Rekordstor interesse for svensk valg i Danmark

Viden

Det svenske valg er genstand for en helt usædvanlig interesse i danske. Gennem flere uger har valgkampen været tema i flere af de store landsaviser, dækningen er bredere end normalt, og antallet af danske korrespondenter, der tager til Sverige på valgdagen, er rekordstort.

Af John Frølich

“Normalt er det først de sidste dage inden valget medierne begynder at interessere sig for et svensk valg,” siger Lars Hovbakke Sørensen, historiker og adjunkt ved professionshøjskolen Absalon.

Lars Hovbakke Sørensen har nordisk og europæisk politik som sine vigtigste specialeområder, og han har fulgt svensk politik i årtier.

“I år er det helt anderledes. Især danske medier har vist stor interesse i ugevis, og det skyldes bl.a., at vi på en måde spejler os i det svenske broderfolk. Men det er ikke den eneste forklaring,” understreger han.

Lars Hovbakke peger på, at vi sandsynligvis vil opleve et jordskredsvalg i Sverige. Et valg, hvor blokkene forrykker sig, og hvor den parlamentariske situation er ekstrem usikker, fordi vi ikke kan skimte konturerne af en ny regering. Det helt specielle er, at de andre partier ikke vil røre ved Sverigedemokraterne med en ildtang. I de fleste lande er store populistiske partier gradvist blevet ”normaliserede”, men ikke i Sverige. Derfor kommer vi efter valget til at se helt nye politiske alliancer, påpeger Hovbakke.

Interessen skyldes også, at valget kan få meget konkrete konsekvenser for de øvrige nordiske lande. Alle erfaringer viser, at hvis et land strammer udlændingepolitikken, så kommer der følgevirkninger i de øvrige nordiske lande. Det så vi i Danmark i 2002, da regeringen og Anders Fogh Rasmussen ændrede kursen og strammede betydeligt. I årene efter oplevede de øvrige nordiske lande en markant stigning i antallet af asylansøgere.

Dækningen af valgkampen i danske medier har været usædvanlig bred. Det største tema har været udlændinge og indvandring og Sverigedemokraternes fremgang i meningsmålingerne. Emnet lov og orden har fyldt meget, manglen på lærere og pensionisternes forhold er blevet godt omtalt.

“Sverige har i det hele taget fyldt ganske godt i medierne denne sommer. Først skovbrandene, siden hen bilafbrændinger og til sidst den politiske brand,” slutter Lars Hovbakke Sørensen.

 

Eksempler på den danske dækning:

Debatten fra Malmö: Bliver Sverige som Danmark?

https://www.dr.dk/tv/se/debatten/debatten-dr2/debatten-2018-09-06#!/00:45

 

Mandag Morgen

https://www.mm.dk/tjekdet/artikel/analyse-sverige-bliver-snart-som-resten-af-europa

 

Quiz: Danmark versus Sverige: Hvad ved du om vores naboland?

https://www.dr.dk/nyheder/udland/valgisverige/sverige-vs-danmark-hvad-ved-du-egentlig-om-vores-naboland

 

Hvis vi danskere levede ligesom svenskerne…

…ville vi ryge mindre, drikke mindre alkohol og tjene færre penge

https://www.dr.dk/nyheder/udland/hvis-vi-danskere-levede-ligesom-svenskerne

 

Eksempler fra international presse:

EUobserver: Swedes warned of EU collapse ahead of vote

https://euobserver.com/elections/142718

 

New York Times: Sweden Was Long Seen as a ‘Moral Superpower.’ That May Be Changing.

https://www.nytimes.com/2018/09/03/world/europe/sweden-election-populism.html