Ingeborg Vigerust Rangul

Aarhus Kurset, Kursus, Netværk, Viden
Ingeborg Vigerust, på besøg hos EU-kommissær Cecilia Malström den ene dag - og den næste dag er hun i dagens avis

Tre deltagere fra “Aarhus 2016” hjælper i dag hinanden i det daglige arbejde. NJC har spurgt dem, hvorfor de fortsætter kontakten efter kurset, og hvad de fik ud af at deltage.

Mere:
“Tilmelding og information om Aarhus 2019 – Tryk på Norden”

Ingeborg Vigerust Rangul (N), deltog på Aarhus 2016.

Hvilket fagligt udbytte har du haft af Aarhus 2016?

Etter Århus-kurset har jeg fått et stort nordisk nettverk som jeg kan spille på. Og det gjør jeg. Jeg leser nyheter som de andre deler og ser om dette er noe jeg kan gå videre på. Jeg har skrevet om Borgerlønn i Finland. Finland er et land som det er naturlig å sammenligne seg med. Jeg fikk hjelp av en av deltakerne til å finne telefonnummer og mailadresser.

Den islandske præsident Guðni Th. Jóhannesson tog imod gruppen Aarhus2016 i hans hjem Bessastadir, som har været bolig for islandske præsidenter i århundrede. Bagerst Ingeborg Vigerust Rangul. Foto: Joan Rask

Den islandske præsident Guðni Th. Jóhannesson tog imod gruppen Aarhus 2016 i hans hjem Bessastadir, som har været bolig for islandske præsidenter i århundrede. Bagerst Ingeborg Vigerust Rangul. Foto: Joan Rask

Det er ikke bare lett å orientere seg på finske sider. Jeg er i gang med en annen sak nå, også fra Finland, og kommer til å be om hjelp. Hver gang det er mulig prøver jeg å snike inn nordiske sammenligninger eller europeiske.

Vil du anbefale andre at deltage?

Har du muligheten, så reis. Kurset er noe av det mest gjennomarbeidede jeg har vært med på. Kilder, møter, mennesker, kultur. Alt var på plass og vi fikk se hvor lett det var å få kontakt med politikerne og embedsmenn på toppen.

For en nordmann utenfor EU, var det veldig interessant å møte en del av de menneskene jeg bare så vidt har hørt om fra Brussel. At dere klarte å lure inn noen nordmenn i EU-programmet var en bragd.

På kurset kom vi fra alle deler av journalistikkens verden og vi fungerte fint sammen. Jeg kan ikke se at kurset var mest interessant bare for noen av deltakerne og mindre for andre. Alle hadde noe interessant å bidra med og alle var så engasjerte. Siden vi alle hadde ulik bakgrunn, startet vi på en måte på samme sted og nivå. Ingen besserwissere, selv om noen av oss så klart kunne mye mer.

Kunne du havde opnået samme resultat på andre måder?

Absolutt ikke. Nettverket er gull verdt. Nå er det så enkelt å samle opplysninger om Norden på kort tid. Få tips til kilder, fotografer, steder og ikke minst delingen av nyheter som skjer.

Jeg har fått en innsikt i europeiske og nordiske forhold som jeg ikke ville fått uten dette kurset. Nå gjelder det å bruke dette i arbeidet mitt.

         – Ingeborg Vigerust Rangul

Jeg har fått en innsikt i europeiske og nordiske forhold som jeg ikke ville fått uten dette kurset. Nå gjelder det å bruke dette i arbeidet mitt.

Hvordan har I tre samarbejdet efter kurset, og hvad betyder det for dig i dag?

Ann-Sofi Berger, Österbottens Tidning (F) har hjulpet meg med å finne mailadresser og telefonnummer. Hun har oversatt sider for meg og hun har funnet ting som har blitt skrevet om det jeg ser nærmere på. Både Ann-Sofi Berger og Åsa Asplid, Expressen (S) har hjulpet meg med å forklare svenske begrep, slik at jeg ikke skulle misforstå.

Åsa Asplid trengte hjelp til å finne noen på Svalbard. Jeg kjente noen der og vips hadde vi kilder klart.

Næsten hele holdet - fra venstre første række Ulla Janhonen (F), Nille Hansson (F), Ingeborg Vigerust (N), Åsa Aspild (S) , Agneta Slonawski (S) m.fl.

Næsten hele holdet – fra venstre første række Ulla Janhonen (F), Nille Hansson (F), Ingeborg Vigerust (N), Åsa Aspild (S) , Agneta Slonawski (S) m.fl.

Hvilket potentiale ser du for, at nordiske medier kan samarbejde i de kommende år?

Mindre penger i redaksjonen og mer jobbing mot Norden fra kontorpulten, gjør at nettverket som etableres blir mye verdt. Det går an å samarbeide om å lage saker, ta bilder. Dessuten er faren for en bomtur liten hvis man først får lov til å reise ut. Gode kilder blir enklere å finne.

Ellers håper jeg at jeg vil kunne skrive mer om hva som skjer i Norden. Vi er like og ulike og det er naturlig å sammenligne en del saker. Privatisering for eksempel. Velger landene de samme løsningene?

To saker på blokken nå. Jeg følger med og kommer til å lage små og store saker jevnlig framover. Driver med litt Norden-propaganda. Håpet er jo å få mine kollegaer like tent som meg på at det er morsomt både for oss som journalister og ikke minst for våre lesere å lære og se hva naboene våre driver med.

Det imponerer at noen har jobbet så mye på forhånd for å lære meg så mye som mulig. Kunnskapen sitter på grunn av måten kurset var bygd opp på. Dessuten får du venner for livet!!

         – Ingeborg Vigerust Rangul

 Har du en særlig hilsen til eventuelle nye deltagere på Aarhus-kurserne?

Søk på kurset og bli med. Du vil ikke angre. Tre uker går veldig fort, men opplevelsene varer lenge.

Nå, flere måneder etter kurset, er det det grundige arbeidet som var gjort på forhånd jeg husker aller best.

Det imponerer at noen har jobbet så mye på forhånd for å lære meg så mye som mulig. Kunnskapen sitter på grunn av måten kurset var bygd opp på. Dessuten får du venner for livet!!

Af: Ingeborg Vigerust Rangul, fagbladet.no
Twitter: @ivrangul

Mere:
“Tilmelding og information om Aarhus 2019 – Tryk på Norden”
Se to øvrige deltagere fra Aarhus 2016:
Åsa Aspild, Stockholm                                            Ann-Sofi Berger, Österbotten
Asa Aspild, Expressen (S) på besøg i tv-studiet tæt ved EU-parlementet Foto: Joan Rask

Asa Asplid , Expressen (S) på besøg i tv-studiet tæt ved EU-parlementet. Foto: Joan Rask

Ann-Sofi Berger (F) fotograferer Vigdis Finbogadottir, den legendariske islandske præsident

Ann-Sofi Berger (F) fotograferer Vigdis Finbogadottir, den legendariske islandske præsident. Foto: Joan Rask