Klimakursus på Island: Hvordan dækker vi klimakrisen stærkere?

Klima/Miljø, Kursus, Viden
Solnedgang, Island 2020. Foto: Þorvarður Árnason

Kurset er aflyst på grund af corona-situationen.

Klimakrisen udvikler sig hurtigere i Arktis end i nogen anden del af verden. Vi rejser til Island for at se på klimaforandringerne og for at diskutere, hvordan vi som journalister kan optrappe dækningen. 

Af John Frølich 

Nogle steder er temperaturen allerede steget med 6-8 grader. Forandringerne vil muligvis snart være uden for menneskelig kontrol, og der er endnu kun svage tegn på global handling, der vil gøre en forskel. Bør vi journalister og medier kraftigere påpege de mest skræmmende konsekvenser? Eller skal vi fokusere langt skarpere på de innovative løsninger, der kan dæmpe krisen? Skal vi sprede håb eller frygt – og hvordan bevarer vi så den journalistiske troværdighed?

Har du brug for nye værktøjer, flere kilder, mere viden og et større fagligt netværk inden for klimadækningen, så er du i rette hænder, når Nordisk Journalistcenter tager nordiske journalister med til Island til den fra den 5. – 11. oktober 2020.

Flaajokull_A_1982-2017. Photo: 3D composite of aerial photography from the National Land Survey of Iceland; UAV photography by Dr Kieran Baxter, University of Dundee

En af Islands mest navnkundige gletsjere er i dag helt smeltet bort. Islands fiskeri, der har været hovederhverv i århundreder, er stærkt ramt af havenes opvarmning. Fiskens vandring er forstyrret. Det fører til nye internationale konflikter, som Island står midt i. Island er samtidig hjemsted for en verdens første større carbon-capture-anlæg, og så er Island i øvrigt et nyt mega-hotspot for turister.

Nordisk Råd & Island

Vi skal tale med klimaforskere og de professionelle miljø-lobbyister, der prøver at trænge igennem til beslutningstagerne.

Samtidig skal vi udnytte, at Island i 2020 er formand for Nordisk Råd, der er stærkt engageret i klimaet og i Arktis, og for Arktisk Råd (2019-2021), de arktiske staters primære samarbejdsorgan. De islandske politikere og eksperter er netop nu særligt indstillet på dialog med medierne.

Vi skal se på gletsjere, dykke i fiskeriets krise, trække på ekspertisen og diskutere klimajournalistik for alvor.

Formål

Målet er, at vi alle forstår klimakrisen i Arktis bedre, og at vi sammen bliver klogere på, hvordan vi kan forstærke dækningen i takt med krisens udvikling.

De to kursusledere: Martin Breum og Sigrún Stefánsdóttir

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri

Sigrún Stefánsdóttir, kursusleder NJC

Martin Breum, kursusleder NJC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurset ledes af Martin Breum, en af Danmarks førende Arktis-journalister, og islandske Sigrún Stefánsdóttir, tidligere kommunikationschef ved Nordisk Råd/Nordisk Ministerråd og underviser i journalistik ved universitetet i Akureyri.

Martin Breum har dækket udviklingen i Arktis i de seneste ti år. Han har undervejs skrevet flere bøger om den arktiske udvikling; senest på dansk “Hvis Grønland river sig løs” (Gyldendal 2018) og på engelsk “Cold Rush” (McGill University Press 2018). Martin Breum var den ene af to kursusledere på NJC’s første kursus i klimajournalistik i Tromsø i januar 2020. Mere: www.martinbreum.dk

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri. Sigrun Stefánsdóttir er tidligere kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidligere programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV og mangeårig kursusleder hos Nordisk Journalistcenter.

Sigrún Stefánsdóttir (nr. 3 i forreste række fra venstre) sammen med NJC-journalister på besøg hos den islandske præsident Guðni Th. Jóhannesson (bagerste række nr. 6 fra venstre).

Tidspunkt

Kurset er aflyst på grund af corona-situationen.

Økonomi

Kursusgebyr: 16.000 DKK

Prisen dækker hotel, transport i Island og de fleste måltider, men ikke fly til og fra Island.

Danske deltagere
For danske deltagere er der mulighed for støtte fra Mediernes Efteruddannelse. PU-støtten er på 7.800 kr. Arktis: Hvordan dækker vi klimakrisen? 

