Her er dømt powerpoint fri zone

Fotojournalistik, Kursus, Viden
Kursister fra video/tv-kursus på Island med Torben Schou, DR som underviser

Når Torben Schou holder NJC-kurser for nordatlantisk video/tv-journalister, arbejder de med håndværket, fortællingerne og værktøjet. De får feedback og adgang til viden hos en af Nordens dygtigste på området
Se deres video 

Af Joan Rask

Der var ventelister til et helt hold ekstra, da video/tv-journalist Torben Schou holdt workshop i Island for journalister, der arbejder med tv og video.
“Her er powerpoint-fri zone,” siger Torben Schou om sin undervisning.
Han har netop gennemført to forløb for nordatlantiske journalister i henholdsvis Reykjavik og Nuuk. Begge steder har lokale journalister udviklet deres håndværk og fået inspiration til nye metoder.

Hurtig er langsommere i nord
De nye er både i forhold til fortælleteknik, og den form de korte tv- og videoindslag har i nyhedsbilledet. Der er nemlig meget stor forskel mellem Island, Grønland og fx Danmark.

I Danmark klipper vi på en anden måde, tempoet er meget højere og i Nordatlanten skærer de anderledes end os

         – Torben Schou

“I Danmark klipper vi på en anden måde, tempoet er meget højere og i Nordatlanten skærer de anderledes end os,” siger Torben Schou.
Han har altid en særlig opmærksomhed på kulturen i det land, han besøger som underviser.
“De tre lande er vidt forskellige både i forhold til mentalitet, natur og udseende, derfor er det helt naturligt, at metodevalget er forskelligt,” siger han.

Hands on
De fælles workshop virker. Evalueringerne fra Grønland og Island taler deres eget tydelige sprog. For Torben Schou er det vigtigt, at kursisterne kan bruge det, de lærer, direkte i deres egen dagligdag.
“I Nuuk bliver de sendt ud i byen, og jeg forsøger at komme rundt til dem, mens de arbejder. Det giver mig en helt anden mulighed for at vejlede dem,” siger Torben Schou.
De grønlandske journalister skal have en idé inden kursusstart, og de er forberedt på, at det er meget travle kursusdage – også som hjemmearbejde. I Island er kurset lidt anderledes, og her tester deltagerne teknikkerne indendøre på stedet.

Har de glemt slutningen?
De nordaltandiske journalister kæmper med samme udfordringer som deres kolleger mod syd.
“De ser næsten altid ned, når jeg spørger, om de har glemt slutningen? Det er et kæmpe vigtig moment,” siger den erfarne journalist.
Det er udfordringer af den type, som grupperne arbejder med i de fælles workshop i løbet af kurset.
“Og hvis de spørger – meget insisterende – så viser jeg dem eksempler på, hvordan det kan gøres, når det bliver gjort godt,” siger Torben Schou.
Hvorvidt det foregår via en powerpoint, lader vi henstå i det uvisse.

Fakta:

Torben Schou har arbejdet i branchen som både vært, tilrettelægger, og reporter i mere end 20 år, og har lavet tv inden for dokumentar, nyheder, underholdning og sport.

Er ansat på Danmarks Radio og arbejder på TV-Avisen, hvor han ofte står for den skæve vinkel, den anderledes historie.

Begge kurser er støttet af Nordisk Journalistcenter