Rapport fra NJC: Mediernes dækning af Rusland efterlader et underskud af viden

Foto: Itar, TASS/Polfoto

Rapporten »Danske mediers dækning af Rusland« konkluderer, at mediebrugere efterlades med et underskud af viden, der betyder, at danskerne har vanskeligt ved at kunne forstå det nutidige Rusland.

Rusland og præsident Putin er topprioriterede emner i danske nyhedsmedier. Både i forhold til krigene i Mellemøsten, Ukraine og spion- og hybridkrigen med USA, men også i rollen som en nærmest naturgiven modstander til NATO, EU og Danmark.

På trods af en omfattende daglige dækning konkluderer rapporten, at mediebrugerne efterlades med et underskud af viden, der betyder, at danskerne har vanskeligt ved at kunne forstå det nutidige Rusland.

Danske mediers dækning af Rusland (PDF) – hent rapporten her.

Rapporten er forløberen for et større projekt, hvor NJC i 2017 undersøge nyhedsdækningen af Rusland i nordiske medier – og Norden i russiske medier.

Fokus på Putin
Rapporten peger på, at medierne i stort omfang fokuserer på væbnet konflikt, cyberkrig, magt, udenrigspolitik, energi og doping. Medierne personificerer ofte Rusland og dets handlinger med Vladimir Putin, der udøver autoritær magt fra Kreml.

Nyhedsmedierne afdækker nærmest slet ikke det univers af magt, interesser og initiativer, der udspiller sig mellem eliten i Moskva og de mange borgere rundt i Rusland. Landets autokratiske præsident agerer nærmest som i et vakuum.

Kun i begrænset omfang dækker medierne de forskellige storbyer, samfund og virksomheder, der udgør hele Rusland.  Eksempelvis får vi gennem medierne at vide, at Vladimir Putin er meget populær i Rusland, men – bortset fra en nationalistisk genrejsning – får vi ikke meget at vide om, hvorfor.

»Danske mediers dækning af Rusland« med undertitlen »Om medieskabte billeder og deres konsekvenser« har undersøgt de store danske nyhedsmediers dækning af Rusland i 2015 og 2016 på vegne af Nordisk Journalistcenter (NJC), undersøgelsen indgår i NJC’s nordvestrussiske arbejde.

Ruslands-dækningen er ikke sort/hvid
Bortset fra den indledende pointe er konklusionen på rapportens mange kvantitative og kvalitative undersøgelser, at der er meget få entydige pointer. Det hele er komplekst med mange facetter. Nok er dækningen generel kritisk og negativ, og man fornemmer en mistro til russernes og især præsidentens handlinger og motiver, men der er også gode eksempler på det modsatte. Disse er ofte researchet og skrevet af udlandskorrespondenterne i Moskva.

Rapporten, som udkommer 17. januar 2017, er udarbejdet af lektor Lars Kabel (25323787) for NJC.

Danske mediers dækning af Rusland (PDF) – hent rapporten her.

Rapporten ventes oversat til engelsk i foråret 2017.

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *