“Årets Bilde” er i fotobogen “Next to Me”

Fotojournalistik, Kultur, Netværk, Rusland, Viden
Årets Bild i Norge af fotograf Katinka Hustad, deltager i NJC-Masterclasse Next to Me

Fotograf Katinka Hustad tog prisen for “Årets Bilde” i Norge. Vinderbilledet er fra Rusland, skabt under Nordisk Journalistcenters masterclass for fotojournalister i Norden og Rusland – lige nu bogaktuel i fotobogen “Next to Me”

In English 

Af Joan Rask

Vi valgte kærlighed frem for konflikt. Det siger Søren Pagter, leder af fotojournalistuddannelsen ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og medlem af juryen i “Årets Bilde”. For Nordisk Journalistcenter er fotoprisen en særlig begivenhed.

Den norske fotograf Katinka Hustad er nemlig aktuel i fotobogen “Next to Me”, der netop er udkommet. Hun har som en af 14 fotojournalister deltaget i en NJC masterclass, hvor nordiske fotografer blandt andet fotograferer i Rusland og russiske fotografer fotograferer i Norden. 
Undervejs får deltagerne præsenteret teori, de eksperimenterer og samarbejder om deres endelige fælles produkt – fotobogen ”Next to Me”.

Årets Bild i Norge af fotograf Katinka Hustad, deltager i NJC-Masterclasse Next to Me

“Årets Bilde” i Norge af fotograf Katinka Hustad, deltager i NJCs masterclass “Next to Me”

“NJC Masterclass er en begynnelse jeg så smått begynner å ane rekkevidden til. Det er jeg veldig takknemlig for å få mulighet til å være en del av, og jeg håper flere unge fotojournalister får samme mulighet,” siger Katinka Hustad.

Juryen, der uddeler de norske priser, har de to seneste år præmieret billeder med krigszoner og flygtninge.

“Mange gode og relevante pressefotos viser konflikter og problemer. Årets vinderbillede gør noget andet. Det viser nærhed og ømhed. Det viser en dagligdags situation, som vi alle kan forstå og forholde os til. Samtidig er det underfundigt og får læseren til at reagere – hvad sker der egentlig?” spørger Søren Pagter.

Kærligheden slår krig og frygt
Årets billede er fra Sankt Petersborg. Et ungt russisk par har købt deres første lejlighed i boligkomplekset “Greenlandia”. De blev lovet gode tider, skønne grønne arealer, legepladser og blomstrende æbletræer. Det var før sanktionerne mod Rusland. Lyubo Ivanova er engelsklærer og kvinden bag gardinet. Hun siger i bogen:

“I have this feeling that if I stop and look forward, I can’t see a clear picture. I think in Russia we all live in the present. We have a future, but we have no plan.”

Underviser Mads Greve, som har været med til udvælgelsen af de talenter, der skulle deltage, har undervist og fulgt holdet på tætteste hold.

”Det er fantastisk, at Katinka vinder “Årets Bilde”, og at der på NJCs masterclass bliver produceret historier, der blander sig i toppen af den nordiske fotojournalistik,” siger han.

Selv om “Årets Bilde” de seneste år har været stille billeder, er Mads Greve alligevel overrasket over, at Katinka Hustads foto af en dagligdagssituation er kåret som årets billede.

”Billedet er fuldt af liv og humor og et billede, man bliver nysgerrig og glad over at kigge på. En helt almindelig – næsten for romantisk – situation med det unge par bag de lyserøde blomster – og pludselig hænger der en kat midt i det hele. Katten tager det, der kunne blive for sødt, ud af situationen og efterlader os med et rigtigt fint lille øjeblik,” siger Mads Greve.


Fakta:

Projektet “Next to Me” er finansieret af Nordisk Ministerråd og Nordisk Journalistcenter har stået for gennemførelsen i samarbejde med fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Fotobogen, som er den tredje i rækken af nordisk/russiske fotobøger, er skrevet på engelsk og russisk.

Mere:
Billeder der åbner døre – NJCs foto-masterclass i Rusland ”Next to Me”
• Kursusbeskrivelsen: Next to Me
• Omtale: Stor interesse for tværnational Foto-Masterclass 
• Køb bogen: Forlaget Ajour – Next to Me
• Pressefotografens Klubb, Norge: Årets Bilde 2018

Juryens udtaler:

Årets bilde af Katinka Hustad
Fotojournalistikk handler så ofte om krig, om konflikter, om de store og omveltende hendelsene i verden. Men den handler også om de små, nære historiene, om å komme tett på, om å vise forandring, optimisme, kjærlighet.

Vi har valgt å hylle et hverdagsbilde. Et bilde som får deg til å undre og skape din egen historie om hva som skjer. Det er skjønt med en fotograf som evner å komme inn i alminnelige menneskers liv og løfte det hverdagslige opp til noe som blir allment interessant.

En liten historie blir til en større historie om fremtidsoptimisme, kjærlighet og håp. Etter at EU og USA innførte økonomiske sanksjoner mot Russland i 2014, har det vært økonomiske nedgangstider i Russland. Paret på bilde symboliserer fellesskapet og det å stå sammen i frykt for et russisk utopia som feiler igjen.

Årets bilde er vakkert, absurd, humoristisk og uventet. Det er kanskje ikke et opplagt valg, men juryen vil hylle kjærligheten fremfor frykten. Uberørt av katten som klorer seg fast, står paret innhyllet i den gjennomsiktige gardinen, innsvøpt i sin egen kjærlighet.