Hate Speech er tema på Bogmessen i Helsinki – NJC er vært

Den svære ytringsfrihed, Viden
Den danske digter Knud Steffen Nielsen har skrevet et digt med afsæt i konkrete trusler via mail, sociale medier og telefonbeskedder

Hate speech vokser i omfang i Finland, og særligt kvindelige journalister er målet. Derfor handler det om mere end bøger, salg og netværk, når Helsinki holder bogmesse – NJC er medarrangør af paneldebat og to temaoplæg om online hate speech

Af Joan Rask

Lyden af en pistol der blive affyret flere gange – det er bare ét eksempel på nogle af de rystende beskeder, der bliver afleveret til journalister, fordi de journalistisk har behandlet et emne.

Andre fortæller om dødstrusler, trusler imod deres børn og nærmest familie. Flere fortæller om seksuel krænkende tilbud og trusler – alt sammen noget, vi normalt ikke forbinder med de nordiske lande. Men det sker – og tendensen er stigende i Finland. Derfor har arrangørerne af Helsinki Bogmesse ønsket at sætte fokus på hate speech.

Hate Speech må aldrig blive kunst. Det er en balancegang at bearbejde temaet kunstnerisk uden at gøre det til kunst

         – Mogens Blicher Bjerregård

Hate speech rimer normalt ikke på bogmesse
Den finske bogmesse i Helsinki er et tilløbsstykke nationalt, og der er altid mange internationale gæster, så derfor takkede NJC ja til invitation om værtskab for to temaoplæg og en paneldebat om online hate speech. Det er Nordisk Ministerråd og den Danske Ambassade i Finland, der er vært, og arrangementet er arrangeret af NJC i tæt samarbejde med Mogens Blicher Bjerregård, der er formand for European Federation of Journalists (EFJ) og har stor erfaring og viden på området.

“Spørgsmålet er, om vi kan bruge litteraturen og kunsten i kampen mod hate speech. Jeg tvivlede lidt i begyndelsen, men nu oplever jeg, hvordan Knud Steffen Nielsen med sit værk fornemt klarer balancegangen,” siger Mogens Blicher Bjerregård.

Hate speech gendigtet
Den danske digter Knud Steffen Nielsen har skrevet et digt, der offentligøres og præsenteres på den finske bogmesse. Inspirationen har han fra mail, beskeder og materiale indlevet af journalister, der har været udsat for chikane. Værket er det første i en række af flere, hvor nordiske forfattere, digtere og kommunikatører blandet andet sætter ord og tanker på hate speech.

“Hate Speech må aldrig blive kunst. Det er en balancegang at bearbejde temaet kunstnerisk uden at gøre det til kunst,” siger Mogens Blicher Bjerregård.

Kan kunst noget andet end information? 
Mogens Blicher Bjerregård har arbejdet med journalisters rettigheder det meste at sit arbejdsliv – tidligere som formand for det danske Journalistforbund og nu som aktiv i EFJ. De senere år har han fokuseret sin indsats på det internationale arbejde, herunder udfordringerne med hate speech. Konkret samarbejder han og NJC om en debatbog, hvor nordiske forfattere fortolker hate speech og ytringsfrihed i en nordisk kontekst. Værkerne bliver udgivet i løbet af vinteren 2016 og foråret 2017, og digtet fra Knud Steffen Nielsen er det første.

“Samarbejdet med Knud Steffen Nielsen har overbevist mig om, at nordiske forfattere på en stærk måde kan bidrage til at bekæmpe hate speech,” siger han.

De samme problemstillinger blev også behandlet i foråret 2016 under World Press Freedom Day, der også blev afholdt i Helsinki. Her var NJC og Mogens Blicher Bjerregård medarrangører af konferencen: Press freedom in a Nordic modern media landscape

Fakta:

Kom og mød oplægsholdere, der selv har været udsat for Hate Speech

Helsinki den 27-30. oktober 2016

Mogens Blicher Bjerregaard i Helsinki i forbindelse med World Press Freedom Day 2016

Mogens Blicher Bjerregaard i Helsinki i forbindelse med World Press Freedom Day 2016

Bogmessen i Helsinki:
Finsk websiteEngelsk website + Svensk website

Program:
Agenda-Helsinki-Poetry countering hate speech

Pressemeddelelse:
Press-release-online-hate-speech

Præsentation fra den Danske Ambassade i Finland:
Facebook: Embassy of Denmark in Finland 

Se også det kommende seminar i Sverige:
Seminar: Defying hate speech and threats against women journalists