Mindeord: Morten Ruud

Netværk, Rusland, Viden
Norske Morten Ruud, 57 år, blev dræbt i en gyrokopterulykke lørdag 21. juli 2018. En værdsat samarbejdspartner i mange år. FOTO: Ksenia Novikova i NRK

Morten Ruud skal begraves fra Lakselv Kirke i Norge onsdag 8. august kl. 13:00

Af Trine Smistrup, tidl. medarbejder ved NJC

Det var med stor sorg, at vi på Nordisk Journalistcenter modtog nyheden om, at norske Morten Ruud, 57, blev dræbt i en gyrokopterulykke lørdag 21. juli.

Få personificerede nordiske journalisters samarbejde over grænser som Morten Ruud.
Morten var med til at lægge grundstenene for samarbejde mellem journalister over grænser i Barents-regionen, ikke mindst i opbygningen af Barents Press International, som vi i NJC har haft som en værdsat samarbejdspartner i mange år.

Morten var oprindelig fra Lakselv, og foruden norsk talte han samisk og russisk og kunne bevæge sig mellem lande og kolleger i nord uden begrænsninger. Samtidig var han en kosmopolit og ikke mindst NRK-korrespondent i Moskva i årene fra 2007, hvor han gerne mødte nordiske kolleger på studierejser og delte sine vurderinger af begivenhederne i landet. Senere blev han redaktør for NRK Finnmark, et job han fortsat bestred ved sin alt for tidlige død.

Det var altid en glæde at møde Morten, uanset om det var i Moskva, Oslo, Kirkenes eller ved den årlige Northern Character filmfestival i Murmansk. Humøret og energien var høj, han var altid positiv, konstruktiv og parat til at prøve noget nyt. Og vi har flere gange kunnet støtte os til Mortens viden og vurderinger i NJCs arbejde med uddannelsestilbud til russiske journalister og andre aktiviteter i Rusland.

Morten vil blive savnet af alle journalister, der er interesserede i forholdene i Barentsregionen og samarbejdet over grænser. Æret være hans minde.

Nordisk Journalistcenter