Det svenske Rigsdagsvalg i medierne

Viden
Rapporten "Snabbtänkt 2018 - Reflektioner från valet 2018 av ledande forskare"

Hvad skete der egentlig i Sverige under valgkampen, og hvordan var valgdækningen i de øvrige nordiske lande? 

Et nyt forskningssamarbejde giver svar i rapporten ”Snabbtänkt 2018”, der er offentliggjort kun få uger efter valget.

For den politiks interesserede journalist er der masser af hente. Mere end 100 forskere bidrager med analyser og refleksioner og dækningen i Norge, Finland, Danmark, England og Tyskland kommenteres af lokale eksperter.

Download: Snabbtänkt 2018 – Reflektioner från valet 2018 av ledande forskare (pdf – udgiver: DEMICOM, Mittuniversitetet)

 

Finland: Elefanten i rummet – den svenska valrörelsen och politiken sedd med finländska ögon

I Finland var det mest bemærkelsesværdige, at valgdækningen kom meget sent og Kim Strandberg, Åbo Universitet siger i rapporten:

“Inte ens de finlandssvenska medierna, vilka ofta bevakar Sverige flitigare än de finskspråkiga medierna, verkade ta någon större notis om det kommande valet i Sverige.”

Hur stort stöd kan ett parti ha utan att få en tillstymmelse till makt?

Han peger på de forskel, der er imellem den svenske og finske måde at håndtere populisme. Finland har valgt at favne Sannfinländarna.

“Sverige har kategoriskt valt att aktivt och med all önskvärd tydlighet exkludera Sverigedemokraterna på nationell nivå. Givet partiets alltjämt allt starkare stöd kan man konstatera att den strategin inte har fungerat alls. Detta är t.o.m. ett intressant legitimitetsdilemma för den representativa demokratin: hur stort stöd kan ett parti ha utan att få en tillstymmelse till makt?”

 

Norge: Har Sverige fått «norske tilstander»?

Eli Skogerbø, Universitetet i Oslo sætte fokus på, hvorfor valgdækningen i Norge ikke var omfattende i norske medier. Hun fremhæver en artikel i Dagbladet, hvor Øystein Andersen forsikrer de norske læsere: “Det kan ikke skje på samme måte i Norge, selv om det skulle være aldri så mye usikkerhet og kaos etter et stortingsvalg.”

Det kan ikke skje på samme måte i Norge, selv om det skulle være aldri så mye usikkerhet og kaos etter et stortingsvalg

Baggrunden er helt andet valgsystem i Norge, men der kunne nemt være skrevet mere – både om valget til Rigsdagen  påpeger hun.

“Lokal- og regionalvalgene til tross at for de politiske jordskjelvene som har gått gjennom f.eks. Göteborg og Kiruna med framveksten av partier som Demokratene og Sjukvårdspartiet godt tåler sammenligningen med de pågående distriktsopprørene i Norge.

 

Danmark: Krise, kaos og kulturelle drillerier

Sverigedemokraterne blev nævnt i mere end hver anden danske historie om rigsdagsvalget. Det siger Nete Nörgaard Kristensen, Københavns Universitet. Hun peger på, at få beslægtede emner – navnlig Sverigedemokraterne og indvandrerspørgsmålet – synes at have domineret det indblik, som danske nyhedsbrugere fik i svenskernes valg.

Få beslægtede emner – navnlig Sverigedemokraterne og indvandrerspørgsmålet – synes at have domineret det indblik, som danske nyhedsbrugere fik i svenskernes valg

Hun peger på, at selvom den danske dækning overvejende var formet af klassiske fortællinger om gamle partier i opbrud, partipolitiske magtkampe og kontroversielle, karismatiske eller svage partiledere, omfattende dækningen også kulturelle perspektiver. Især aviserne tematiserede den tætte relation såvel som de kulturelle forskelle mellem Sverige og Danmark – med både kærlighed og drilleri

Læs også: www.njc.dk:
Danmark: Rekordstor interesse for svensk valg i Danmark
Her peger historiker Lars Hovbakke Sørensen på, at den massive mediedækning skyldes danskernes tendens til at spejle sig i det store broderland og at valget formentlig får betydning for udlændingepolitikken i andre nordiske lande.

 

DEMICOM

Download rapporten: Snabbtänkt 2018 – Reflektioner från valet 2018 av ledande forskare (pdf – udgiver: DEMICOM, Mittuniversitetet)