Norden samarbejder om at udvikle klimajournalistikken

Klima/Miljø

Hvordan forbedrer man journalistik om klimaet, så historierne når ud til flere læsere, seere og lyttere og ender som en del af en større dagsorden?

For at udvikle klimajournalistikken er tre af de største spillere inden for efteruddannelse af journalister i Norden gået sammen i Nordisk Netværk for Innovativ Klimajournalistik i et samarbejde, der begyndte i 2021. De tre institutioner er Nordisk Journalistcenter (NJC), der holder til på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, Medieinstituttet Fojo i Kalmar og Institutt for Journalistikk i Oslo.

Nordisk Netværk for Voksnes Læring har omtalt samarbejdet og her fortæller John Frølich, leder af NJC:

– Klima er tidens vigtigste emne. Vi skal dække klimaændringerne og de politiske bestræbelser på en måde, som kan fange folk. Meget tyder på, at mange er trætte af at læse om skrækscenarier og dommedag.

Som et led i projektet har institutionerne spurgt en række nordiske journalister, hvad de mangler af værktøjer for at blive bedre til at finde og formidle nyheder om klimaet.

Tilbagemeldingen lød, at journalisterne savner redskaber til at gennemskue og afdække kommuner og virksomheders klimaregnskaber. Samtidig har de brug for redskaber til at formidle historierne på nye måder. En del peger også på, at de gerne vil være bedre til at faktatjekke klimahistorier.

Nogle af de redskaber bliver en journalistisk værktøjskasse, som blandt andet indeholder lokale klimadata, og et fælles forberedende møde op til klimatopmødet COP 28 i december.

Den fulde artikel kan læses her.