Ni år efter Aarhus2013: Vi er blevet ægte venner

Aarhus Kurset, Netværk

Det er berigende at have hinanden som venner og som professionelle kontakter i hele Norden, fortæller en deltagerne på Aarhuskurset 2013, journalist Pål Engesæter, Bergens Tidende

Af Kirstine Ottesen

Siden et Aarhuskursus for ni år siden har norske Pål Engesæter haft en helt særlig tradition. Hvert år mødes han og de andre deltagere fra kurset til en weekendtur et sted i Norden.

Destinationerne for den årlige reunion har tidligere været blandt andet Stockholm, Reykjavik, Helsingfors og Oslo. Nu er gruppen netop kommet hjem fra en weekend i Bergen, og for Pål Engesæter er de andre i gruppen ikke længere kun nogen, han engang mødte på et Aarhus-kursus.

Privatfoto.

”Vi er jo blevet venner. Det er venner, som jeg kan snakke åbent med og diskutere emner med. Det er meget berigende. Vi var med på Aarhuskurset, dengang det varede seks uger, så vi kom jo rigtig tæt på hinanden. Vi deler mange oplevelser, som vi sammen kan mindes. Vi har rejst i mange lande og været i mange situationer, så vi føler, at vi kender hinanden godt,” siger Pål Engesæter.

Han bor i Bergen og stod for at planlægge årets reunion-tur, der blev afviklet i weekenden 2 – 4. september. I alt var de ti personer afsted på turen plus to ægtefæller. Tre fra Finland, tre fra Sverige, to fra Danmark og to fra Norge. Gruppen tæller desuden også nogle fra Island og Grønland, der ikke kunne være med på årets tur til Bergen, samt en svensker, der netop havde fået nyt job og derfor skulle arbejde.

”Vi prøver at planlægge turene, så alle kan være med. Det må derfor ikke blive for dyrt. Vi har rejst derhen, hvor folk fra gruppen har boet, og den, der kommer fra stedet, er vært. Hvis det ikke kommer til at koste for meget, bliver det måske Svalbard næste år. Vi har også meget lyst til Grønland,” siger Pål Engesæter.

Også et nyttigt netværk

Weekenden i Bergen bød blandt andet på en udflugt til Nærøyfjorden, cykeltur rundt i Bergen og til et møde med kulturredaktøren på Bergens Tidende. Weekendturene plejer at indeholde et fagligt indspark og man diskuterer også mediepolitik, når man mødes.

”Det er lærerigt. Kontakten til de andre i gruppen giver en større forståelse for, hvordan systemerne i de andre nordiske lande fungerer, om udviklingen og politiske forandringer. Selv om de nordiske lande på mange områder ligner hinanden, er de stadig meget forskellige,” siger Pål Engesæter.

I løbet af året holder gruppen kontakt via Facebook. Nogle ringer sammen. Andre mødes oftere end de årlige ture. Og mange bruger også hinanden fagligt. Pål Engesæter beskriver venskaberne i gruppen som et ægte netværk af journalister i Norden.

”Jeg kan tage kontakt, hvis jeg arbejder med en historie i et af de andre nordiske lande. Så vi har et netværk, der er nyttigt. Jeg føler mig meget privilegeret, at jeg har denne gruppe. Det er ren luksus,” siger Pål Engesæter.

Privatfoto.

Der eksisterer omkring 25 aktive grupper af nordiske journalister, der har været på Aarhus-kursus, og som fastholder kontakten med årlige reunions. Den ældste – og stadig aktive gruppe – stammer fra Aarhus-kurset 1977 og kalder sig ”de nordiske pinsevenner”. Hvert år mødes de i pinsen i et af de nordiske lande, og de har allerede planlagt næste års træf, der skal foregå i Göteborg, fortæller Svenning Dalgaard, tidl. international korrespondent, TV 2 Danmark.