Krisen har gjort Aarhus-kurset endnu mere aktuelt

Aarhus Kurset, Medier, Viden

Corona-virusset har vendt vores verden rundt. På rekordtid. Det sætter Århus-kursets hovedtemaer endnu stærkere på dagsordenen, mener lederen af hovedkurset.

Af Asbjørn Jørgensen, kursusleder

Tilmelding og kursusbeskrivelse:
20’ernes første Aarhus-Kursus: Bæredygtighed – i Norden, i medierne, i Europa

Den vildeste start på 20’erne. En usynlig virus har sat sig på alle dagsordener, rykket alle prioriteringer, ændret livet her og over hele kloden. Det er vildere end i fantasien.

Men virussen har også gjort Nordisk Journalistkursus’ 2020-temaer næsten alt for aktuelle; skærpet vigtigheden af dem.

Med ‘bæredygtighed’ som et gennemgående tema skal vi arbejde med nogle af tidens store trends:

  • Miljø og klima
  • Masseturisme og migration
  • Velfærd

Miljø og klima
Når politikerne vil, kan der faktisk laves meget drastiske ændringer i vores måde at leve på. Det har den massive lockdown vist. Denne nedlukning af stater, verdenshandel og rejser har gjort meget godt for miljøet: Lavere luftforurening og markant sænkning af CO2-udledninger, for blot at nævne noget. Hvad kan vi lære af det?

Masseturisme
For et halvt år siden var masseturisme et voksende problem for både natur og lokalbefolkning mange steder i Norden og Europa. Og nu? Turismen – og hele oplevelsesindustrien – er sat helt i stå. Krydstogtskibe er gået fra status som guldgruber til status som corona-fælder.

Hvad betyder det for islandske byer og norske fjorde? Tivoli og Legoland er lukket, fodbold-EM er udskudt, OL og Tippeligaen. Tour de France og Champions League ligeså.

Migration
Migration var den enkelt-udfordring med størst indflydelse på både national politik og EUs sammenhæng. Nu er grænserne helt lukket – for alle – og et enormt pres ophobes. Brister boblen? Får vi igen et pas-frit Norden og et åbent Europa?

Velfærd
Pyha. De nordiske velfærdsstater testes til det yderste; kan sygehusene klare corona-presset? Må de gamle få besøg? Er en corona-patient vigtigere end en gigt- eller psykiatri-patient? Og hvor meget velfærd mister vi, når økonomien falder 5-10 procent, skatten udhules, og statskasserne skal betale 100’er af milliarder af kroner i hjælpepakker.

Er velfærden overhovedet bæredygtig længere? For næsten alt, hvad vi skal arbejde med på kurset, har corona-krisen haft betydning.

Eksempler fra de tre kursus-uger

NB: Se den fulde kursusbeskrivelse her: Aarhus-kurset 2020 

Uge 1 Den første af de tre kursus-uger har overskriften ‘Medierne i 20’erne – og mig’. Medierne har fået og påtaget sig nye roller siden corona-krisens start. Publikum vender sig i krisen til de seriøse nyhedsmedier, samtidig med at misinformation og konspirationsteorier breder sig andre steder, og bunden er gået ud af annoncemarkedet.
Har medierne klaret opgaven, og vil de klare den økonomiske nedsmeltning?

Uge 2 hedder ‘Island, Norden og bæredygtige 20’ere’. Island blev hårdt ramt af finanskrisen i slut-00’erne – og byggede sig op igen. Hvad kan vi lære deraf nu? Masseturisme, klimakrise og Arktis – det handler om bæredygtighed, og det ser vi også på i lyset af corona-krisen

Uge 3 hedder ‘Europa og Norden i 20’erne – hvordan dog?’ Indrømmet, vi vidste i januar ikke, at det spørgsmål nærmere er et ‘mon dog’ eller et ‘hvordan i alverden’. På den positive side: Ikke i det seneste årti mener jeg at have set så meget mediedækning af vore nabolande i Norden (og i det hele taget mediedækning af andre europæiske lande.
Og på den negative side: Splittelsen i EU synes total, med uviljen mod at støtte hinandens sundhedsvæsener, med lukkede grænser, og med smadret økonomi, der gør det endnu vanskeligere at få EUs fællesbudget vedtaget.

Om corona-situationen

Hvis kurset ikke gennemføres på grund af Corona-krisen, får du kursusgebyret tilbage.

Som det er lige nu, er Aarhus et ’orange område’ på Danmarkskortet, og man skal testes og derefter 5 dage i karantæne ved indrejse i Island. Hvis de regler stadig er gældende, når Aarhus-kurset begynder, kan vi selvfølgelig ikke gennemføre. Men reglerne har ændret sig flere gange i den seneste tid, smittetallet falder betydeligt i Aarhus lige nu, og vi ønsker at se tiden an, før vi tager den endelige beslutning.

Vi gør, hvad vi kan, for at tage beslutningen på et solidt grundlag – så solidt, som det kan blive i disse foranderlige tider.

Hvis du har booket fly eller ekstra hotelovernatninger i forbindelse med kurset, skal du i begge tilfælde være opmærksom på afbestillingsregler inklusiv seneste mulighed for afbestilling.

Du skal også være opmærksom på, om din rejseforsikring dækker rejseudgifter, hvis destinationen er på listen over lande, dit hjemlands myndigheder fraråder unødvendige rejser til.

Vil du være med?

Århus-kurset 2020 foregår med tre uger fordelt i september, oktober og november/december.

Det bliver med garanti både hæsblæsende, lærerigt og morsomt.

Lige nu må vi ikke rejse, ikke holde kurser, ikke engang hilse på hinanden, som vi plejer. Men vi ser også en politisk enighed i Norden om en langsom genåbning. Derfor kører NJC’s kurser i efteråret som planlagt. Men sker der nye indskrænkninger, og vi må annullere kurset, vil tilmeldte naturligvis kunne få kursusgebyret tilbage uden omkostninger.

Du løber altså ingen risiko ved at tilmelde dig nu.

Tilmelding og mere information:
20’ernes første Aarhus-Kursus: Bæredygtighed – i Norden, i medierne, i Europa

Deltagere på Aarhus-2019. Her i Bruxelles på toppen af Norges hus i Bruxelles.

Se to artikler om Aarhus-kurset:
Once in a lifetime – Aarhus-kurset

Masser af nyhedstips, mere viden og bedre adgang til kilder, eksperter og medier i Norden og EU. Det fremhæver deltagerne fra Aarhus-kurset. Samlet giver de kurset 4,4 på en skala fra 1-5, hvor 5 er maksimum

Kari Pedersen (tv) Norge, Fredrik Quistbergh (i midten) Sverige og Paula Tapiola (th) Finland. Deltagere på Aarhus-kurset 2019. Her i Riga. Foto: Joan Rask

 

Højt tempo i 21 dage var et hit for nordiske pressefolk 

Vil du med på et hektisk kursus ? I efteråret 2018 var Aarhus-kurset igennem tre lande, med et spor af sociale medier, Norden og EU. Læs her kursusleder Asbjørn Slot Jørgensens tanker om denne version af kurset. Kursisterne gav kurset 4,6 på en skala fra 1-5

Aarhus-kurset i Bruxelles