Nordisk Ministerråd sætter russiske aktiviteter på vågeblus

Dagfinn Høybråten, generalsekretær Nordisk Ministerråd
Dagfinn Høybråten, generalsekretær Nordisk Ministerråd i Grønland til møde med samarbejdsministrene, marts 2015. Foto: Bodil Tingsby, norden.org

Med øjeblikkelig virkning neddroslede Nordisk Ministerråd sin indsats i Nordvestrusland i marts 2015. Beslutningen skyldtes den spændte situation mellem Norden og Rusland – senest ved beslutningen af om, at Nordisk Ministerråds Informationskontor i St. Petersborg har fået prædikatet “Foreign agent”.

En beslutning, som har fået Nordisk Ministerråds generalsekretær Dagfinn Høybråten til at sætte aktiviteterne i Nordvestrusland på stand by.

Den beslutning falder ikke i god jord hos Regional Press Institute, St. Petersborg. Instituttet producerer talrige kurser for russiske og nordiske journalister, blandt andet via Nordisk Journalistcenters aktiviteter i både Rusland og Norden – med støtte fra netop Nordisk Ministerråd.

“Hvis de nordiske lande stopper med at støtte vores aktiviteter, har myndighederne vundet,” siger leder Anna Sharogradskaya, som selv er katagoriseret som “Foreign agent” af de russiske myndigheder. En betegnelse, hun nægter af godkende.

Hun er blevet forelagt en bøde 400.000 rubler (ca 40.000 DKK) for denne benægtelse – også bøden, nægter hun at betale.

Præsentation af Anna Sharogradskaya

Hun skulle 29.-30. januar 2015 have haft den svenske freelancejournalist Sophie Heine som oplægsholder på et seminar med emnet “Freedom of speech – nu er støttet til seminaret fjernet.

“Jeg gennemfører seminaret selv – men jeg er uenig i Nordisk Ministerråds beslutning. Vi føler os forrådt. Vores eneste håb for at fortsætte kampen for pressefrihed, er at fortsætte – myndighederne prøver konstant at knægte os, og nu slutter I jer til dem,” siger hun vredt via en Skypeforbindelse.

Nordisk Ministerråds beslutning gælder alle indsatser i Nordvestrusland – og fortsætter “Indtil situationen er afklaret”. Situationen afhænger bl.a. udfaldet i forhandlinger mellem den russiske regering og Nordisk Ministerråd.

Norden.org:

Aktiviteterne på Nordisk Ministerråds 
kontor i Sankt Petersborg begrænses 

Nordisk Ministerråd afvikler aktiviteterne i Nordvestrusland på ubestemt tid