Frygt fører til selvcensur og dårlig journalistisk

Aktuelt, Journalistik, Ytringsfrihed,
Liljan-weihe-Kringvarp Føroya

Ingen griber bolden på redaktionen – selvom der er en klar journalistisk historie. Sådan er det også at være journalist på et færøsk medie. Samtale med Liljan Weihe, nyhedschef Kringvarp Føroya om selvcensur

Af Joan Rask

Der er helt klart sager, der ikke er blevet dækket, fordi vi manglede modet til at gå efter historien. Det siger Liljan Weihe, der er nyhedschef på den færøske public service station Kringvarp Føroya. Hun er blevet udsat for sagsanlæg, trusler om vold og det, der er værre – selvom historierne overholdt alle normer for god journalistik. Det sidste har hun endda Landsrettens ord for.

“Det er et problem, for det betyder, at folket ikke bliver oplyst, som de burde og mister demokratisk sikkerhed,” siger Liljan Weihe.

Det er frygten, der bremser journalisterne, forklarer hun, og det er frygt i et bredere perspektiv. For det handler både om det personlige, ens familie og det faglige. Frygten handler også om risikoen for fejl – for måske har man overset en juridisk spidsfindighed, som får afgørende betydning, hvis sagen skal finkæmmes af jurister, fordi en part anlægger retssag.

“Vi spørger konstant os selv, om det nu også er nødvendigt med den og den kilde, når vi dækker historier blandt magthavere og byens spidser – fordi de ret ofte reagerer negativt offentligt,” siger hun.

I praksis er det nemlig svært at forklare, hvorfor det er nødvendigt at presse offentlige kendte personer, hvis det fører til færre abonnenter, lavere annonceindtægter og negativ omtale i befolkningen.

“Jeg bliver stadig bebrejdet, at et besøg af Kongehuset blev aflyst, fordi jeg beskrev det problematiske i, at besøget ville ske få dage før folketingsvalget,” siger Liljan Weihe.

Den siddende lagmand ville ellers have haft en fin mulighed for at profilere sig selv og sit parti, mens alle færøske og danske medier bragte stort og småt om dronningens besøg. En ikke helt fair valgkamp, mente oppositionen.

Liljan-weihe, Allinge på Bornholm - Folkemødet 2017

Liljan-weihe, Allinge på Bornholm – Folkemødet 2017

“Det lyder måske sjovt i dag, men dengang førte det til kritik og jeg stod ret alene,” siger hun.

Straf virker
Der er mange måder at skade et medie på. Et af de nemmeste er penge. Konkret har Liljan Weihe oplevet, at hendes tidligere arbejdsgiver mistede annonceindtægter, fordi den siddende borgmester var utilfreds med dækningen af en sag. Hvis det handlede om mindre, private virksomheder, kunne hun trække på skuldrene, men her var det en kommune.

“Borgmesteren truede mig med, at jeg aldrig ville få mine børn passet i Thorshavn Kommune og samtidig trak de alle jobannoncer og servicemeddelelser væk fra avisen. Det var et hårdt slag økonomisk,” siger Liljan Weihe.

Hun ved med sikkerhed, at der er sager, som journalister burde havde gået efter, men har ladet ligge.

“Nogle gange orker man det ikke personligt, og andre gange spørger man sig selv, om mediehuset kan overleve endnu en omgang negativ omtale,” siger hun.

Ingenting får konsekvenser
Liljan Weihe forstår godt de kolleger, der styrer uden om de problematiske sager. De færreste siger det direkte. Nogle har for travlt med andre ting, andre holder fokus på det, der underbygger, at historien dør ud. Det er trods alt kun de færreste, der er upåvirkede af en sag i Pressenævnet, af at blive hængt ud og udskældt på sociale medier og gå fra relativ anonym journalist til at være et udskældt fænomen i det samfund, de lever og bor i.

“Resultatet er, at ting, der bør få konsekvenser, går ubemærket forbi hos offentligheden. Det bliver bare den bekvemme middelvej,” siger Liljan Weihe.

Hun ved, det giver utilfredshed og presser kolleger væk fra jobbet – fordi den enkelte ikke kan overskue konsekvenserne, hvis de bruger deres faglighed.

“I et så lille samfund som det færøske, er der selvfølgelig grupperinger omkring private personer, de mest magtfulde politikere og erhvervspersoner. Det er helt naturligt. Problemet er, at nogle af dem mener, at de har magt til at bestemme, hvad medierne skriver om,” siger Liljan Weihe.

Liljan Wiehe, redaktør Kringvarp Føroya og generalsekretær Dagfinn Høybråten. Folkemødet Bornholm, debat med afsæt i bogen Den svære ytringsfrihed

Liljan Wiehe, nyhedschef på Kringvarp Føroya og generalsekretær i Nordisk Ministerråd Dagfinn Høybråten. Folkemødet Bornholm, debat med afsæt i bogen Den svære ytringsfrihed. Foto: NJC

Værn om den frie journalistik
Selvom Liljan Weihe har modtaget trusler om vold, voldtægt og sagsanlæg, så fortsætter hun med jobbet som journalist og nyhedschef.

“Fremtiden for frie medier på Færøerne ser ret sørgelig ud. Jeg ville ønske, vi var bedre til at stå sammen og værne mere om journalistik og ytringsfrihed,” siger Liljan Weihe.

Hun ønsker at blive bedre til at opdage, når det trækker op til selvcensur og at journalisterne på Færøerne bliver bedre til at diskutere deres fag og finde løsninger på, hvordan de personligt og som faggruppe tackler kritik og trusler.

“Hos Kringvarp Føroya er vi begyndt at gå sammen med andre medier, når vi dækker historier med stor offentlig bevågenhed. Det gør det sværere at anklage et enkelt medie for at være partisk, populistisk og usaglig,” siger hun.

Heldigvis er der også mange i befolkningen, der bakker op om de frie medier og ønsker, at historier om magtmisbrug m.v. kommer frem.

“Jeg får lige så mange positive meldinger som negative,” siger hun. En af de sager, hun er særlig stolt af, er at Kringvarp Føroya var med til at sende næsten 100 mio. kroner tilbage til den færøske stat og væk fra en bank, der mente, den havde ret til et skattefradrag. Men også her måtte sagen vendes i Pressenævnet og en kilde blev slæbt i retten med krav om fængsel i to år for injurier og bagvaskelse.

“Det uberettigede skattefradrag svarer til, at landskassen sparede ca. 2000 kr. fra hver eneste færing. Det er da noget af en bedrift!” siger Liljan Weihe.