Svenske deltagere
For svenske deltagere støtter SJF (Journalistförbundet) med et stipendie, der täcker hela kursavgiften på 16 000 DDK.  Det ingår även ett omkostnadsstipendium på 5 000 kronor för att täcka resekostnader till och från Island. För att få stipendiet ansöker du först till kursen hos NJC. Blir du sedan antagen söker du om stipendium hos Journalistförbundet, SJF. Stipendier:
NJC: Klimatkurs på Island oktober 2020

Tre fripladser til deltagere fra Island, Færøerne og Grønland
Det islandske journalistforbund har besluttet at sponsorere fripladser til tre nordatlantiske journalister. En fra Island. En fra Færøerne og en fra Grønland.
Ansøgning skal sendes til John Frølich, leder af Nordisk Journalistcenter på mail: jf2@dmjx.dk
Seneste frist er den 12. juni 2020.

Norske deltagere – tre fripladser
Norske deltagere kan søge tre fripladser.

  • Senter for undersøkende journalistikk, SUJO, i Bergen sponsorerer en plads til en norsk journalist, der tilbydes faglig opfølgning af SUJO, med det mål at der skal komme et konkret journalistisk produkt ud af deltagelsen. Det vil sige, at SUJO stiller med rådgivning og coaching før og efter kurset. Endelig beslutning om stipendie/friplads sker i takt med at de nationale retningslinjer for rejse til Island afklares.
  • Norsk Journalistlag sponsorerer to pladser til norske journalister. De dække både kursusafgiften og transport til og fra Island. Ansøgning skal sendes til leder af Nordisk Journalistcenter John Frølich, mail: jf2@njc.dk, sammen med den ordinære ansøgning til NJC.

Finske deltagere
I Finland kan journalister søge om et stipendie i ”Stiftelsen för främjande av journalistisk kultur”, Jokes-stiftelsen.

Sprog

Kursets hovedsprog: Engelsk

Tilmelding / Anmälan

Kurset er aflyst på grund af corona-situationen.

Situationen med corona

Hvis kurset ikke gennemføres fx på grund af Corona-krisen, får du dit kursusgebyr tilbage.

Som det er lige nu, skal man 5 dage i karantæne ved indrejse i Island, og nogle nordiske lande fraråder også rejser til Island – dog mest på grund af karantæne-reglen. Hvis disse regler er gældende, når Klima-kurset begynder, kan vi selvfølgelig ikke gennemføre. Men reglerne har ændret sig flere gange den seneste tid, og vi ønsker at se tiden an lidt endnu, før vi tager en endelig beslutning.

Vi gør, hvad vi kan, for at tage beslutningen på et solidt grundlag – så solidt som det kan blive i disse foranderlige tider.

Hvis du som deltager i klima-kurset har booket fly eller ekstra hotelovernatninger i forbindelse med kurset, skal du i begge tilfælde være opmærksom på afbestillingsregler inklusiv seneste mulighed for afbestilling.

Du skal også være opmærksom på, om din rejseforsikring dækker rejseudgifter, hvis destinationen er på listen over lande, dit hjemlands myndigheder fraråder unødvendige rejser til.

 

Martin Breum, her på Grønland. Kursusleder hos NJC på klimakurser.

Deltagere

Kurset udbydes til journalister og fotografer i de fem nordiske lande samt på Grønland, Færøerne og Åland. Der vil ske en udvælgelse, som sikrer bred nordisk deltagelse.

Spørgsmål

Hvis du har faglige spørgsmål til kursus-indhold, er du velkommen til at kontakte kursusleder Sigrún Stefánsdóttir på e-mail: sigruns@unak.is

Spørgsmål vedrørende det praktiske, rejser m.v. rettes til projektkoordinator Mikkel Odgaard på e-mail: mo@dmjx.dk.

Foto fra Island

Skalafellsjokull 1989 and in 2019. Photo: 3D composite of aerial photography from the National Land Survey of Iceland; UAV photography by Dr Kieran Baxter, University of Dundee

 

Den islandske gejsere Geysir er et af de turistmål, der tiltrækker flest mennesker – uanset årstid og tidspunkt på året. Her i oktober måned.

 

Gullfoss – tiltrækker tusindvis af turister året rundt. Sigrún Stefánsdóttir fortæller om udfordringerne til NJC-kursister (i blå jakke). Foto: Joan Rask