Skriv så du ikke kommer i fængsel

Peter-Sommersteins-klasse-NGO-institute-Regional-Press-Institute-Ligovskij-Prospekt-in-Saint-Petersburg.jpg
Peter Sommerstein at NGO-institute Regional Press-Institute, Saint-Petersburg

Hverdagen for russiske journalister byder sjældent på ideudvikling, cases og overvejelser om fortælletekniske greb. Det forsøger Nordisk Journalistcenter at rode bod på med en kursusrække for russiske journalister 

Af Joan Rask

In English

I løbet af 1,5 minut forstår kursusdeltagerne, at det er helt anderledes end det, de plejer. Det siger kursusleder og journalist Peter Sommerstein.

Kursisterne er fra Rusland. De fleste er under 30 år. De er her alle frivillige – og de er udvalgte blandt hundredevis af andre interesserede.

“Jeg har en dialog med dem og holder ikke foredrag, sådan som de er van til,” siger Peter Sommerstein. Han har arbejdet på stort set alle niveauer i den svenske mediebranche de seneste 30 år, er ekspert i russiske forhold, og har igennem flere år undervist inden for mediebranchen i Rusland og i andre områder, hvor pressefriheden af forskellige årsager er under pres.

Russiske journalister undervises i journalistik

Russiske journalister undervises i journalistik

Nordisk undervisning
Peter Sommerstein kører NJC-kurserne i Rusland så tæt på et nordisk forløb som overhovedet muligt. Det udfordrer kursusdeltagerne med det samme.

“De siger altid, at de ikke kan på grund af systemet. Jeg flytter deres fokus hen til det, de kan gøre – uden at komme i fængsel,” siger han.

Peter Sommerstein mærker tydeligt, at kursisternes energi stiger markant i takt med, at de forstår, at der er andre fortælletekniske metoder, end dem de umiddelbart kender.

35 forslag
Den værktøjskasse, som Peter Sommerstein åbner for deltagerne, har 35 konkrete forslag og eksempler på metoder. En er fx at bruge cases. Det sker kun sjældent i russiske aviser.

“I stedet for at konfrontere de ansvarlige, og lade magtens folk få hele taletiden til officielle udmeldinger, kan de gå efter personlige fortællinger og partskilder,” siger han.

Hans erfaring er, at de unge journalister er meget kompetente og hurtigt opsnapper potentialet i den form for fortælling.

“De udvikler sig virkelig meget. Når først de overskrider en personlig tærskel, og stiller sig selv spørgsmålet: Hvad kunne vi gøre – så sker der noget,” siger den russiskkyndige underviser.

Faktisk indrømmer han, at kursisterne ofte er så begejstret i deres evalueringer af kurset, at han bliver helt flov. Det handler selvfølgelig også om, at der er stor forskel i forhold til det, kursisterne plejer at møde på kurser og i uddannelsessystemet.

Russian journalist at the course:

– This course has given me new strength to do good journalism. I will try and apply for instance the method of telling the stories through people, affected by political decisions.

 

Gør en forskel
For Peter Sommerstein er kurserne for Nordisk Journalistcenter en del af en større palette. Han ønsker at dele ud af sin lange erfaring som chef, mellemleder og journalister. Det gør han i regioner og i lande, hvor der virkelig er behov for at lære – ikke kun for den enkelte journalists skyld, men fordi det har så stor betydning for befolkningerne.

“Desværre går det lige nu tilbage med ytringsfriheden i Rusland,” siger han.

Alligevel fortsætter han sit arbejde – eller måske netop derfor. I år har han på vegne af Nordisk Journalistcenter gennemført tre kurser i Rusland, og der kommer endnu et til november i Kaliningrad.

På kurserne lærer journalisterne, hvordan de kommer fra idé-niveau og frem til endelig produkt. Her er journalisternes sikkerhed og fremtidige jobmuligheder en evig faktor til overvejelser.

“De skal selvfølgelig lære at skrive, så de ikke kommer i fængsel eller det, der er værre,” siger Peter Sommerstein.

Russiske journalister lærer at lave mindmap i forbindelse med research

Russiske journalister lærer at lave mindmap i forbindelse med research


Citater fra kursisterne

– I will use Mindmap, as an important tool to organize my interviews before I go out! 

– This course has given me new strength to do good journalism. I will try and apply for instance the method of telling the stories through people, affected by political decisions.

– The Funnel, the way I as a journalist should process an idea in depth, before going out is an eye-opener!

Fakta

  • Nordisk Journalistcenter gennemfører kurser for russiske journalister som en del af en toårigt bevilling fra Nordisk Ministerråd. Mere information: Nordvestrusland (link til: https://njc.dk/om-njc/)
  • Målet er, at give russiske journalister viden og kompetencer inden for journalistisk, så de i så høj grad som muligt kan levere journalistisk artikler, indslag m.v.
  • I 2016 er det afholdt to kurser i Sankt Petersborg, og i efterår/vinter 2016 er planlægningen i gang med et kursus i både Kaliningrad og i Murmansk

1 kommentar

Du kan ikke kommentere