Flot nordisk fokus på pressefrihed

Viden, WPFD 2016: Ytringsfrihed, Ytringsfrihed
Konference om ytringsfrihed den 2. maj 2016 i Helsinki, Finland

NJC laver programmet for Nordisk Ministerråds særarrangement i forbindelse med UNESCOs store World Press Freedom Day konference i Helsinki. Initiativet er samtidig en invitation til en vigtig debat om pressefrihed – i Norden og i verden.

Nordisk Ministerråd har bedt NJC sammensætte et program med fokus på ytringsfrihed og journalistik i det digitale medielandskab. Arrangementet finder sted 2. maj i Helsinki som optakt til UNESCOs store, internationale World Press Freedom Day konference i den finske hovedstad.

Læs NJCs program for Nordisk Ministerråds arrangement (på engelsk)

TILMELD dig Nordisk Ministerråds arrangement

World Press Freedom Day
UNESCO har udnævnt hvert års 3. maj til World Press Freedom Day, WPFD. Dagen har siden 1994 hvert år været markeret med internationale konferencer verden over. I 2016 besøger konferencen for første gang et nordisk land.

Det er i øvrigt gratis at deltage i WPFD – med du skal selv betale rejse, forplejning og hotel.

Læs programmet for WPFD konferencen.

Norden i top
At UNESCO har lagt konferencen i Helsinki denne gang er ikke uden grund: 2016 er nemlig 250-året for verdens første lov om trykkefrihed, den svensk-finske Trykkefrihedslov fra 1766.

Nordiske lande topper hvert år listen over lande med størst pressefrihed. Men friheden på toppen er ikke uden udfordringer.

Det handler om adgangen til aktindsigt, pres på medielovgivningen, flygtninge-journalisters muligheder for at få en stemme og de trusler, journalister i stigende omfang møder online – også i de nordiske lande.

Det handler om, hvordan Norden bedst bidrager til pressefrihed i verden, hvor nordiske udviklingspenge de seneste 30-40 år har åbnet medier, bygget organisationer op og lagt grunden for pressefrihed mange steder.

Nordisk debat om pressefrihed
Nordisk Ministerråd inviterer til nordisk debat om pressefrihed – i Norden og i verden – og i salen så vel som uden for.

Læs UNESCO-rapporten Pressing for Freedom og bliv klogere på World Press Freedom Day (PDF).

Programansvarlige hos NJC:
Ole Rode Jensen, Nordisk Journalistcenter ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Mogens Blicher Bjerregaard, præsident, European Journalist Federation