Gravende journalistik hitter i Atlanten

Aktuelt, Journalistik,
NJC, Nordisk Journalistcenter, Norden, Datajournalistik, Aftenposten, SKUP, Jan Gunnar Furuly, Sigrún Stefánsdóttir

37 journalister fra Island, Grønland og Færøerne lærer mere om undersøgende journalistik på verdensplan – et samarbejde mellem NJC, Akureyri Universitet og Islands journalistforbund.

Af Anders Lange

Folk uden rent mel i posen, kan godt begynde at ryste i bukserne – hvis de bor i Island, Grønland eller på Færøerne. Journalistikken vil i fremtiden gå endnu mere i dybden. Metoderne er blandt andet samarbejde over grænserne og brug af offentligt tilgængelige databaser.

37 journalister når i løbet af efteråret at få opgraderet deres viden af verdens førende eksperter i tunge researchopgaver, som har afsløret historier, som ellers næppe havde set dagens lys.

En gruppe islandske journalister og journaliststuderende har netop gennemført en 2-dages workshop i Reykjavik med en af Norges førende undersøgende reportere, Jan Gunnar Furuly, som journalist på Aftenposten og formand for SKUP.

Med NJC og Akureyri Universitet som initiativtager, blev workshoppen gennemført med deltagere fra de store islandske medier samt journaliststuderende fra både Reykjavik og Akureyri universitet. Det islandske journalistforbund assisterede tillige ved initiativet.

Atlantiske reportere til konference

Fra 8.-11. oktober drager 7 islandske, 6 grønlandske og 6 færøske journalister til Global Investigative Journalism Conference i Lillehammer, Norge i et samarbejde mellem Global Investigave Journalism Network og Nordisk Journalistcenter. Et initiativ til fælles bedste. De deltagende journalister betaler selv flybilletterne, resten finansieret via NJC’s midler fra Nordisk Ministerråd.

Det er en væsentlig del af NJC’s DNA at støtte kvalitetsjournalistikken i Nordens yderområder og samtidig støtte netværksdannelse imellem nordiske mediekolleger. Vi er meget, meget tilfredse med den store interesse for dette nye initiativ fra os, 

siger Tina Christel Kristensen, leder af NJC.

Det er planen, at NJC også i 2016 vil øge indsatsen for kvalitetsjournalistikken.

Disse planer er afhængig af fortsat støtte fra Nordisk Ministerråd i 2016. Dette besluttes formentlig først ved Nordisk Råds sessioner i oktober.