Mere gennemslagskraft til Norden – tema på Aarhus-kurset 2018

Aktuelt, Aarhus Kurset, Folk i Norden, Journalistik, Kursus,
De nordiske flag foran Christiansborg i København. Foto: Søren Svendsen, Ministerråd, norden.org

Storpolitiske brændpunkter er emner på efterårets nordiske journalistkursus “Tryk på Norden” (Aarhus-Kurset 2018), der foregår i Aarhus, Oslo og Bruxelles. Her mødes deltagerne bl.a. med nordiske politikere, der vil give Norden mere gennemslagskraft. Senest har seks nordisk politikere præsenteret et fælles forslag i landsdækkende medier i de nordiske EU-lande. 

Af Joan Rask 

Bæredygtighed, miljø, klima og digitalisering står meget højt på Nordisk Råds arbejdsliste 2018, men det kan ikke altid ses i EU-sammenhæng. Det er nogle af de områder, hvor seks nordiske politikere i en fælles kronik foreslår, at Norden gør fælles front og viser resten af Europa, hvilken vej de nordiske befolkninger ønsker at gå. Kronikken er blandt andet trykt i svenske Dagens Nyheter, finske Hufvudstadsbladet og danske Berlingske Tidende

Skal du med på Aarhus-kurset 2018 – Tryk på Norden?
Tre turbo-uger (i tre byer Oslo, Bruxelles, Aarhus) med fokus på
Norden, EU og hvordan sociale medier kan bruges som værktøjer.

Asbjørn Slot Jørgensen, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er kursusleder på Aarhus-kurset 2018, og den øgede nordiske selvbevidsthed er et af de temaer, han sætter på programmet, når deltagerne mødes tre uger i oktober/november 2018.

“Politikernes forslag er nogle af de emner, vi skal bore i på Aarhus-kurset – både i forbindelse med Nordisk Råds session i Oslo og når vi besøger EU-institutioner m.v. i Bruxelles. Og for os er det mindst lige så spændende, hvilken rolle medierne spiller i forhold til de emner,” siger Asbjørn Slot Jørgensen.

Han peger på, at de seks politikere denne gang har ret konkrete forslag til handling.

De nordiske flag foran Christiansborg i København. Foto: Søren Svendsen, Ministerråd, norden.org

De nordiske flag foran Christiansborg. Foto: Søren Svendsen, norden.org

“Tankerne er ikke nye – men de er blevet meget aktuelle med de seneste års voldsomme politiske skift i lande som Ungarn, Italien, Frankrig og Storbritannien. Det anstrengte forhold til Rusland gør også Norden/Baltikum-samarbejdet mere interessant. Derfor kan det være, at visionerne nu pludselig er realistiske,” siger han.

Blandt skribenterne er svenske Hans Wallmark, der er en fremtrædende politiker i det nordiske samarbejde; han er tidligere vicepræsident og præsident for Nordisk Råd og leder af den svenske delegation. Deltagerne på Aarhus-kurset i 2017 mødte ham i Helsingfors, hvor han bl.a. blev interviewet om nordisk forsvars-samarbejde.

Den ene af de to danske med-skribenter, Bendt Bendtsen, der er tidligere dansk minister og vice-statsminister er kendt for sit engagement i det nordiske.

“Bendt Bendtsen mødtes med os i Bruxelles i 2017 og er også på ‘short-listen’, dvs. en af de EU-politikere, vi måske kommer til at møde i år. Som garvet national og EU-politiker har Bendtsen et dybt kendskab til arbejdet i ‘det politiske maskinrum’,” siger kursuslederen.

Tre konkrete forslag
  1. Norden skal præsentere sin fælles vision for Europas fremtid (som fx EU-Kommissionens Jean Claude Juncker har gjort i form af en hvidbog med fem fremtidsvisioner for EU. Frankrig/Tyskland har også erklæret, at de vil arbejde tættere sammen, ligesom Visegrad-landene -Tjekkiet, Slovakiet, Polen og Ungarn – har fremlagt en fælles vision).
  2. Norden bør oprette et formelt forum for samarbejdet i EU-spørgsmål – på regeringsniveau, evt sammen med Estland-Letland-Litauen.
  3. Nordisk Råd bør have en mere fremtrædende rolle – også som et tillæg, hvor man vil gå længere end i EU. Det kan fx være inden for migration,digitalisering, miljø- og klimaområdet.
De seks nordiske forfattere

Hans Wallmark (medlem af Riksdagen), Christofer Fjellner (medlem af Europa-Parlamentet), Juhana Vartiainen (medlem af Riksdagen/ Eduskunta), Henna Virkkunen (medlem af Europa-Parlamentet), Brigitte Klintskov Jerkel (medlem af Folketinget) og Bendt Bendtsen (medlem af EuropaParlamentet).

Forfatterne kommer fra de tre nordiske EU-lande: Sverige, Finland og Danmark. Fra hvert land et medlem af Folketinget/Riksdagen og et medlem af EU-Parlamentet.

Mere: 

 

Skal du med på Aarhus-kurset 2018 – Tryk på Norden?
Tre turbo-uger (i tre byer Oslo, Bruxelles, Aarhus) med fokus på Norden, EU og hvordan sociale medier kan bruges som værktøjer.

Artikler:

Aarhus-kurset de seneste tre år