Mellem facts og fakes i Ukraine

Medier, Netværk

Nordisk Journalistcenter samarbejder med ukrainske journalistuddannelser om at skelne mellem facts og fakes. I maj gennemførte centeret en række seminarer og undervisningsforløb i det krigsramte land.

”Sandheden er krigens første offer”, lyder en velkendt sentens, der beskriver det fænomen, at når lande er i krig, er der to slagmarker. Den fysiske, hvor kampene finder sted, og i medierne, hvor alle parter kæmper om ”sandheden” og de ”rigtige” fortællinger. Det er en del af krigens anatomi, at parterne lyver og spreder løgne, desinformation og propaganda.

Ukrainekrigen er ingen undtagelse. Den ukrainske befolkning udsættes dagligt for mindst to udlægninger af enhver begivenhed i den krig, der nu raser på tredje år, både på landjorden og i medierne.

Nordisk Journalistcenter har, i samarbejde med en række journalistuddannelser i Ukraine, sat fokus på, hvordan man skelner mellem facts og fakes, information og desinformation, nyheder og propaganda. I maj 2024 har NJC gennemført en række seminarer og undervisningsforløb på universiteter og journalistuddannelser i Lviv, Ivano-Frankivsk, Kyiv og Odesa.

Træningsmodellen er en videreudvikling af et svensk koncept, hvor de journaliststuderende præsenterer cases fra deres eget newsfeed. Indholdet analyserer de sammen, under vejledning af NJC’ projektleder Leif Lønsmann, der samtidig præsenterer diverse metoder og redskaber til fact-checking, kildekritik, billedanalyse m.m.

Undervisningen i Odesa foregik indimellem i beskyttelsesrum. Foto: Leif Lønsmann

Engagerede studerende
Projektet, der støttes af Nordisk Ministerråd, har indtil videre kørt i et år, og har omfattet hundredvis af studerende og lærere. Men efterspørgslen er lige så stor som hele Ukraine, fortæller Leif Lønsmann, der netop er vendt retur efter ti dage i landet.

”Hvor end jeg kommer, møder jeg dygtige, engagerede journaliststuderende, som er klar over, at de udsættes for propaganda fra alle sider, og som har brug for at dele deres tvivl med andre, og lære nye metoder til at navigere i en ”forurenet” nyhedsstrøm. Med AI og andre digitale metoder flyder grænsen mellem facts og fakes ud, men heldigvis findes der også stadig mere og mere forfinede digitale redskaber til at analysere, hvad der er hvad”.

At undervise i Ukraine er lidt af en udfordring. Hyppige strømudfald og luftalarmer gør det svært at planlægge og gennemføre undervisningen, men de planlagte aktiviteter forløb overordnet godt, fortæller Leif Lønsmann.

”De studerende er uhyre tilpasningsdygtige. Når alarmen lyder, bevæger de sig roligt ned i beskyttelsesrummet, hvor undervisningen fortsætter – hvis der ellers er elektrisk lys! I Odesa måtte vi afbryde en to timers session to gange og søge i kælderen. Til sidst besluttede vi at blive i beskyttelsesrummet til vi var færdige”.

Læs mere:
NJC udvider med aktiviteter i Ukraine