Arktis ændres – sådan påvirker det os alle

Arktisk, Klima/Miljø, Kursus

Nyt NJC-kursus om klimaændringer skal give den nyeste viden, inspirere og diskutere fremtidens klimajournalistik. Startskuddet til ”Nordic network for climate reporting”. Velkommen til Tromsø 26 – 31. januar 2020. 

Af John Frølich 

Kursusbeskrivelse og tilmelding

Klimaændringer handler ikke kun om afsmeltningen af den arktiske havis, isbjørne eller tøende permafrost. I havet er vigtige fiskebestande i bevægelse – mod nord. Havpattedyr og fisk får ændrede levevilkår, og på land ændres græsningsområder, så renerne har sværere ved at finde føde.

På dette kursus besøger vi fiskere og samer og oplever, hvordan livsbetingelserne ændres for alle, der bor i de arktiske regioner. Derudover handler klimaændringerne om sikkerhedspolitik, teknologiske udfordringer, sociale omvæltninger og store økonomiske interesser.

Kursisterne skal på tur og bo på dette skønne Sommarøy Arctic Hotel

Frem for alt handler kurset om, hvordan vi som journalister formidler historien på nye måder. Vi samler kolleger fra hele Norden, inklusiv Island, Grønland og Færøerne.

Kan vi beskrive ændringerne uden hver gang at vinkle på meget dystre fremtidsperspektiver?

Kan vi måske inspirere og give håb – og sikre, at demokratiet forbliver udgangspunktet, selv om verden ændres radikalt omkring os?

Om kurset:

Kursusledere:
Journalist Gunnar Sætra, tidligere avisen Nordlys, Tromsø, nu kommunikationsrådgiver på Havforskningsinstituttet i Tromsø og journalist Martin Breum, Danmark, der har arbejdet med det arktiske område i en årrække. Hans seneste bøger “Hvis Grønland river sig løs – en rejse i kongerigets sprækker” og “COLD RUSH”, udkom i 2018.

Foto: Elvar H. Hallfredsson

Målgruppe:
Journalister/redaktører fra hele Norden der interesserer sig for klimaforandringer. Kurset er for journalister, der ind i mellem skriver om klima. Du behøver ikke være ekspert for at deltage.

Særlige vilkår: 

Kurset arrangeres i et samarbejde mellem Medieinstitutet Fojo, Kalmar og NJC.
Kurset har modtaget økonomisk støtte fra Nordisk Ministerråd, Utenriksdepartementet i Oslo og Tromsø Kommune.

Tromsø:
Vi tager udgangspunkt i det faktum, at en af den arktiske regions største konferencer “Arctic Frontiers”, afholdes i Tromsø 26 – 31. januar med deltagelse af førende forskere, industriledere og politiske beslutningstagere. Konferencen fokuserer på “The power of knowledge”, og den omfatter emner som “Knowledge-based development in the Arctic – Arctic Food Security – Local or Global Arctic?”. Vi deltager i key events og sessions og inviterer udvalgte nøglepersoner til særskilte diskussioner med deltagerne.

Se det foreløbige program: Ugeprogram for klima-kursus i Tromsø

Kursussprog:
Engelsk og delvis skandinavisk

Journalist Gunnar Sætra er kursusleder på Nordisk Journalistcenters nye klimakursus, der afholdes i Tromsø, Norge

Ankomst:
Søndag 26. januar senest kl. 14:00

Hjemrejse:
Fredag 31. januar (efter eget behov)

Kursusgebyr:
Prisen er 8.000 DKK. Kursusgebyret omfatter hotel og næsten alle måltider. Frokost/morgenmad, lunsj/frokost og middag. Transport i Tromsø og 2-dages udflugt til Sommarøy.
Kursusgebyret omfatter ikke fly-transport til og fra Tromsø.
Se det foreløbige program: Ugeprogram for klima-kursus i Tromsø, 2019

Kursusbeskrivelse og tilmelding:
Klimakursus: Arktis ændres – hvad betyder det for os?