Færøsk selvstændighed blev et lokalt hovedtema for både færøske politikere og medier, mens Nordisk Råd debatterede sikkerhed, fred og beredskab over to dage i Tórshavn i denne uge.
Af Rólant Waag Dam
Der var en officiel dagsorden – og så var der en lokal og uofficiel dagsorden.
Overskriften for Nordisk Råds session i den færøske hovedstad var “Sikkerhed, fred og beredskab”. Den dagsorden var blevet meldt ud for flere uger siden.
Den anden dagsorden opstod på sessionens første dag, mandag, da Jessika Roswall, nordisk samarbejdsminister for Sverige, udtalte til færøsk fjernsyn, Kringvarp Føroya, at et færøsk medlemskab i Nordisk Råd ikke kommer på tale. Resultatet af det udsagn var, at førende færøske politikere, heriblandt lagmanden, begyndte at diskutere en helt ny og uofficiel dagsorden med overskriften “Rigsfællesskabet skal revideres”.
Svenske Roswall skabte furore
Det var i TV-avisen mandag aften, at Jessika Roswall optrådte i færøsk fjernsyn. Hun udtalte sig i forbindelse med, at en arbejdsgruppe anbefaler ændringer i Helsingforsaftalen, som blandt andet indebærer, at Færøerne, Grønland og Åland bliver medlemmer på lige fod med de andre lande i Nordisk Råd. Det er de ikke i dag, og det betyder blandt andet, at de tre lande ikke har stemmeret.
Mens Roswalls udsagn skabte furore blandt færøske politikere, medier og løsrivelsesrøster, fortsatte Nordisk Råds session tirsdag morgen under den officielle overskrift.
“Rusland er det korte svar,” sagde Louise K. Dedichen, norsk viceadmiral i Nato og gæstetaler på temasessionen, da vi spurgte hende, hvad den største trussel mod sikkerhed og fred i Norden er lige nu.
“Rusland viser, hvad de vil og hvad de evner med krigen i Ukraine. Både Natos og mit synspunkt er, at det vigtigste vi kan gøre, er at fortsætte med at støtte Ukraine. At sørge for, at de kan komme sejrende ud af den krig. Vi ved ikke, hvad Putins næste mål er.”
Rigsfællesskabet skal revideres
Samtidig med viceadmiralens tale forberedte Kringvarp Føroya, Færøernes public service-medie, en live-udsendelse fra Nordisk Råds session. Kringvarp havde arrangeret en debat i radioen mellem den færøske lagmand, Aksel V. Johannesen, Erling Eidesgaard, færøsk medlem af Nordisk Råd fra det republikanske parti Tjóðveldi og Jenis av Rana fra midterpartiet Miðflokkurin. Da sikkerhedsdebatten sluttede i plenum, fortsatte den mellem de tre politikere i radioen – men det var ikke den snak, som stjal overskrifterne i færøske medier efterfølgende.
Det gjorde til gengæld den debat, som svenske Jessika Roswall startede i tv-nyhederne aftenen forinden.
“Det gør mig vred, når jeg hører den svenske minister udtale sig på den måde. Det er arrogant,” sagde den færøske lagmand Aksel V. Johannesen blandt andet.
Dette endte også med at være tophistorien i TV-avisen tirsdag aften.
“Den statsretlige situation skal ændres,” lød overskriften, hvortil Erling Eidesgaard udtalte, at Færøerne ikke bliver medlemmer nogle steder, fordi Færøerne ikke betragtes som et rigtigt land.
Debattens kerne
Således blev en svensk affejning af det færøsk ønske om fuldgyldigt medlemskab af Nordisk Råd en kickstarter for en lokal færøsk debat om selvstændighed og landets rolle i rigsfællesskabet.
Denne debat er på ingen måde ny. Den blusser op igen med jævne mellemrum. I oktober 2023 var det den danske statsminister Mette Frederiksen, som til Folketingets åbning talte om rigsfællesskabets udvikling.
“Der var engang, hvor der var Danmark, og så var der to andre lande i rigsfællesskabet. Det er slut nu,” sagde hun og konkluderede, at så længe der er et rigsfællesskab, så skal det være et ligeværdigt samarbejde mellem tre lande, tre folk og tre nationer.
Derfor kan Aksel V. Johannesen med rette sige, at den danske regering er åben for at lave ændringer, på samme måde som Erling Eidesgaard har ret, når han udtaler, at Færøerne ikke bliver medlemmer nogle steder, fordi Færøerne ikke er et rigtigt land – heller ikke i Nordisk Råd. Han mener, at Færøerne hele tiden bør bevæge sig i retning af større uafhængighed.
I Nordisk Råd forholder det sig sådan, at af Rådets 87 medlemmer har Danmark, Finland, Norge og Sverige 20 medlemmer hver. To af Danmarks repræsentanter kommer fra Færøerne og Grønland, mens to af Finlands repræsentanter kommer fra Åland. Island har syv medlemmer.