Da den grønlandske regeringsleder for nylig blev væltet af sine egne på et stormfuldt landsmøde i Nuuk, var det ikke en nyhed, som havde særlig interesse i den øvrige Norden. Dækningen af Grønland er dybt problematisk, mener forfatter og journalist Martin Breum.
Af John Frølich
Da 71 delegerede fra hele Grønland søndag 29. november kl. 14:45 ved Siumuts landsmøde skulle i gang med afstemningsproceduren, var spændingen på sit højeste. Regeringspartiets leder, landsstyreformand siden 2014, Kim Kielsen, var forinden blevet kritiseret for en meget egenrådig ledelsesstil, og måtte ud i kampvalg, udfordret af hele to modkandidater, Erik Jensen og Vivian Motzfeldt. Temperaturen steg, mens hver eneste stemme langsommeligt blev noteret på en tavle, og hele nationen holdt vejret foran det live-transmitterede landsmøde.
Forsamlingen måtte ud i to runder, før valget kunne afgøres med noget, der mest af alt minder om en paladsrevolution: Formanden blev væltet, næstformanden blev væltet – næsten hele hovedbestyrelsen blev udskiftet.
Ny mand i grønlandsk politik
Erik Jensen blev valgt med 39 stemmer mod 32 (til Kielsen), og det gør Jensen til den nye stærke mand i grønlandsk politik. Stærk, fordi formandsposten i Siumut næsten per automatik gør indehaveren til formand for Naalakkersuisut, det grønlandske landsstyre.
Nordisk tavshed
Hvordan dækker medierne i de øvrige nordiske lande en så central begivenhed i Grønlands regeringsbærende parti? En udvikling, der kan få stor betydning for Grønlands vej mod yderligere selvstændighed og frigørelse fra rigsfællesskabet med Danmark. Svaret er, at de fleste tier stille og lader som om, at det ikke er sket.
NJC har undersøgt dækningen af landsmødet på dagen og i ugen efter søndag 29. november. Undersøgelsen omfatter 42 toneangivende, landsdækkende nordiske medier og nyhedsbureauer.
Resultatet af undersøgelsen:
1) Kun et enkelt dansk nichemedie dækkede mødet på dagen, nemlig Altingets arktiske portal.
Ekstra Bladet, DR og Ritzaus Bureau kom med dagen efter. Men store mediehuse som Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten havde ingen selvstændig dækning. De bragte Ritzaus meget kortfattede telegram.
2) De største medier på Færøerne og Island dækkede landsmødet aktivt mandag og tirsdag, dvs. Island: Morgunbladid og visir.is – Færøerne: Kringvarp Føroya og Svf
3) Ingen svenske, norske eller finske nyhedsmedier omtalte sagen.
– Det er dybt problematisk og fatalt, når man ikke fortæller, at en regeringsleder i Nuuk er væltet af sine egne, siger journalist, forfatter og grønlands-kender Martin Breum.
Han mener, at eksemplet er symptomatisk for en generelt meget sporadisk, nordisk mediedækning af Grønland, og det til trods for, at Grønland er blevet en selvstændig, politisk aktør.
– Tidligere kunne Washington og København afgøre den grønlandske udenrigspolitik helt uden om Nuuk. Sådan fungerer det ikke længere, siger Martin Breum.
– Nu taler Washington og Nuuk direkte sammen, f.eks. om økonomi, om udviklingen i Arktis og forholdet til Rusland. Hvis man ignorerer Grønland, så forstår man heller ikke, hvordan USA opererer i Arktis.
– Grønland er blevet en selvstændig aktør på den geopolitisk meget centrale arktiske arena og er stærkt interesseret i det nordiske samarbejde. Landet bør dækkes i sin egen ret – ikke kun, når Trump proklamerer, at han gerne vil købe Grønland, understreger Breum.
Er det ikke meget at bede om, at danske, svenske og finske mediehuse sender folk til Grønland – ovenikøbet i en tid med coronakrise?
– Nej, for der er masser af dygtige journalister på stedet, i Nuuk, som medierne kan bruge som stringere eller freelance korrespondenter. Der er eksperter på Grønlands Universitet, der kan hjælpe med analyser, og de fleste grønlandske partier har folk, der taler dansk eller engelsk. Der er ingen undskyldninger, og det er slående, at store danske medier ikke er opmærksomme på udviklingen. Grønland er trods alt en del af det danske rigsfællesskab.
Chefredaktør på TV2 News i Danmark, Ulla Pors, erkender, at der er sket en fejl.
– Det er en interessant historie, som vi må have overset i kampens hede. Jeg synes ellers, at vi generelt er blevet dygtigere til at dække væsentlige historie fra Grønland og Færøerne, men her glippede det, siger Ulla Pors til mediemagasinet Presselogen.
Fra Hufvudstadsbladet (HBL) i Helsingfors fortæller stedfortrædende chefredaktør, Lena Skogberg, at Norden er et meget vigtigt fokusområde, og at bladet har et særligt Nordenteam, som følger nyheder fra grænselandene tæt.
– Men HBL er også en ganske lille redaktion, så hver dag skal der prioriteres benhårdt. Vi stræber efter at have et sammenfattende greb, når vi dækker udlandet, for eksempel i analytisk form, for at hjælpe læseren med at forstå baggrunden. Når det kommer til dag-til-dag nyheder, stoler vi på nyhedsbureauet TT.
Det svenske nyhedsbureau TT, Tidningernes Telegrambureau, skrev ikke om det grønlandske landsmøde, og det forklarer hvorfor Hufvudstadsbladet ikke blev opmærksom på den, mener Lena Skogberg
– Vi kunne og vi burde have publiceret denne vigtige historie om Grønland, slutter Lena Skogberg.
Research: Bibliotekar Lisa Kortegård, DMJX
Kilder
Altingets artikel på dagen, hvor Kim Kielsen blev væltet i Nuuk:
Udvalgte artikler fra knr.dk, Grønlands public service-mediehus:
- Erik Jensen forventer ikke et valg
- Kielsens Naalakkersuisut-fremtid hænger i det uvisse
- Billeder: Dramatisk weekend i Siumut er slut
- Ekspert: Derfor tabte Kim Kielsen til Erik Jensen
Eksempler på Hufvudstadsbladets dækning af Grønland
- USA ändrar taktik om Grönland – köper vänskap
- Danmark ber om ursäkt till grönländska barn i socialt experiment