Nordisk netværk giver resultater – både fagligt og personligt

Aarhus Kurset, Folk i Norden, Kursus, Netværk, Viden

Sidste år var de NJC-kursister – tilfældigt bragt sammen fra hele Norden, med vidt forskellige fagligheder fra alle typer medier og i aldre aldre. I år holdt de for egen regning fælles faglig weekend i Helsinki med besøg hos Sibelius, på café med Kjell Westö og med indlagt ægte finsk badstue

Lyden af stemmer på finsk, norsk, svensk og dansk summer i rummet. Emnerne er politik, flygtninge fra Syrien, pressens vilkår i landsdækkende medier og i de helt nordligste egne af Finland og Sverige. Mediernes rolle nationalt og globalt. De kender hinanden godt, det hører man på tonefaldet og intensiteten i diskussionerne.

Vi er i Helsinki i stuerne hos Riitta Lehtimäki, der er journalist hos Otavamedia. Hun har inviteret hele gruppen af NJC-kursister hjem privat. Anledningen er, at alle deltagere på Aarhus-kurset “Norden i det digitale Europa” fra 2014 har sat hinanden stævne i Helsinki. De er rejst for egen regning, temaerne er faglige, for det er journalistikken, der binder sammen på tværs af aldre, fagområder og medier.

Riitta Lehtimäki bor i en forstad til Helsinki. Hun er ikke i tvivl om, at den nordiske udveksling nytter.

“Jag har intervjuat i år drottning Silvia och författaren Carl Johan Vallgren. Försöker nu få intervju av Jysks ägare Lars Larsen. Och jag skall skriva en researtikel om nyheter i Stockholm, 2 sidor blir det i Kotiliesi, Finlands äldsta kvinnomagasin från år 1922. Andra nordiska ideer på gång i framtiden. Så många artiklar blir det!

For hende handler det om, at det nordiske bliver mere tilgængeligt, når basisviden er på plads. Barrieren for at perspektivere nordisk og finde nordiske kilder er lavere nu. Det samme siger Lars-Erik Gustafsson, der er svensk. Han bor i Göteborg og er reporter på Göteborgs-Posten.

Jag har skrivit artiklar som inte hade blivit skrivna utan Århus-kursen. Jag har blivit mer medveten om de övriga nordiska ländernas relationer, siger Lars-Erik Gustafsson

Lars-Erik Gustafsson:

Jag har skrivit artiklar som inte hade blivit skrivna utan Århus-kursen. Jag har blivit mer medveten om de övriga nordiska ländernas relationer

Han er ikke i tvivl om, at kurset og det nye netværk giver ham anderledes idéer og vinkler. Han følger nu nordiske medier mere regelmæssigt og hans afsæt for at forstå, hvad der sker i de øvrige nordiske lande er stærkere. Derfor var han ikke i tvivl om, at han skulle med til Helsinki i 2015.

Det genkender Susanne Andersen, fra det danske nyhedsbureau Ritzau. Hun skriver om nationale forhold i Danmark, og når internationale begivenheder løfter sig op og kræver perspektiver eller særlig omhyggelighed i formidlingen, kontakter hun af og til sit nordiske netværk.

“Fordi jeg ved, hvad de andre står for og har stor tillid til deres erfaring og faglighed, bliver de et troværdigt input, jeg kan gøre brug af. Ikke mindst i disse år, hvor dækningen af hinandens lande er prioriteret væk, samtidig med at forskelle og ligheder mellem landene er højaktuelle, er det super vigtigt at få en pejling på status i de øvrige nordiske lande,” siger hun.

Netværket og det faglige rum omkring medier og pressens vilkår giver så meget værdi, at hun brugte penge og tid på en forlænget weekend i Finland.

“De her mennesker giver mig både et fagligt og personligt netværk. Finland er samtidig et land, jeg kendte meget lidt til. Nu er jeg blevet introduceret til finner på en måde, som jeg aldrig var blevet som turist eller i almindelige arbejdsmæssige relationer,” siger hun.

Tronhjem 2016
Næste år er det de to norske journalister der står for gensynsarrangementet. Planerne er store.
“Det skjer mye på mediefronten i Trondheim, så neste gang må vi ha flere dager. Adresseavisen har flyttet inn i nye lokaler i sentrum, vi har mange spennende forfattere, og NRK har sitt nest største kontor her, med blant annet P3-nyheter som har blitt internasjonalt kjent for å ta i bruk sosiale medier på nye måter i nyhetsformidlingen,” siger Randi Lillealtern, videnskabsjournalist på NRK.

