliarder af skattekroner til militæret over de kommende år. Og hvordan kan vi inddrage borgerne mere i debatten om forsvar og sikkerhed?
• Besøg i Rigsdagen og en udflugt til grænsebyen Villmanstrand, som tidligere var meget besøgt af russiske turister og nu oplever et stort indtægtstab.
• Vi møder forsvars- og sikkerhedseksperter, politikere, forfattere og journalister.
Nærmere program følger.
Kursusledere:
Susanna Ginman, opinionsredaktør og lederskribent på Hufvudstadsbladet, den største svensksprogede avis i Finland, siden 2012. Før det arbejdede hun blandt andet som redaktionschef og chef med ansvar for politik og økonomi på Yle, Finlands public service broad caster.
Tommy Westerlund, journalist, lederskribent og tidl. chefredaktør på Hufvudstadsbladet og for avisen Västra Nyland.
Praktisk information
Pris: 28.000 DKK inkl. moms.
Danske journalister kan få støtte fra Pressens Uddannelsesfond ved at søge kurset gennem Mediernes Efteruddannelse.
Svenske journalister har mulighed for at få et stipendium, der dækker hele kursusafgiften, gennem SJF. Du skal først søge optagelse på kurset hos NJC. Når/hvis du godkendes her, kan du så søge stipendium fra SJF.
Norske journalister kan søge STUPstipend, frist 1. februari, 1. august og 1. oktober 2024. Finske journalister kan søge stipendier hos Jokes Foundation.
Inkluderet i kursusprisen:
• Hotelophold i enkeltværelse
• Al lokal transport ifm. kursusprogrammet
• De fleste måltider
Følgende er ikke inkluderet:
• Transport til/fra Helsinki
• Rejseforsikring
Om afbud
Melder du afbud tidligere end 6 uger før kursets start, opkræver vi en administrationsafgift på DKK 1.000. Ved afbud senere end 6 uger før start, opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris. Private forbrugere – dvs. hvis du selv og ikke din arbejdsgiver skal betale kursusgebyret – har 14 dages fortrydelsesret jfr. Forbrugeraftaleloven – regnet fra den dag, du modtager mail om, at du er optaget. Aflyser Nordisk Journalistcenter kurset – uanset af hvilken årsag – får du naturligvis det fulde kursusgebyr retur.
Spørgsmål om kursusindholdet
John Frølich, centerchef, NJC
Mob: +45 20 950 945
E-post: jf2@dmjx.dk
Kirstine Ottesen, projektkoordinator, NJC
Mob: +45 21 37 03 39
E-post: kio@dmjx.dk