Netværksprojekt knytter bånd mellem unge journalister fra Norden og Rusland

Netværk, Rusland

Projektet New in Journalism har det seneste år skabt en platform, hvor nyudklækkede journalister fra de nordiske lande og Rusland kan mødes om sparring, udveksle erfaringer og blive fagligt klogere. Projektleder Daniel Nord giver sit bud på, hvordan netværket kan leve videre efter projektets afslutning.

Af Kirstine Ottesen

To ting har været de absolutte højdepunkter ved projektet New in Journalism: At se deltagerne få mere selvtillid og se dem skabe nye relationer til unge kolleger, de har meget tilfælles med. Det fortæller projektleder Daniel Nord.

Han har stået i spidsen for New in Journalism, der gennem 2022 har arrangeret netværksmøder og faglige indspark for sine omkring 70 medlemmer fra Danmark, Rusland, Norge, Sverige og Finland. Bag New in Journalism står Barents Press Sweden og Barents Press Russia samt NJC. Projektet har netop afholdt sit sidste fysiske møde i Oslo, hvor 17 af medlemmerne deltog.

”Formålet har været at skabe kontakt mellem deltagere fra Rusland og Norden. Vi har haft fokus på yngre journalister i starten af deres arbejdsliv, fordi vi tror, de har meget tilfælles. De kan relatere til udfordringerne med at komme i gang med at arbejde. Samtidig får man et netværk på tværs af landegrænser, som man kan stole på, og det er vigtigt at have,” siger Daniel Nord.

”Da vi startede i januar, var der meget begejstring og høje ambitioner efter pandemien. Vi tænkte, at vi måske kunne arrangere nogle af netværksmøderne i Rusland. Alt ændrede sig efter den 24. februar. Vi var nødt til at rykke vores første fysiske møde til Helsinki og kunne kun have de russiske medlemmer med digitalt. Det blev en meget rørende samtale mellem medlemmerne. Hos de russiske medlemmer fyldte det meget, om de kunne blive boende i deres land eller ville blive nødt til at flytte. Fra de nordiske medlemmer var der masser af støtte. Det var godt, at vi havde den digitale samtale og brød jerntæppet.”

Turde tale engelsk

På sommerens fysiske netværksmøde i Istanbul var temaet økonomisk journalistik under overskriften ’Follow the money’, hvor deltagerne blandt andet fik oplæg med tips til informationssøgning. Og det afsluttende møde i Oslo handlede blandt andet om at få redskaber til at faktatjekke opslag på sociale medier. Derudover har der resten af året været webinarer og andre digitale aktiviteter.

”Der har været god feedback efter hvert møde. Flere har nævnt, at de har lært en del. De russiske medlemmer kan godt være lidt generte, når de skal tale engelsk. En af dem sagde, at han var glad for at være endt i en situation, hvor han blev skubbet ud af sin komfortzone og tvunget til at tale engelsk. Det kunne han, fordi vi havde skabt et trygt rum til det,” siger Daniel Nord.

”New in Journalism rundes af ved årets udgang. Der er ikke funding til at køre projektet videre, men netværket kan stadig fortsætte og leve videre, hvis medlemmerne ønsker det. De har aftalt at holde kontakten, og de kan for eksempel bruge hinanden til at faktatjekke informationer eller samarbejde i fremtiden.”