Voksende interesse for nordisk-russisk masterclass for fotografer

Fotojournalistik
Sofia Busk udvælger billeder i tæt dialog med de øvrige deltagere på workshoppen "Next to Me", NJC-Masterclass for russiske og nordiske fotografer. Foto: Mads Greve

Et rekord antal fotografer har søgt om at være med på NJC,s workshop, hvor der er fokus på at skabe netværk mellem de nordiske og nordvest-russiske nabolande

Af Gitte Smedemark 

Der er nu sat navn på de 14 heldige, som i år får en plads på NJC’s populære Masterclass ”Next To You”. Et kursus, hvor fotojournalister på tværs af nordiske og russiske grænser vil blive klogere på kulturforskelle og udvikle sig til stærkere visuelle historie-fortællere.

Den russiske fotograf Jana Romanova og den danske fotograf og foto-underviser Mads Greve, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har i år måtte vælge blandt 70 meget kvalificerede ansøgere, hvor der før sidste kursus i 2016-17 var 45 ansøgere. Dengang hed workshoppen “Next to Me”.

Participants: Mary Gelman, Sofie Amalie Klougart and Christian Belgaux. Next to Me 2018

Participants: Mary Gelman, Sofie Amalie Klougart and Christian Belgaux, Workshoppen Next to Me. Foto: Mads Greve

”Vi kunne have valgt mange flere, end der var plads til. Det har været vanskeligt at vælge, da vi også gerne vil have forskellige udtryk repræsenteret i gruppen,” siger Mads Greve, som på tidligere kurser har oplevet, at de nordiske fotografer tænker mere journalistisk og er vandt til at skrive. Derfor får de russiske kursister et par dages undervisning særligt for dem, for at blive klogere på det område. Men de russiske fotografer har også deres kvaliteter at byde ind med. De har i følge Mads Greve en mere kunstnerisk tilgang til at fotografere, som de nordiske fotografer kan lære af.

”Vi kan skabe noget spændende fotojournalistik på den tid, vi er sammen, men det glæder mig også at se, at vi kan så nogle frø, så de får åbnet øjnene for hinandens kulturer. Flere arbejder videre sammen efter de tidligere kurser,” fortæller han.

Der er over dobbelt så mange russiske ansøgere end nordiske. De 14 deltagere er denne gang fordelt med to fra Norge, to fra Sverige, syv fra Rusland, to fra Danmark og en fra Finland.

De vil arbejde sammen på workshops henholdsvis i Kaliningrad og Reykjavik med den russiske fotograf Jana Romanova og Mads Greve som undervisere.

Deltagerne er:

Adrian Øhrn Johansen, Norge
Alexander Lubomirskiy, Rusland
Alisa Ganzharova, Rusland
Emilia Kangaslouma, Finland
Grigory Sokolinsky, Rusland
Kasper Palsnov, Danmark
Liza Tezneva, Rusland
Mareike Timm, Sverige
Olga Kulaga, Rusland
Petter Trens, Sverige
Signe Fuglesteg Luksengard, Norge
Tobias Nicolai Kvist Larsen, Danmark
Varya Kozhevnikova, Rusland
Vitaly Severov, Rusland

Mere om workshop for fotografer: