Kursus: Norden i det digitale Europa (Aarhus-kurset)

Kurset er afholdt – Vi vender tilbage i januar 2016 med nyt om Aarhus-kurset 2016

Tre ugers opdateret af faglige nordiske færdigheder – Aarhus 2015 – har fokus på Norden i Europa – men starter med en dyb indføring i sociale mediers brug som journalistisk værktøj med en af Danmarks dygtigste på feltet.

Tilmelding lukket - kurset er fyldt

Tilmelding lukket – kurset er fyldt

Sådan siger danske mediechefer, før de skal ansætte nye folk.

”Norden i det digitale Europa (Aarhus kurset)” begynder i Aarhus med en grundig indføring i anvendelse af sociale medier som researchværktøj – ikke mindst når det gælder at overvåge de nordiske politiske processer i en europæisk sammenhæng.

Online-ekspert nummer 1

Om det hedder Twitter, Tweetdeck, Facebook, Instagram eller noget meget nyere, så er Magnus Bjerg, TV-2 Danmark, manden, som er så tæt på fremtiden, som et moderne on-line medie-menneske kan være.

Magnus Bjerg, underviser NJC

Magnus Bjerg, formand for danske onlinemedies forbund og digital reporter/udvikler på tv2.dk, underviser på kurset “Norden i det digitale Europa 2015”

NJC er derfor stolt over, at Magnus Bjerg gennemfører tre dages undervisning for deltagerne så deltagerne er bedst muligt klædt på til – og trygge ved – fremtiden på de sociale medier som journalistisk værktøj.

Det siger kursisterne fra sidste år

En journalist fra NRK Norge skrev efter kurset i 2014:

“En fabelaktig plass å knytte nettverk med nordiske kolleger og lære journalistiske metoder for å overvåke Eu og Norden hjemmefra, via SoMe og nye kilder. Samt at det er en flott måte å lære om EUs og Nordens institusjoner og funksjoner på”

Hun var ikke ene om den mening – kursets 14 deltagere fra hele Norden gav i gennemsnit kurset 4,4 på en skala, hvor 5 var bedst.

Se og hør deltagerne fra 2014

Download kursusbeskrivelse: Norden i det digitale Europa (Aarhus 2015)

Præsentation: Aarhus 2015: Fra Europa til Island

Se fx artikel som tidligere kursist i 2014 Nina Svanberg (S), KIT Media i Sverige, skrev om ligestilling i de nordiske lande: KIT rankar: Här är Nordens mest jämställda land

På “Norden i det digitale Europa” får du bedre styr på din rolle på og med de sociale medier – og samtidig befinder du dig på et tre ugers intensivt kurs med ruten Aarhus-Bruxelles-Reykjavik med næsen i et nordisk-internationalt spor. Du får eksklusiv adgang til politikere, meningsdannere, eksperter og kolleger, imens du arbejder på sociale medier med nyheder og indsigt, som erhverves under kurset.

Først webinar

Inden kurset introduceres deltagerne på to webinarer for nogle af de digitale værktøjer, der skal anvendes under kurset – formentlig Twitter, Facebook og Tweetdeck.

De digitale værkstøjer udgør nye chancer for at profilere dig professionelt og gør dig i stand til at researche, overvåge og formidle politiske debatter, beslutningsprocesser og sessioner, om de foregår i Europa-parlamentet i Bruxelles, dit nationale eller på Nordisk Råds sessioner i Reykjavik.

Kursussprog

Kursussproget er så vidt muligt skandinavisk (vi kalder det blandinavisk).

Finske deltagere tilbydes et to-dages dansk-kursus i Helsingfors inden kursusstart i samarbejde med Nordisk Kulturinstitut.

Rejseruten er (med forbehold for ændringer):

Tidsplan

Kurset løber 12.-31. oktober 2015 – med webinar intro 1.-2. oktober 2015.

Intro webinar

Webinar den 1.-2. oktober 2015 med intro til kursets digitale platforme med en lille start-opgave (underviser Kristian Strøbech, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole):

Aarhus, Danmark:

Fra den 12.-17. oktober 2015 på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole: De elektroniske mediers fordele for moderne nordiske journalister. Bliv mere struktureret som bruger af Twitter, Hootsuite, Storify og Facebook.

Introduktion til de nordiske samfund og deres udfordring i et nyvalgt Europa og med et nyvalgt Europa-parlament.
Undervisningssted: Hotel centralt i Aarhus, som i 2017 bliver Europæisk Kulturby.

Bruxelles, Belgien:

Fra den 17. oktober-24. oktober 2015. Besøg og introduktion til Europaparlamentet, EU-kommission, nordiske repræsentationer – nationale og regionale – samt lobbyister og NATO. Institutioner der falder på plads under kurset som håndgribelige størrelser i Bruxelles, Europas politiske hovedstad.

Her vil kurset opsøge vore nordiske kolleger og politikere for at få svar på spørgsmålet: Hvordan høres den nordiske stemme i dette sproglige parnas?

Hvordan kan vi som online-journalister monitorere og nyhedsdække dette system i offentlighedens tjeneste? Hvordan er Europaparlamentets afdeling for sociale medier gearet til at servicere også nordiske reportere?

Kurset møder nordiske toppolitikere, analytikere, internationale reportere med mulighed for at skabe varige netværk.

Reykjavik, Island:

Den 24. oktober-31. oktober 2015. Nordisk Råds session samler de nordiske politikere – men giver det mening med et nordisk fællesskab? Politikerne skal overfor kursisterne stå på mål for deres synspunkter og det faktum, at det nordiske fællesskab koster næsten 1 mia. DKK om året.

Reykjavik er samtidig hjemsted for et af Nordens mest interessante kulturelle smeltedigler – og den næsten vulkaniske nedsmeltning af en nordisk økonomi – en fase, som islændingene syntes at overleve.

Kursusdeltagerne vil i denne del af kurset gøre brug af de nyeste teknikker for at monitorere og udvælge de relevante historier i en skov af møder af mere eller mindre dynamisk karakter.

Ugen i Reykjavik gennemføres i samarbejde med Nordisk Ministerråds Kommunikationsafdeling.

Finansiering:

Kurset finansieres ved et kursushonorar på 25.000 DKK samt tilskud fra Nordisk Ministerråd.

Nordisk Råds journalist stipendium

Det er muligt at søge tilskud fra Nordisk Råds journaliststipendium. (NJC har ingen indflydelse på uddeling af disse stipendier) Mere information: Nordisk Råds journaliststipendium

Rejseplan (ret til ændringer forholdes):
Introducerende webinar:
September (dato kommer senere)
12.-17. oktober AARHUS, Danmark (hotel fra søndag 11. oktober er indeholdt i kursusgebyr)
17. oktober-24. oktober: BRUXELLES, Frankrig
24. oktober-31. oktober: REYKJAVIK, Island (Kurset afsluttes fredag 30. oktober kl. 13:00 – påregn hjemkomst sent fredag 30. oktober eller lørdag 31. oktober