Norden skal væk fra småstatsmentaliteten

Viden

Norden skal droppe småstatsmentaliteten. Det var budskabet fra tidligere præsident for Nordisk Råd, Bertel Haarder, da han sammen med politiske eksperter i Aarhus debatterede Nordens nye rolle i lyset af forsvarsalliancens to nye nordiske medlemmer.

Af Kristoffer Dahl Sørensen

Årets tema på Århundredets Festival arrangeret af Folkeuniversitetet er Norden. Politiske eksperter og iagttagere diskuterede i Aarhus betydningen af Finlands og Sveriges optagelse i NATO, og om Norden kan blive en europæisk magtfaktor.

”Vi har slet ikke forestillet os, hvor historisk det er, at Sverige og Finland nu er medlemmer af NATO,” sagde mangeårig minister og tidligere præsident for Nordisk Råd, Bertel Haarder, som noget af det første i en paneldebat modereret af DR-værten og udgiveren af nyhedsmagasinet Ræson, Clement Kjersgaard.

Bertel Haarder bemærkede, at USA altid har ønsket et stærkt Norden, da det styrker NATOs nordlige flanke, og han opfordrede de nordiske lande til at tale med en endnu stærkere fælles stemme i EU og NATO.

”Vi er ikke så små, når vi lægger os sammen. Vi skal smide småstatsmentaliteten,” gentog Bertel Haarder flere gange og mente, at Østersøen, Nordsøen og Arktis er nye højspændingsområder i verden, og dermed er Norden et sikkerhedspolitisk vigtigt territorium for Europa.

Rasmus Brun Pedersen, lektor i statskundskab på Aarhus Universitet, bemærkede, at selvom de nordiske lande rykker tættere sammen, har de gennem årene set forskelligt på udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Danmark har groft sagt mere fulgt en USA-dominerende kurs, mens Sverige og Finland mere har fulgt FN.

Han påpegede ligesom Bertel Haarder, at Sveriges og Finlands beslutning om at blive medlem af NATO er gået forbavsende hurtigt med krigen i Ukraine som udløsende faktor.

Det er afgørende, at de nordiske lande tænker langsigtet og koordinerer militære indkøb i fællesskab, påpegede en anden panelist, Kristian Søby Kristensen, seniorforsker ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

Han gav udtryk for, at Rusland er en svækket stormagt, og det rummer en bekymring, da det gør landets måde at agere på endnu mere uforudsigeligt.

Ikke alle nordiske lande var før den 24. februar 2022 enige om, at Rusland er farlig, men det er anderledes i dag, nævnte Kristian Søby Kristensen.

På den måde er Norden mere samlet end tidligere, og panelisterne mente, at vi skal vænne os til en verden, hvor idéen om fred gennem samhandel hører fortiden til, og hvor Europa i højere grad skal tage vare på egen sikkerhed. Men NATO er fortsat afgørende.

”En alliances troværdighed står og falder på, at man kommer hinanden til hjælp. Usikkerhed er gift for en alliance som NATO”, sagde den erfarne topdiplomat og tidligere danske ambassadør til NATO, Michael Zilmer-Johns, der sondrede mellem, at USA er Danmarks vigtigste allierede, men de nærmeste allierede derimod er Tyskland og de øvrige nordiske lande.