Den anden halvdel af det norske team for 2016 er Ellen Kongsnes. Hun er journalist på Stavanger Aftenblad og bringer erhvervsvinklen med olie, penge og miljøhensyn ind i debatterne. Hun prioriterede mødet i Helsinki, selvom der få dage efter var lokalvalg i Norge. Årsagen er lige til.

“Samtalen går hele tida når vi er sammen. Alvorlige tema avløses av latter og humør helt naturlig. Vi er journalister og er nysgjerrige på hverandres liv og det samfunnet vi lever i. Praten går om flyktningeutfordringene, likestilling, forvaltningen av klodens ressurser, klima, miljø og om den fri presse overlever i Norden. Å utveksle erfaringer og kunnskap om slike tema som vi alle er opptatt av, gir meg en utvidet perspektiv og bredere forståelse. Disse gode samtalene måtte jeg ha med meg,” siger hun.

En af de oplevelser, Ellen Kongsnes fik med hjem i bonus, var en tur i sauna. Riitta Lehtimäk, der har huset gruppen til middag, har også varmet sin sauna op. Først er det kvindernes tur. Dampen i rummet er gavmild varm, grå og våd. Aldrig har der været så mange nationaliteter på én gang i den lille familiesauna – og aldrig før havde de nordiske gæster prøvet sauna på den måde – og aldrig før har samtalen været så nordisk.

Når vi snakker og diskuterer og spiser og drikker kommer også andre skandinaveres syn på den norske rikdommen fram. Jeg forstår bedre hvor absurd stor den egentlig er. Og kanskje vi ikke forvalter den på den beste måten? Hvordan kan ellers danskene være lykkeligere enn nordmenn? spørger hun.

Ellen Kongsnes:

Når vi snakker og diskuterer og spiser og drikker kommer også andre skandinaveres syn på den norske rikdommen fram. Jeg forstår bedre hvor absurd stor den egentlig er. Og kanskje vi ikke forvalter den på den beste måten? Hvordan kan ellers danskene være lykkeligere enn nordmenn?

Hun er ikke i tvivl om, hvorfor det nordisk fælleskab har værdi for hende.

“Hver gang vi har vært sammen, får jeg inspirasjon til å ta opp i meg litt dansk mentalitet, litt svensk engasjement og litt finsk råskap. Det føles deilig. Inspirerende og faktisk befriende”, siger Ellen Kongsnes

Skrevet af:
Joan Rask, webredaktør og community manager for NJC. Deltog på Aarhus-kurset 2014 – Norden i det digitale Europa og var med da gruppen i september 2015 mødtes til reunion i Helsinki

Dele af “Program for Reunion i Helsinki”

  • Kjell Westö’s fodspor. Litterær vandretur i Helsinki med kulturjournalist Annika Hällsten fra Hufvudstadsbladet som guide. Afsluttes med eksklusivt cafébesøg med Kjell Westö (fik Nordisk Råds litteraturpris 2014), der beredvilligt delte ud af sine erfaringer som nordisk forfatter.
  • Rundvisning i Helsinki. Byen, havneområdet, fødevarermarkeder – inde og ude
  • Besøg i Ainola museet. Det hjem som den verdensberømte finske komponist Sibelius’s (1865–1957) skabte på landet sammen med sin hustru Aino Sibelius.
  • I privat badstue og privat middag
  • Besøg Kallio/ BerKoghäll, hipsterstadsdelen

 

Eksempler på artikler

Artikler som deltagerne fra 2014 peger på, fordi de fik nye relationer og ny viden på Aarhus-kurset “Norden i det digitale Europa”:


Af Nina Svanberg (S), KIT Media i Sverige

Af Lars-Erik Gustafsson (S), GötteborgPosten


Af Randi Lillealtern (N), NRK


Af Riitta Lehtimäki (F), Kotiliesi, Otava Media


Af Joan Rask (DK), Børsen


Deltagerne fra 2014 fortæller om det, de fik ud af kurset

YouTube: Deltagere fra Aarhus kursus 2014:


Interesseret i Aarhus 2016?